Hovedinnhold

Hvor gammel er du egentlig, Addy?

20 ELLER 25?: Ghanas Lee Addy tøyer ut under en treningsøkt i Pretoria for halvannen uke siden. Foto: AFP
20 ELLER 25?: Ghanas Lee Addy tøyer ut under en treningsøkt i Pretoria for halvannen uke siden. Foto: AFP
(VG Nett) I januar i år var den ghanesiske midstopperen Lee Addy 25 år. På fem måneder har han blitt fem år yngre.

Denne saken handler om:

I januar i år spilte Lee Addy i Afrika-mesterskapet for Ghana. Da var midtstopperen registrert med fødselsdatoen 26. september 1985. Men da Ghana meldte på sin tropp til fotball-VM i Sør-Afrika, var Addy plutselig født 7. juli 1990.

VG Live: Følg dagens kamper fra kl. 16.00!

- Jeg vet ikke hva jeg skal tro om dette. Det blir for dumt dersom han bevisst har forsøkt å jukse i løpet av disse fem månedene. FIFA har kontroll på hva han er registrert med i Afrika-mesterskapet, sier talentspeider Stig Torbjørnsen til VG Nett.

Her er forskjellen:BBC-profil og FIFA-profil

Han er den personen i Norge med sannsynligvis best oversikt over afrikansk fotball og er fullstendig klar over at aldersjuks i lang tid har vært utbredt i enkelte afrikanske land.

- Men her må det være noe annet rot som er årsaken. Og hvis det skulle stemme at han har jukset, så må i hvert fall det ghanesiske forbundet kjenne til dette, sier Torbjørnsen.

FIFA har sjekket passet

Den svenske avisen Aftonbladet har vært i kontakt med FIFA angående saken. De skriver at fotballforbundet har gjort en passkontroll på spilleren, på samme måte som de har gjort med alle spillerne i VM, men at de ikke har funnet noe mistenkelig.

Om Lee Addy er 20 eller 25 år så har det i utgangspunktet ingenting å si for hans prestasjoner på banen under fotball-VM, men det er lett å forstå årsaken til at han eventuelt har jukset på alderen.

Les også:Slik får du med deg VM på TV

- Det skyldes i så fall ren desperasjon, sier Stig Torbjørnsen.

Artikkelen fortsetter under bildet!

AFRIKA-EKSPERT: Stig Torbjørnsen har veldig god oversikt over afrikansk fotball. Foto: Aftenposten
AFRIKA-EKSPERT: Stig Torbjørnsen har veldig god oversikt over afrikansk fotball. Foto: Aftenposten

De aller fleste afrikanske spillere som kjøpes opp av klubber i Europa, forsvinner før de er 20 år eller i verste fall tidlig i 20-årene.

- Når de blir eldre enn det, er det lite interessant for europeiske klubber å kjøpe spillerne, slår Afrika-eksperten fast.

- Nigeria i ni av ti tilfeller

Ghana har sammen med Nigeria gjort det mye bedre i U-VM enn i senior-VM i moderne tid. Samtidig har mistanken om at de har jukset med alderen på flere spillere hengt over flere afrikanske nasjoner. Torbjørnsen påpeker at det først og fremst er Nigeria som har vært innblandet i slike saker.

- I ni av ti tilfeller som er avslørt, har det dreid seg om nigerianske spillere, slår Torbjørnsen fast.

Lee Addy er den eneste utespilleren i Ghanas VM-tropp som fortsatt spiller i hjemlandet. Nå har han fått sitt gjennombrudd på det ghanesiske landslaget og spilte fra start i Ghanas andre VM-kamp. I kveld møter de Tyskland. Med minimum uavgjort i den kampen, er de videre til åttedelsfinalen.

VG-børsen:Sjekk Addys profil her

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Fotball

Se neste 5 fra Fotball