Hovedinnhold

Nederlands jernmann innrømmer at dette gjorde ham rørt

* Van Gaal til VG om van Persies feiring: - Det var emosjonelt

DEN FLYVENDE HOLLENDER: Robin van Persie (nummer 9) tar en high five med trener Loius van Gaal etter 1-1-målet i Salvador. Lagkameratene er også rimelig tilfredse.
DEN FLYVENDE HOLLENDER: Robin van Persie (nummer 9) tar en high five med trener Loius van Gaal etter 1-1-målet i Salvador. Lagkameratene er også rimelig tilfredse. Foto: AP
SALVADOR (VG) (Spania - Nederland 1-5) Her jubler Robin van Persie (30) sammen med favorittsjef Louis van Gaal. Jernmannen innrømmet etterpå at øyeblikket var like sterkt som det så ut.

Denne saken handler om:

0Spania
0Nederland

- En spiller behøver ikke gjøre det der. Han kan løpe til sine medspillere, og selv om spillere har feiret på den måten før er, er jeg bare glad for at Robin gjorde det, sier van Gaal på VGs spørsmål på pressekonferansen etter 5-1-seieren mot Spania.

Det var Daley Blind som startet angrepet. Sønnen av den tidligere storspilleren Danny slo en utsøkt crossball nesten fra midtbanen Manchester United-spissen som hadde frigjort seg mellom Spanias midtstoppere.

Fra VGs plass øverst på pressetribunen, akkurat på linje med der Nederlands kaptein ville motta ballen, var synsfeltet fylt med van Persie som orienterte seg og så headet ballen i en perfekt bue over Iker Casillias.

Det var pur fotballkunst som skulle vise seg å bli bare ett av kveldens øyeblikk for historiebøkene. Det neste kom faktisk sekundet senere:

For i feiringen av 1-1-målet – Xabi Alonso hadde scoret på straffe tidligere i omgangen -  satte van Persie dampen på for fullt over halve banen mot trener Louis van Gaal med et klart mål for øyet: En high five, som i seg selv ikke var noen fulltreffer, men blikkvekslingen fortalte mye om forholdet de to i mellom.

Van Persie antas å ha vært blant Manchester Uniteds mest kritiske spillere til David Moyes, og ble også observert ved van Gaals side på tribunen i Premier League før nedelenderen til slutt ble ansatt som ny manager med oppstart etter VM.

Lite karismatisk

VGs spillerbørs

Spania 4-2-3-1: Iker Casillas 2 - Cesar Azpilicueta 5, Gerard Piqué 2, Sergio Ramos 3, Jordi Alba 4 – Sergio Busquets 4, Xabi Alonso 5 (Pedro fra 63.) - David Silva 5 (Cesc Fabregas fra 77.), Xavi 5, Andres Iniesta 4 - Diego Costa 2 (Fernando Torres fra 63.).

Nederland 3-5-2: Jasper Cillessen 5 - Stefan de Vrij 6 (Joël Veltman fra 77.), Bruno Martins Indi 5, Ron Vlaar 5 - Daryl Janmaat 5, Jonathan de Guzman 5 (Georginio Wijnaldum fra 62.), Wesley Sneijder 7, Nigel de Jong 6, Daley Blind 7 - Robin van Persie 8 (Jeremain Lens fra 79.), Arjen Robben 9.

Dommer: Nicola Rizzoli (Italia) 5.


Nederland-sjefens elever hadde akkurat rystet den regjerende verdensmesteren i innvollene, men så mest ut som om han hadde hatt en middels dag på jobben da han entret podiet på Arena Fonte Nova i Salvador fredag kveld. Ikke ett eneste smil ble registrert, men derimot fullt fokus på egne taktiske disposisjoner og spillernes prestasjoner.

Men så er han da også kjent som en autoritær leder som ikke lar følelsene styre for mye.

VG Pluss:En Gaal hollender

Da van Persie scoret VMs til nå vakreste scoring på en vidunderlig heading, fanget imidlertid TV-kameraene en van Gaal som først jublet «vanlig» for mål, men som så sprakk opp i glede da han oppdaget sin kaptein kommende løpende for å dele scoringsgleden.

- Det var emosjonelt og fantastisk, innrømmer van Gaal til VG.

- Det var et tilbakesteg da Spania tok ledelsen, men det var perfekt tidspunkt å score 1-1 på. Etter det stoppet vi aldri, og 2-1 ga enda bedre timing. Til slutt kunne det vært 6,7 eller 8 mål til oss, sier van Persie selv etter kampen.

Rangert som hans beste mål

Hans egne ord om scoringen som skapte et jubelbrøl av dimensjoner blant de mange oransjekledde supporterne på stadion forteller om en spiller som planla hodestøtet.

 Jeg så på muligheten da innlegget kom. Og det var et bra mål, jeg må være så ærlig. Jeg så at Casillias var ute og valgte en lobb - en lobbeheading.

van Persie ble så spurt om målet sammenliknet med sitt velkjente volleytreff som Arsenal-spiller mot Everton for tre sesonger siden, og trakk da det frem fredagskveldens fulltreffer som bedre.

- Denne kampen var viktigere, fastslo 30-åringen.

Nå seiler Nederland opp som den store favoritten i gruppe B, hvilket gjør Brasil – Spania til en mulig 8. delsfinale dersom den regjerende verdensmesteren reiser seg mot Chile og Australia.

- Jeg er ikke i tvil om at vi kommer til å bli bedre og bedre. Man kunne se de siste 20 minuttene hvor gode disse spillerne er. Med selvtillit kommer vi til å spille bedre. Vi visste at Spania kom til å dominere, mens Australia kommer til å spille annerledes - det blir en annen kamp, sier van Gaal om fortsettelsen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Fotball

Se neste 5 fra Fotball