Hovedinnhold

Ørepropper utsolgt i Sør-Afrika

Norsk Afrika-kjenner: - Ville vært galskap å forby vuvuzelaen

LAGER LYD: Vuvuzela-lyden preger alle kamper i VM. Her fra Argentina-Nigeria. Foto: Scanpix
LAGER LYD: Vuvuzela-lyden preger alle kamper i VM. Her fra Argentina-Nigeria. Foto: Scanpix
(VG Nett) Det er ikke bare norske tv-seere som er lei vuvuzelalyden. I Cape Town er ørepropper nå utsolgt!

Denne saken handler om:

Under reklamen «bruksområder inkluderer fotball, rugby eller for sofagriser som vil slippe maset fra kona», er ørepropper blitt en populær vare i Sør-Afrika i disse VM-tider, melder NTB.

Med en konstant dur av blåseinstrumentet vuvuzela på alle VM-kamper har flere tusen mennesker sett seg nødt til å skaffe seg ørepropper, som kalles Vuvu-stop. Nå er lagrene nesten tomme.

- Jeg kunne solgt 300 par ørepropper om dagen hvis jeg hadde hatt flere igjen. Vi klarer ikke å holde følge, sier en lokal butikkeier til Weekend Argus.

LYD:Hør støyen i denne artikkelen

Butikkeieren legger til at han har bestilt 1000 nye par av øreproppene som lover å redusere lydnivået med 31 desibel. Vuvuzelaen avgir en lyd opp mot 130 desibel, ifølge NTB.

- Galskap

Tyske Bild skriver «Dere går oss på nervene!», Aftenposten skriver i dag at det er en tabbe å tillate instrumentet og norske diskusjonsfora flommer over av folk som ønsker å forby vuvuzelaen. Men talsmann Andreas Delsett i Fellesrådet for Afrika er klar på det motsatte.

- Det ville være galskap å forby vuvuzelaen, uansett om vi nordmenn synes det er annerledes og irriterende. Det er en del av supporterkulturen i Sør-Afrika, sier Delsett til VG Nett.

Han har selv vært på fotballkamper i VM-nasjonen og mener det høres bedre ut på stadion.

- Mitt råd til frustrerte nordmenn er å kjøpe seg sin egen vuvuzela og stemme i foran tv-en, sier Delsett.

Instrumentet, som avgir en lyd som kan minne om en summende bisverm og som har ljunget ut over VM-arenaene i de kampene som er spilt til nå, hylles av arrangøren.

- Alle elsker vuvuzelaen. Det er symbolet for denne turneringen, sier Rick Mkhondo, en talsmann for arrangørkomiteen.

VG Netts VM-blogg:Les alt her!

- Ikke høyt nok!

For TV-kommentatorene skaper instrumentet også problemer. De sliter rett og slett til tider med å overdøve lyden fra tusenvis av fotballfans.

Sør-Afrikas keeper Itumeleng Khune mener imidlertid at det ikke er nok av det gode.

- Vi trenger mer støtte og vil ha høyere vuvuzela-lyd når vi spiller mot Uruguay i Pretoria onsdag. Vi kunne nesten ikke høre fansen som var stille under åpningskampen, sier keeperen.

FIFA-president Sepp Blatter har slår fast at vuvuzelaen er en del av den afrikanske fotballkulturen og dermed skal godtas under VM.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Fotball

Se neste 5 fra Fotball