Hovedinnhold

EM-stjerner hjulpet av fødselsdatoen

BEVISET: Her er grafikken som tilsier at det lønner seg å være født tidlig på året. Foto: Grafikk: Tom Byermoen
BEVISET: Her er grafikken som tilsier at det lønner seg å være født tidlig på året. Foto: Grafikk: Tom Byermoen
(VG Nett) Årets EM-tropper er beviset på at du har en større sjanse for å lykkes som fotballspiller hvis du er født tidlig på året.

Denne saken handler om:

- Dette har blitt vist andre steder også, men kanskje ikke like tydelig som i EM, sier fotballforsker Stig Arve Sæther ved NTNU til VG Nett.

VG Nett har gått gjennom samtlige spillere som er med i EM, og tallene er klare: Flest av de 368 deltakerne under sommerens mesterskap, som sparkes i gang i kveld, er født i løpet av årets tre første måneder. Sammenligner man med spillere som kom til verden i siste kvartal, er antallet betraktelig mindre.

VG LIVE: Chat med Niko-Live om EM-åpningen fra klokken 12.00 fredag! 

Store forskjeller

En undersøkelse NTNU gjorde 2009 viste at 40 prosent av de utvalgte på aldersbestemte landslag var født i løpet av årets tre første måneder. Fødselsdatoene til EM-spillerne viser at forskjellene også er store i den internasjonale toppfotballen.

- Dette er noe som idretten vet om, men man klarer ikke å eliminere det bort - selv om det har blitt gjort enkelte forsøk. Det har blant annet blitt delt inn samme alderskull i to grupper etter når de er født på året, sier Sæther.

Alt om fotball-EM - sjekk vår samleside! 

Ikke tilfeldig

Cristiano Ronaldo, Arjen Robben og Xavi er blant stjernene som ble født i enten januar, februar eller mars. Sæther er klar på at dette overhodet ikke er tilfeldig.

- Det er en litt selvoppfunnet profeti. Hvis man starter å selektere i veldig ung alder, vil de på mange måter få tilgang til de beste utviklingsmulighetene. Det er en viss fare for at dette vil vedvare. Sammenligner man en spiller som er født i januar med en som er født i desember, kan det også være store fysiske ulikheter mellom de to. Da kan det i teorien skille to år, og da blir det ganske store forskjeller, forklarer han.

- Debatten går hele tiden om hvor tidlig man skal toppe lagene. Det er en vanskelig balansegang, og du må se litt an når du skal spisse. Det kan hende mange av de litt mindre har bedre ferdigheter, og at de kan gjøre det like bra som større spillere i visse roller, sier landslagsspiller Jonathan Parr til VG Nett.

VG LIVE: Maratonsendinger hver EM-kveld på VG Nett - sjekk hvordan du kan følge mesterskapet hos oss! 

Krever noe ekstra

FØDT SENT: Wayne Rooney og John Terry. Foto: Bjørn S. Delebekk
FØDT SENT: Wayne Rooney og John Terry. Foto: Bjørn S. Delebekk

Blant andre England-profilene Wayne Rooney og John Terry, som onsdag landet i Krakow, er i gruppen som er mindretall. Sæther er ikke i tvil om at unge spillere som er fysisk godt rustet blir prioritert av fotballtrenere over hele verden, og at det dermed kreves noe helt spesielt av de som er på etterskudd.

- Man må trene systematisk over tid. Det er en hypotese om at de som er født sent på året og lykkes, gjør det fordi de har en indre motivasjon som ligger der for å bli gode fotballspillere. De fortsetter uansett, og de utvikler over tid gode ferdigheter.

Parr, som fyller 24 år i oktober, er usikker på hvor stor betydning fødselstidspunktet har på lang sikt.

- Jeg kan ikke huske at jeg hadde noen problemer selv. Det eneste man kan tenke seg er at de som er større har en fordel i ung alder. Jeg er usikker på hvor mye dette påvirker sluttresultatet, for det er mer som spiller inn enn styrke, mener Parr.

Dominoeffekt

Det at unge utøvere tidlig i tenårene opplever å bli vraket og oversett, tror Sæther at gjør noe med moralen og det mentale.

- Spillerne som blir satset på får jo en bekreftelse på at de har gode ferdigheter. Det blir en slags dominoeffekt der de med ferdighetene får bekreftelsene, mens andre som ikke har det kanskje får avkreftelser. I verste fall får de ikke være med videre.

- Effekten er funnet over hele verden og på tvers av idretter. Det er viktig at man satser på så mange som mulig, og at de får et så godt tilbud som mulig. I 12-13-årsalderen vet vi ikke hvem som lykkes - selv om den som satses på og gis ekstra ressurser har en bedre mulighet. Derfor er det desto mer imponerende dersom du lykkes og er født sent på året, sier Sæther.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Fotball

Se neste 5 fra Fotball