Hovedinnhold

Stuart Pearce: - Smerten vil aldri bli borte

... mens keeper James er glad han slapp Ghana

HAR PLANEN KLAR: Wayne Rooney og Frank Lampard er to av de første til å ta straffer for England. De er valgt ut etter nøye kartlegging fra Stuart Pearce (t.v.), som ikke overlater mye til tilfeldighetene. Foto: Reuters
HAR PLANEN KLAR: Wayne Rooney og Frank Lampard er to av de første til å ta straffer for England. De er valgt ut etter nøye kartlegging fra Stuart Pearce (t.v.), som ikke overlater mye til tilfeldighetene. Foto: Reuters
(VG Nett) Ingen vet mer om straffe-smerte enn Stuart Pearce. Selv blir han aldri kvitt sårene etter bommen i 1990 - men nå hjelper han hele Fotball-England med å begrave gamle spøkelser.

Denne saken handler om:

Spill VM Manager


  • Konkurrer om fete premier, heder og ære under sommerens fotball-VM.
  • Kjøp spillere for 50 millioner kroner.
  • Konkurrer mot tusenvis av andre managere.
  • Lag ditt drømmelag her!


Les også:David James: - Herregud, for et mas!

- Vi hadde sannsynligvis vunnet VM og EM om vi hadde vunnet de to straffesparkkonkurransene, men vi klarte det ikke. Slik er livet. Det gjør vondt, og smerten vil aldri avta, sier han ifølge Daily Mail.

VG Live lørdag:
Uruguay - Sør-Korea 16.00 og USA - Ghana 20.30!

Stuart Pearce, eller «Psycho» som han kalles, er kanskje aller mest kjent for sine straffer. Han var en bunnsolid back, og hadde noen frispark som holdt topp verdensklasse, men straffene i 1990 og 1996 er likevel det mest kjente fra hans karriere.

1990: England spiller mot Tyskland i semifinalen i VM i Italia. Det skal avgjøres på straffekonk. Stuart Pearce bommer for England, «fotballens hjemland» ryker ut og Pearce forlater banen gråtende som et barn. Tyskland vinner senere hele VM.

1996: England er i ny straffekonk, denne gang mot Spania i EM på sin egen hjemmebane. Pearce har vært syndebukk i seks år, og har endelig sjansen til å rette opp igjen straffemissen i Torino for seks år siden. Han feiler ikke, og feiringen etterpå viser en meget følelsesladd Pearce som gestikulerer mot fansen. England vinner, men ryker senere ut i en ny straffekonk i semien. Mot Tyskland, selvsagt... Og tyskerne vinner EM.

- Jeg har tapt to semifinaler mot to meget gode tyske lag, og kan ikke gjøre noe med det nå, sier Pearce.

Les også:«Der Kaiser»: - Engelskmennene er utbrente

HAR PLANEN KLAR: Stuart Pearce, her sammen med landslagssjef Fabio Capello. Foto: Reuters
HAR PLANEN KLAR: Stuart Pearce, her sammen med landslagssjef Fabio Capello. Foto: Reuters

I morgen klokken 16.00 møter England Tyskland igjen. Ett av lagene må reise hjem fra VM, og hele den anglofile delen av fotballverdenen frykter straffer. Men kanskje kan Pearces analytiske og systematiske måte å velge ut de beste skytterne på berolige Englands fans?

VG Nett-leser:
- Tyskerne vinner krigen denne gangen. Eller?
Diskuter!

Som trener for Englands U21-landslag brøt han en stor barriere da han ledet laget til finale i EM i Sverige i fjor, etter å ha slått ut Sverige på straffer i semien.

- Vi øvde på straffer i to år, og det bar frukter. Straffer vil spille en stor rolle i dette VM også. Noen må reise hjem etter å ha tapt en straffekonk, men jeg er ikke enig med dem som sier det er som et lotteri.

VGMANAGER:Skift på laget før sluttspillet!
VM-BLOGG:Hvem overrasker nå?

Pearce sin oppskrift for suksess er som følger: Han studerer alle spillerne når de tar straffer på trening, og noterer seg hva de gjør bra og hva de gjør dårlig. Når det nærmer seg turnering har han rangert alle 23 spillerne fra best til svakest - og denne jobben har han gjort for Capello før årets VM startet.

Les også:- Disse tar Englands fem første straffer

De får da nærmest ordre om når de skal ta straffer, uten mulighet til å takke nei eller velge selv. Dermed elimineres muligheten til å flykte fra ansvaret - og spillerne må se den tøffe oppgaven rett i ansiktet.

- Tidligere kunne manageren gå inn i midtsirkelen og spørre «hvem har lyst?». Det er ikke veldig vitenskapelig, og det er derfor man taper straffekonker.

En som - tilsynelatende - ikke akkurat frykter Tyskland, er England-keeper David James. Han sier ifølge fifa.com at han er glad England slapp å møte Ghana i 1/8-finalen.

- Kan kunne vært et langt tøffere hinder for oss, for de virker som et lag med langt bedre flyt.

- Men uansett hvem vi møter må vi finne styrker og svakheter. Nå er det Tyskland som gjelder, og vi ser frem til å gjøre det til en spesiell dag for England.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Fotball

Se neste 5 fra Fotball