Hovedinnhold

Island er VM-klar for første gang i historien: – Det er bare å bøye seg i beundring

(Island-Kosovo 2-0 og Ukraina-Kroatia 0-2) De slo ut England og spilte kvartfinale i EM i fjor. Nå er Island klar for et nytt fotballeventyr.

Denne saken handler om:

2-0 over Kosovo tirsdag kveld betyr Russland-tur til sommeren. Det er første gang i historien Island kvalifiserer seg for VM-sluttspillet.

Etterpå var det «vulkanen», som vi husker så godt fra EM.

Les også: Mirakuløse Island slo ut England av EM

Norge-sjef Lars Lagerbäck sier til VG at den sportslige prestasjonen er omtrent på samme nivå som da hans Island kvalifiserte seg for 2016-EM.

– Det er vanvittig at et lite land som Island får oppleve dette, sa Kjetil Rekdal som ekspertkommentator på Eurosport.

– Det er bare å bøye seg i beundring for Island, fortsatte Rekdal.

Gylfi Sigurdsson sendte Island i ledelsen rett før pause, mens Johann Berg Gudmundsson økte til 2-0 i 2.omgang.

Kroatia får playoffplassen fra denne gruppen etter 2-0 over Ukraina.

Tidligere tirsdag spurte VG eks-Island-sjef Lars Lagerbäck:

– Det de er i ferd med å gjøre nå, kanskje gå direkte til VM. Er det enda sterkere enn det ditt Island gjorde i forrige kvalik?

– Nei, det er vel egentlig sammenlignbart om du ser på gruppen de har nå og den som Island hadde til Frankrike i 2016, så i sportslig prestasjon vil jeg si at det omtrent er det samme om de klarer det.

Les også: Etter 8-0-flausen: Dette sier Advocaat nå

Island kan fortsatt få nordisk selskap i VM. Sverige har gode muligheter til playoff, men det er nå sikkert at svenskene ikke blir seedet i playoff-trekningen. Det er klart etter at Kroatia vant 2-0 over Ukraina.

3-0 over Tyrkia i helgen var bekreftelsen på at heltene fra Sagaøya har befestet sin posisjon i internasjonal fotball. Da Finland utlignet til 1-1 mot Kroatia, gjorde det at Island hadde alt i egne hender foran mandagens avsluttende kvalik-kamper i gruppe I.

– Litt tungt, litt lite energi, sa Eurosports Rekdal en halvtime ut i 1.omgang. 

Men etter 39 minutter ble det likevel 1-0 på kampens første målsjanse. Kosovo-stopperen nølte utilgivelig, og Gylfi Sigurdsson løp igjennom og satte ballen i nettmaskene.

Se også: Fotballstjernene som risikerer å miste VM

Mens hele Laugardalsvöllur eksploderte i glede, satt landslagssjef Heimir Hallgrímsson helt rolig og bivånet det hele.

Island lå på forhånd to poeng foran Ukraina og Kroatia, som møttes i Kiev. Islendingene har nå 16 kamper på rad uten tap hjemme.

Sjekk denne: Island til EM på halvparten av Norges budsjett

Heller ikke i 2.omgang klarte islendingene å slippe seg løs. Nervene spilte dem nok et puss denne gang. Men det er det egentlig ingen på Island som bryr seg om mandag kveld.

Til Brasil-VM spilte Island playoff. Der ble det tap mot Kroatia.

Kosovo har tatt bare ett poeng i årets kvalifisering. Det kom mot Finland. Både Valon Berisha og Bersant Celina spilte fra start mandag.

Gruppe G:

Finland – Tyrkia 2-2, Island – Kosovo 2-0, Ukraina – Kroatia 0-2.

Island 22 p.

Kroatia 20 p.

Ukraina 17 p.

Tyrkia 15 p.

Finland 9 p.

Kosovo 1 p.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Fotball

Se neste 5 fra Fotball