Hovedinnhold

Odd Grenland straffes med poengtrekk

* Toppklubbene har gått 35 millioner kroner i minus hittil i år
* Fotballpresidenten: Økonomisk doping kan vi ikke ha i fotballen

TREKKES: Odd Grenlands Jone Samuelsen med ballen mot Stabæk. Foto: Audun Braastad, NTB Scanpix
TREKKES: Odd Grenlands Jone Samuelsen med ballen mot Stabæk. Foto: Audun Braastad, NTB Scanpix
ULLEVAAL (VG Nett) Odd Grenland trekkes ett poeng fordi de ikke har kontroll på økonomien.

Denne saken handler om:

I dag presenterte NFF regnskapstallene innrapportert av klubbene i eliteserien og 1. divisjon per 30. juni 2012.

Det viste seg å få konsekvenser for enkelte toppklubber. Odd Grenland og HamKam er blant klubbene som får poengtrekk.

«Økonomisk doping»

- Odd og de andre klubbene har brutt sin egen handlingsplan, og noen «økonomisk doping» kan vi ikke ha i fotballen. Det du gjør utenfor banen, får konsekvenser på den. Kjøper du en spiller du ikke har råd til, så kan du få poeng du egentlig ikke skulle hatt. Dette handler om rettferdighet, sier fotballpresident Yngve Hallén til VG Nett.

- Vi er selvfølgelig skuffet over at det ble konklusjonen, selv om vi var forberedt på det. Vi er i en krevende økonomisk situasjon, sier Odd Grenlands styreleder Trond Haukvik.

Han mener at klubben har bra kontroll på økonomien.

- Dette var basert på halvårsregnskapet, og vi har siden gjennomført spillersalg av Magnus Lekven og Torgeir Børven, noe som har brakt inn penger. Vi har bedret situasjonen veldig etter 30. juni, sier styrelederen.

- Vi er i en krevende økonomisk situasjon, men vi har god kontroll og god likviditet. Målet vårt er å gå i balanse, og det har vi god tro på når vi ser på regnskapet per 31. august.

- Er det aktuelt å anke avgjørelsen?

- Jeg har ikke fått tid til å sette meg inn i det. Det må vi drøfte i klubben, sier han.

Disse klubbene får reaksjoner:

Odd Grenland trekkes ett poeng fordi de ikke oppnådde mål i handlingsplanen.

HamKam trekkes to poeng fordi de ikke oppnådde mål i handlingsplanen og fordi klubben ikke har maktet å oppnå positiv egenkapital.

Alta trekkes ett poeng fordi de ikke oppnådde mål i handlingsplanen.

Kongsvinger får irettesettelse fordi de ikke oppnådde mål i handlingsplanen. Må utarbeide handlingsplan for å oppnå positiv egenkapital.

Kattem trekkes to poeng fordi de ikke oppnådde positiv egenkapital per 30. juni 2012.

- Riktig retning

Finansielt oppfølgingssystem (FOS) ble tatt inn i klubblisensen i 2009. Klubbene i eliteserien og 1. divisjon blir vurdert og plassert i kategori 1 (rødt lys), kategori 2 (gult lys) og katergori 3 (grønt lys).

REAGERTE: Yngve Hallén og Norges Fotballforbund kom med reaksjoner overfor klubber som ikke har levert økonomi-varene. Foto: Heiko Junge, NTB Scanpix
REAGERTE: Yngve Hallén og Norges Fotballforbund kom med reaksjoner overfor klubber som ikke har levert økonomi-varene. Foto: Heiko Junge, NTB Scanpix

Kategori 1 er laveste kategori og krever handlingsplan. Brudd på handlingsplanen kan medføre alt fra irettesettelse, poengtrekk og tilbakekalling av lisens.

- I dag settes ordningen på prøve. Lisensnemnda kommer med skarpe reaksjoner til de som ikke har fulgt det opp, sier Yngve Hallén til VG Nett.

- Det gjøres mye godt blant de som har fått poengtrekk i dag, men til de som jobber natt og dag for å få endene til å møtes, vil jeg bare si: Stå på videre, selv om dette gjør vondt, sier han.

Odd Grenland og Fredrikstad er de eneste klubbene i eliteserien som får rødt lys.

- Det store bildet, selv med disse reaksjonene, er at norsk fotball går i riktig retning. Fredrikstad har nådd det målet de hadde for poengsum, derfor blir ikke FFK straffet, sier fotballpresidenten.

- 35 mill.

Hallén understreker at klubbene fortsatt må jobbe knallhardt med økonomien. Driftsresultatet for klubbene i eliteserien og 1. divisjon er på minus 35 millioner kroner hittil i år.

I samme periode i 2010 var tallet rundt 90 millioner kroner i minus.

- Årsaken til at klubblisensnemnda nå reagerer i form av poengtrekk, er at noen klubber over tid ikke har klart å oppfylle målene i egen handlingsplan godkjent av klubblisensnemnda, sier Hallén til fotball.no.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Fotball

Se neste 5 fra Fotball