Hovedinnhold

Tyskland krever omkamp om Qatar-VM

* E-post-lekkasje gir signaler om at mesterskapet ble kjøpt

IKKE GULL LIKEVEL? Sepp Blatter viste frem hvilket land som får avholde VM 2022 2. desember i fjor. Foto: Walter Bieri / Ap / Scanpix
IKKE GULL LIKEVEL? Sepp Blatter viste frem hvilket land som får avholde VM 2022 2. desember i fjor. Foto: Walter Bieri / Ap / Scanpix
(VG Nett) Beskyldningene om korrupsjon før valget av VM-vertskap i 2022 har fått mektige Tyskland på banen.

Denne saken handler om:

Ifølge Sky Sports krever tyskernes fotballpresident Theo Zwanziger nå omkamp om tildelingen.

Det kommer frem i en hastemelding kanalen har sendt ut.

Fra før har det engelske fotballforbundet ledet an i kritikken mot FIFA, etter at britiske medier meldte om korrupsjon i forkant av utdelingen. Når stormakten Tyskland, som ikke var blant kandidatene i tildelingsprosessene rundt mesterskapene i 2018 og 2022, nå også kommer på banen er det åpenbart at trykket på den allerede pressede Sepp Blatter øker.

Qatar, som er et land på størrelse med et lite norsk fylke, overrasket alle med å vinne kampen om gigantarrangementet - som på grunn av klimaforhold muligens må avholdes på vinteren.

E-post hinter om korrupsjon

Snøballen rundt Qatar-tildelingen begynte for alvor å rulle da visepresidentene Mohammed bin Hammam og Jack Warner forrige uke ble suspedert av FIFA mistenkt for korrupsjon.

Les også: Slik skal Qatar kjøle ned VM-gjestene

Som en straff lekket Warner nylig en e-post der generelsekretæren i FIFA, Jerome Valcke, beskylder bin Hammam - som inntil nylig var Blatters eneste motkandidat til presidentvervet - for å bidratt til å kjøpe Qatar VM.

- Når det gjelder Bin Hammam har jeg aldri forstått hvorfor han stilte til valg. Om han virkelig trodde han hadde en sjanse, eller om det bare var en ekstrem måte å si hvor mye han mislikte Blatter. Eller kanskje han trodde at du kan kjøpe FIFA som de (Qatar) kjøpte VM.

SMILENE SOM KAN STIVNE: Sepp Blatter (til h.) og Qatars fotballpresident Sheikh Hamad bin Khalifa bin Ahmed al-Thani (til v.), promoterte VM 2022 i Doha 16. desember. Foto: Afp
SMILENE SOM KAN STIVNE: Sepp Blatter (til h.) og Qatars fotballpresident Sheikh Hamad bin Khalifa bin Ahmed al-Thani (til v.), promoterte VM 2022 i Doha 16. desember. Foto: Afp

Valcke har senere innrømmet å ha sendt e-posten, men hevder budskapet er tatt ut av sin sammenheng.

Qatar avviser

I en uttalelse fra Qatar angående beskyldningene slås det hardt tilbake:

- Qatar nekter kategorisk for å ha gjort noe galt i forbindelse med å ha vunnet retten til å arrangere Fotball-VM, og akkurat nå jobber vi for å få oppklart saken med FIFAs generalsekretær, skrev staten i en uttalelse mandag.

Qatar slo USA 14-8 i finalerunden under tildelingen. Russland fikk mesterskapet i 2018.

FIFA har denne uken generalforsamling.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Fotball

Se neste 5 fra Fotball