Hovedinnhold

Slik har du aldri sett et lag juble for uavgjort

Italia i trøbbel etter pinlig uavgjortresultat mot New Zealand

ELLEVILT: New Zealand-benken jubler idet fløyta går for full tid, og det er klart at de har klart uavgjort mot regjerende verdensmester Italia. Foto: Reuters
ELLEVILT: New Zealand-benken jubler idet fløyta går for full tid, og det er klart at de har klart uavgjort mot regjerende verdensmester Italia. Foto: Reuters
(VG Nett) (Italia-New Zealand 1-1) New Zealand gråt, ga hverandre klemmer og jublet hemningsløst sammen med fansen etter uavgjort mot Italia.

Denne saken handler om:

Spill VM Manager


  • Konkurrer om fete premier, heder og ære under sommerens fotball-VM.
  • Kjøp spillere for 50 millioner kroner.
  • Konkurrer mot tusenvis av andre managere.
  • Lag ditt drømmelag her!

Slik Norge jublet for seier mot regjerende mester Brasil i 1998-VM, ja, slik jublet også New Zealands landslag for uavgjort mot regjerende verdensmester Italia i 2010-VM.

Hele benken stormet banen idet dommeren blåste for full tid. Etterpå var det gledestårer, omfavnelser og elleville jubelscener, både på banen og blant supporterne på tribunen.

- Dette føles briljant. Guttene fortjener dette. Vi visste det ville bli hardt, men vi klarte oppgaven godt, sier målscorer Shane Smeltz, helt på gråten etter 1-1 mot verdensmesterne.

- Det var viktig med det tidlige målet. Vi lå organisert og tett hele kampen, og er fornøyde med at vi klarte det. Når vi presterer er vi «bloody» vanskelig å slå, sier trener Ricki Herbert.

VG LIVE:  Referat og bilder fra kampen her 

Mini-fotballnasjon

Det er kanskje ikke så rart de jublet, New Zealand er nemlig blant de minst tradisjonsrike fotballnasjonene som deltar i mesterskapet i Sør Afrika.

FIFA-rankingen er Italia nummer fem, New Zealand nummer 78. På den samme rankingen er til sammenligning Norge nummer 22.

Og ifølge New Zealand Herald har landet bare 25 profesjonelle fotballspillere, mot Italias 3.541...

Det finnes kun én profesjonell fotballklubb på New Zealand, Wellington Phoenix. Klubben trenes av landslagssjef Herbert og flere av spillerne i troppen har sitt daglige virke her.

Men det er også amatører og semiprofesjonelle spillere i troppen, i tillegg til to som står uten klubb. New Zealand er en av få, om ikke den eneste, nasjonen i årets VM med spillere som ikke lever av å spille fotball.

Blant dem Andy Barron, som fikk noen få overtidsminutter mot Italia. Han er amatørspiller i hjemlandet New Zealand, og jobber fulltid som investeringsrådgiver, ifølge Reuters.

Kampens gigant

TOMMELEN OPP: Kaptein Ryan Nelsen kunne smile og gi tommelen opp til supporterne etter en stor kamp mot Italia. Foto: AFP
TOMMELEN OPP: Kaptein Ryan Nelsen kunne smile og gi tommelen opp til supporterne etter en stor kamp mot Italia. Foto: AFP

New Zealands eneste fotballstjerne er Blackburn-spiller og landslagskaptein Ryan Nelsen. Han leverte en stor kamp mot Italia og hadde blant annet flere avgjørende involveringer i de hektiske sluttminuttene.

- Dette var ikke vakkert, men vi viste besluttsomhet og guts. Dette er et fantastisk lag med fantastiske spillere. Jeg har ikke ord. Alle leverte en real innsats. Selv spilte jeg med krampe i alle muskler i beina, sier Nelsen.

Og, tenk på dette, nå er New Zealand i en posisjon hvor de faktisk kan gå videre til sluttspillet i VM.

- Vi har fortsatt sjanse til å gå videre, og det er nok overraskende for 99,9 prosent av alle som mener noe om det. Det er vårt mest utrolige resultat, og det største vi har oppnådd. Nå har vi like god sjanse som noen, sier Herbert, ifølge NTB.

- Ingen ville gitt oss en sjanse i dag, men vi greide det. Folk har sagt at vi har amatører i laget og at vi ikke skulle være her. Vi spilte mot en firedobbel verdensmester, og nå tror jeg folk hjemme er opprømt. Vi har våget å drømme, og nå er alt mulig.

New Zealand har vist seg å være et hardtarbeidende lag, som aldri gir opp. Også i første gruppespillskamp mot Slovakia jublet de for uavgjort, etter å ha utlignet til 1-1 tre minutter på overtid.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

POENGKLEMMEN: Trener Ricki Herbert får en skikkelig klem etter uavgjort mot Italia. Også i bakgrunnen skimtes glade newzealendere. Foto: Reuters
POENGKLEMMEN: Trener Ricki Herbert får en skikkelig klem etter uavgjort mot Italia. Også i bakgrunnen skimtes glade newzealendere. Foto: Reuters

Italia i trøbbel

Italia, på sin side, måtte gå skuffet av banen etter 1-1 mot gruppens dumpekandidat. Det samme resultatet hadde de i sin åpningskamp mot Paraguay.

- Vi må vise mer enn dette om vi ønsker å gå videre, sier landslagssjef Marcello Lippi, ifølge NTB.

