Hovedinnhold

EM-ekspertene: Han skyter Polen videre!

* VG-Dæhli:- EM er verdens tøffeste turnering

FLYR HØYT: Robert Lewandowski scorer 2-0-målet på akrobatisk vis i 4-0-seieren over Andorra i den siste EM-testen. Foto: Radek Pietruszka, EPA
FLYR HØYT: Robert Lewandowski scorer 2-0-målet på akrobatisk vis i 4-0-seieren over Andorra i den siste EM-testen. Foto: Radek Pietruszka, EPA
Her er mannen som skal skape EM-fest for Polen: Robert Lewandowski (23) kommer til å skyte Polen videre fra EMs gruppe A, tror EM-ekspertene.

Denne saken handler om:

NRKs fotballeksikon Arne Scheie, VGs sportskommentator Truls Dæhli, Rosenborgs talentspeider Stig Torbjørnsen og TV 2s kommentator Øyvind Alsaker har vurdert de fire EM-gruppene for VG Nett.

- EM er verdens tøffeste fotballturnering. Det er et tyngdepunkt i fotballen og det er ganske smalt. Hvis det finnes noen lette lag i fotballen, så er det ikke i EM du skal lete. De seks siste mesterskapene har hatt seks ulike vinnere. Dette er mer marginalt enn andre turneringer, sier Truls Dæhli.

De kommende dagene vil han og de andre ekspertene vurdere lag og enkeltspillere for VG Nett.

Vi starter i dag med gruppe A: Hellas, Polen, Russland og Tsjekkia. Gruppen innholder Marco van Bastens EM-favoritt Russland, som filleristet Italia med 3-0 i generalprøven. Spillere som Robert Lewandowski (Polen), Georgios Karagounis (Hellas) Petr Cech (Tsjekkia)og Andrej Arsjavin (Russland) skal opp mot hverandre.

Likevel: Arne Scheie beskriver dette som den minst attraktive EM-gruppen.

Her er ekspertenes tips:

Øyvind Alsaker, TV 2-kommentator:
1. Tsjekkia
2. Polen
3. Russland
4. Hellas

Truls Dæhli, sportskommentator i VG:
1. Polen
2. Russland
3. Hellas
4. Tsjekka

Stig Torbjørnsen, talentspeider i RBK:
1. Russland
2. Tsjekkia
3. Polen
4. Hellas

Arne Scheie, kommentator i NRK:
1. Russland
2. Polen
3. Tsjekkia
4. Hellas

- Jeg er veldig spent på Robert Lewandowski. Han har hatt en veldig god sesong på topp i Dortmund, og det er litt hyggelig å tippe at Polen som vertsnasjon skal komme seg gjennom, sier Øyvind Alsaker til VG Nett.

Lewandowski puttet 22 mål for Borussia Dortmund denne Bundesliga-sesongen - og hadde med det bare Klaas-Jan Huntelaar (29 mål) og Mario Gomez (26 mål) foran seg på toppscorerlisten. Både Lewandowski og Polen viste form da Andorra ble slått 4-0 i den siste testen før EM.

- Jeg har en god følelse på Polen. De har spennende spillere, som er i en bra alder. De har ikke hatt kamper med sterkt alvor, men de har hatt gode resultater. Det er mye som tyder på at de har et bra lag på gang. I tillegg har de hjemmebane, sier Truls Dæhli, som mener Lewandowski er et godt tips som EMs toppscorer.

Polen spiller åpningskampen mot Hellas i hovedstaden Warszawa fredag.

- Polen har fordel av hjemmebane. Fotballhistorien viser at lag på hjemmebane som regel gjør det godt, sier Arne Scheie.

Vanskelige å slå

Stig Torbjørnsen tror derimot at Polen blir for svake - selv på hjemmebane.

- Jeg tror på Russland. Dette er en veldig åpen gruppe. Og kanskje den svakeste gruppen, sier han.

Tre av fire eksperter stempler Hellas som tabelljumbo, men ekspertene tror fotballlaget har bedre muligheter enn landets økonomi. Her er det like åpent som i en loddtrekning, mener Øyvind Alsaker.

- Hellas er vanskelige å slå. De er giftige på dødballer, og kan gå videre. Landslagssjef Fernando Santos har bygd videre på Otto Rehhagel-modellen, og de vant kvalikgruppen foran Kroatia, påpeker TV 2-kommentatoren.

Her ser du kampene fredag:
Kl. 18:00: Polen - Hellas, TV 2
Kl. 20:45: Russland - Tsjekkia, Canal9

SENTRAL: Robert Lewandowski blir spådd å ha en sentral rolle for Polen i EM. Her er han i duell med Andorras Manel Josep Ayala (t.v.) og Emili Garcia i en privatlandskamp 2. juni. Foto: REUTERS/Peter Andrews
SENTRAL: Robert Lewandowski blir spådd å ha en sentral rolle for Polen i EM. Her er han i duell med Andorras Manel Josep Ayala (t.v.) og Emili Garcia i en privatlandskamp 2. juni. Foto: REUTERS/Peter Andrews

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Fotball

Se neste 5 fra Fotball