Hovedinnhold

Nå dempes vuvuzelaene

Kjetil Siem: - Overrasket over nordmenns språkbruk

VM STORE SNAKKIS: Vuvuzelaene er ikke spesielt populær blant norske tv-seere under VM. Nå tar produksjonsselskapet under mesterskapet grep. Foto: EPA
VM STORE SNAKKIS: Vuvuzelaene er ikke spesielt populær blant norske tv-seere under VM. Nå tar produksjonsselskapet under mesterskapet grep. Foto: EPA
JOHANNESBURG/OSLO (VG Nett) Etter utallige klager har selskapet som produserer TV-overføringene fra fotball-VM bestemt seg å dempe vuvuzelalyden fra tribunene.

Denne saken handler om:

Spill VM Manager


  • Konkurrer om fete premier, heder og ære under sommerens fotball-VM.
  • Kjøp spillere for 50 millioner kroner.
  • Konkurrer mot tusenvis av andre managere.
  • Lag ditt drømmelag her!

Produksjonsselskapet har doblet styrken på lydfilteret slik at den intense summingen fra tusenvis av plasttrompeter skal bli mindre påfallende. Samtidig reduseres imidlertid også lyden av sang og rop fra publikum, melder NTB.

VG Nett-leser:
Vuvuzela er ikke kultur. Det var et PR-stunt under Afrikamesterskapet i 1996 som nå har spredd seg som kreft.
Diskuter her!

Det har kommet sterke reaksjoner på vuvuzela-lyden fra en rekke hold allerede, men arrangøren ga så sent som mandag beskjed om at et forbud er helt uaktuelt.

- Vuvuzela er kommet for å bli. Det kommer ikke på tale å nekte bruken av den under dette mesterskapet, sier Rich Mkhondo som er informasjonssjef i VM-organisasjonen.

VGTV:Vuvuzelaen inntar Oslo

- Det er bare å se på dette instrumentet som en del av kulturen vår. Det er vår måte å feire VM-sluttspillet på, fortsetter han.

TV 2s sportssjef Bjørn Taalesen kjente ikke til avgjørelsen fra produksjonsselskapet da VG Nett snakket med ham tirsdag kveld.

Les også:Arrangørene nekter å forby Vuvuzela-trompeten

- Men dette må jeg si høres ut som en god idé. Vi får de signalene vi får, men har prøvd å skru både opp og ned uten at det har hjulpet. Noen syns nok lyden er grei etter hvert, men det er mange som blir irriterte. Jeg tror dette er en god løsning. Et forbud ville vært dumt og vanskelig, sier Taalesen.

En rekke TV-kanaler har allerede truffet tiltak mot vuvuzelalyden. Britiske BBC har fått over et halvt tusen klager på tribunelyden og vurderer å gi seerne muligheten til helt å fjerne tribunelyden når de ser TV-kamper.

Protokoll:Hva mener du om VM-trompeten?

- Vi vurderer det og vil treffe en avgjørelse i løpet av de nærmeste dagene, sa en BBC-talskvinne tirsdag.

Finske YLE har allerede besluttet å skru tribunelyden helt ned under sine overføringer, og har erfart at det er vanskelig å gjøre alle til lags.

Siem Tett på nett:- Skru ned hvis du blir plaget!

- Vi fikk klager på vuvuzelalyden hver dag, men nå får vi klager fra seere som ønsker at vi skal skru opp tribunelyden igjen. De mener at det hører til opplevelsen, sier en YLE-produsent.

Artikkelen fortsetter under bildet!

REKLAME: Dette reklameskiltet kan man se i Pretoria under VM. Foto: Reuters
REKLAME: Dette reklameskiltet kan man se i Pretoria under VM. Foto: Reuters


Kjetil Siem, administrerende direktør i den sørafrikanske ligaen Premier League Soccer (PSL), var klar på at det er for sent å gjøre noe med blåseinstrumentet da han snakket med VG Nett i helgen.

- Vi lever med dette hver uke gjennom hele fotballsesongen, og verken for TV-selskaper eller seere har dette vært noe problem, sa Siem.

IVRIG: Supportere fra alle land har kjøpt seg vuvuzela i Sør-Afrika. Foto: AFP
IVRIG: Supportere fra alle land har kjøpt seg vuvuzela i Sør-Afrika. Foto: AFP

Les også:Morten Olsen til VG Nett: - Vuvuzelaen går utover det sportslige

I et nettmøte med VG Netts lesere tirsdag formiddag måtte Siem svare på en rekke spørsmål om det godt omtalte instrumentet. Sørafrikanernes store kultursymbol er blitt mesterskapets snakkis. Elsket her nede - men hatet foran TV-skjermen.

- Jeg er litt overrasket over hvor aggressive folk er i språkbruken når det gjelder dette. Det er ikke sånn at vuvuzelaen er kommet for å bli, den har jo ikke noe med fotballens utøvelse og gjøre, sier Siem til VG Nett.

Les også:Vurderer å forby vuvuzelaen under fotball-VM

-Det er synd om VM skal bli husket for vuvuzelaen, men det er verdt alt om vi får til her nede det jeg håper skjer. Svarte og hvite går på fotballkamp sammen. Det er en nasjonsbygging som er helt unik i et mesterskap som betyr så utrolig mye mer enn bare fotball, legger han til.

Italias landslagssjef Marcello Lippi lanserte tirsdag en konspirasjonsteori som forklaring på den øredøvende vuvuzelalyden.

Sportsinteressert?Følg VG Nett-sporten på Facebook!

- Jeg tror de forsterker det med høyttalere. Lyden er nemlig like høy under oppvarmingen, når det er 10.000 på stadion, som under kampen med 60.000, sier Lippi.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Fotball

Se neste 5 fra Fotball