Med to poeng på de to første kampene, må dermed Italia slå Slovakia i sin siste kamp i innledende runde for å være sikre på avansement fra gruppe F.

Og ettersom Paraguay vant 2-0 mot Slovakia i sin kamp tidligere i dag, ser det uansett vanskelig ut for Italia med tanke på å vinne gruppen. Dermed kan det, om de går videre, bli Nederland som venter i 1/8-delsfinalen.

VG Nett-leser:
- Hahaha, for en fadese. Hadde forventet at Italia skulle slå halvamatørene fra New Zealand med 4-5 mål eller mer
Diskutér kampen her 

Italia er det siste i rekken av storlag som har fått en dårlig start på VM. Fra før har lag som Frankrike (ett poeng på to kamper), England (to poeng på to kamper) og Spania (tapte mot Sveits) innledet VM svakt.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

HVA NÅ, FABIO? Fabio Cannavaro klør seg i hodet etter 1-1 mot New Zealand. Italia har fått en svak start på VM, med kun to poeng på lagets to første kamper. Foto: AFP
HVA NÅ, FABIO? Fabio Cannavaro klør seg i hodet etter 1-1 mot New Zealand. Italia har fått en svak start på VM, med kun to poeng på lagets to første kamper. Foto: AFP

New Zealand tok ledelsen

New Zealand tok ledelsen i kampen, da Shane Smeltz fikk ballen servert av Fabio Cannavaro inne i feltet etter en dødball. Han tuppet ballen i mål forbi Italias reservekeeper Federico Marchetti.

Det var også første gang i historien at New Zealand ledet en VM-kamp...

I det 29. minutt fikk Italia straffe etter at Daniele de Rossi ble holdt i feltet. Vincenzo Iaquinta satte straffen sikkert i mål.

Ryan Nelsen var skuffet over dommeren i den situasjonen, fordi han mente De Rossi falt lett.

- De fikk mål på noe som aldri burde vært mål, sier Nelsen.

Men Italia klarte aldri å sette inn vinnermålet, tross flere sjanser. Like før slutt hadde dessuten innbytter Chris Wood muligheten til å avgjøre til New Zealand-seier.

- Jeg tror noen av guttene vil være skuffet over at vi ikke vant denne kampen, sier New Zealand-kaptein Nelsen.

Men de jublet uansett som de hadde vunnet. Etter VMs hittil største bragd.

Alt om fotball-VM:  Sjekk VG Netts fotballforside 

HER SJOKKERER HAN HELE VERDEN: Shane Smeltz setter inn 1-0 for New Zealand, mot selveste Italia, i et fotball-VM! Foto: Reuters
HER SJOKKERER HAN HELE VERDEN: Shane Smeltz setter inn 1-0 for New Zealand, mot selveste Italia, i et fotball-VM! Foto: Reuters
UTLIGNINGEN: Vincenzo Iaquinta setter straffesparket i mål, forbi New Zealand-keeper Mark Paston, til 1-1. Det ble også sluttresultatet. Foto: Reuters
UTLIGNINGEN: Vincenzo Iaquinta setter straffesparket i mål, forbi New Zealand-keeper Mark Paston, til 1-1. Det ble også sluttresultatet. Foto: Reuters

New Zealands 1-1-kamp mot Italia søndag er den niende største overraskelsen i VM-historien, ifølge nyhetsbyrået Reuters.
Det er den eneste uavgjorte kamp som kommer med på byråets rangering av de ti største overraskelsene.

Her er listen:

1: Nord-Korea - Italia 1-0 (1966).
2: USA - England 1-0 (1950).
3: Kamerun - Argentina 1-0 (1990).
4: Senegal - Frankrike 1-0 (2002).
5: Vest-Tyskland - Ungarn 3-2 (1954).
6: Brasil - Uruguay 1-2 (1950).
7: Spania - Nord-Irland 0-1 (1982).
8: Algerie - Vest-Tyskland 2-1 (1982).
9: New Zealand - Italia 1-1 (2010).
10: Irland - Italia 1-0 (1994).

Fotball-VM menn søndag, gruppe F:
Italia - New Zealand 1-1 (1-1)
Mbombela Stadium
38.299 tilskuere
Mål: 0-1 Shane Smeltz (7), 1-1 Vincenzo Iaquinta (str. 29).
Dommer: Carlos Batres, Guatemala.
Gult kort: Rory Fallon, Tommy Smith, Ryan Nelsen, New Zealand.

Lagene:
Italia (4-4-2): Federico Marchetti - Gianluca Zambrotta, Fabio Cannavaro, Giorgio Chiellini, Domenico Criscito - Simone Pepe (Mauro Camoranesi fra 46.), Riccardo Montolivo, Daniele De Rossi, Claudio Marchisio (Giampaolo Pazzini fra 61.) - Vincenzo Iaquinta, Alberto Gilardino (Antonio Di Natale fra 46.).

New Zealand (3-4-3): Mark Paston - Winston Reid, Ryan Nelsen, Tommy Smith - Leo Bertos, Ivan Vicelich (Jeremy Christie fra 81.), Simon Elliott, Tony Lochhead - Chris Killen (Andy Barron fra 93.), Shane Smeltz, Rory Fallon (Chris Wood fra 63.)

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Fotball

Se neste 5 fra Fotball