Hovedinnhold

Fredrikstad forbyr vuvuzela på sine hjemmekamper

VUVUZELAFRI SONE: På Fredrikstad Stadion kommer man ikke inn med det omstridte instrumentet. Til høyre: en dansk supporter blåser til under kampen mot Kamerun i går kveld. Foto: Simen Grytøyr / Reuters
VUVUZELAFRI SONE: På Fredrikstad Stadion kommer man ikke inn med det omstridte instrumentet. Til høyre: en dansk supporter blåser til under kampen mot Kamerun i går kveld. Foto: Simen Grytøyr / Reuters
(VG Nett) Frykten for øredøvende vuvuzela-støy gjør at FFK legger ned forbud mot instrumentet på sine kamper. - Unødvendig, mener to av de største supporterklubbene i Norge.

Spill VM Manager


  • Konkurrer om fete premier, heder og ære under sommerens fotball-VM.
  • Kjøp spillere for 50 millioner kroner.
  • Konkurrer mot tusenvis av andre managere.
  • Lag ditt drømmelag her!


Du hører den under hver eneste VM-kamp, den altoverskyggende, intense summingen fra tusener av det trompetlignende instrumentet kalt vuvuzela. Den er elsket i Sør-Afrika, men forhatt mange andre steder.

TRYKK HER- og forsøk å lese saken med vuvuzela-lyd i bakgrunnen!

Les også: Nå dempes vuvuzelaene

- Negativ støy

I Fredrikstad FK har man nå tatt konkrete grep for å forhindre at støyen skal gå ut over supporternes sang. De skriver nemlig på sine nettsider at de legger ned et absolutt forbud.

- Dette er rett og slett negativ støy, og vi legger ned forbudet for å være i forkant slik at vuvuzela ikke brukes hos oss. Og vi håper andre klubber tar tilsvarende grep, sier arrangementsansvarlig Thomas Torjussen i FFK til VG Nett.

VG Nett-leser:
- Hva blir det neste? Forbud mot ironisk klapping mot dommere og motstandere?
Diskuter!

- Forbud er noe dritt

Vålerenga og Rosenborg er to av klubbene som drar mest tilskuere på sine hjemmekamper i Norge. Supporterneklubbene er imot bruk av vuvuzela, men mener at et forbud mot instrumentet er å gå for drastisk til verks.

- Vuvuzela fører ikke noe positivt med seg, men forbud er vi ikke for. Vuvuzela er en uting, og vi håper folk har såpass mye vett at de skjønner at vuvuzela ikke bidrar positivt, sier Kjernen-talsmann Andreas J. Johansen.

Dagens VM-kamper på VG LIVE:
*Slovakia - Paraguay 13.30
*Italia - New Zealand 16.00
*Brasil - Elfenbenskysten 20.30

I Klanen stoler man på at indrejustisen hindrer massivt støy fra det omstridte instrumentet.

- Forbud er noe dritt, det driver ikke vi med. Om noen møter opp med en vuvuzela hos oss og dummer seg ut, vil de få klar beskjed om at slikt driver vi ikke med her, sier Klanen-talsmann Espen Knutsen til VG Nett.

I forkant

- TRENGER IKKE FORBUD: Det mener Klanen ved talsmann Espen Knutsen. Foto: Daniel Sannum Lauten
- TRENGER IKKE FORBUD: Det mener Klanen ved talsmann Espen Knutsen. Foto: Daniel Sannum Lauten

Flere VM-spillere har kommet med til dels kraftig kritikk av vuvuzela-summingen. Frankrikes Patrice Evra har blant annet sagt at støyen går ut over både kommunikasjonen på banen og søvnen om natten.

- Om man oppfordrer folk til ikke å ta det med seg på kamp, er det alltid noen som tar det med for å se hva som skjer. Mange har kanskje vært i VM og har vuvuzela, og derfor vil vi markere vårt standpunkt etter dialog med Plankehaugen. Dette er et greit reglement, men vi respekterer selvsagt at andre er imot et slikt forbud, sier Torjussen, og legger til:

- Vi får håpe at indrejustisen fungerer for Klanen, men vi ville være ute i forkant og ta affære med en gang. Indrejustisen vil jo først virke etter at problemet har oppstått.

Aslâns blogg:«Sannheten» om vuvuzelaen

NFF: - Forbud blir å overdrive

I Norges Fotballforbund har man selvsagt merket seg den opphetede debatten rundt vuvuzelaen i VM, men noe snakk om forbud kommer ikke på tale - foreløpig.

- Nei, det blir å overdrive å legge ned et forbud fra vår side nå, så lenge dette ikke har vært et problem i Norge i det hele tatt. Men klubbene står fritt til å forby vuvuzela, sier informasjonssjef Svein Graff til VG Nett.

Dersom det blir et problem, enten på landskamper eller på klubbnivå, vil NFF eventuelt vurdere tiltak.

- Personlig tror jeg ikke det blir noe problem. Husk at Norge også har spilt mot afrikanske landslag opp gjennom årene, uten at dette har vært noe tema, sier Graff.

PS! Om seks dager starter utslagsspillet i VM, og dermed er det mulighet for straffesparkkonkurranser. VM-arrangørene sier i dag at de er trygge på at vuvuzela-blåserne vil holdene leppene unna trompeten under en straffekonk, ifølge Telegraph.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Fotball

Se neste 5 fra Fotball