Hovedinnhold

Selvkritisk NFF-president bekymret foran FIFA-valget

• Yngve Hallén frykter mulig sjeik Salman-seier
• Liker ikke antydninger om byttehandler for stemmer

I SVEITS: Her er NFF-president Yngve Hallé på plass i Zurich torsdag ettermiddag. Fredag avholdes et FIFA-valg det er enorme forventninger til. Til høyre er de to største favorittene: Sjeik Salman og Gianni Infantino.
I SVEITS: Her er NFF-president Yngve Hallé på plass i Zurich torsdag ettermiddag. Fredag avholdes et FIFA-valg det er enorme forventninger til. Til høyre er de to største favorittene: Sjeik Salman og Gianni Infantino. Foto: Anders K. Christiansen (VG), Reuters og AP
ZÜRICH (VG) FIFA skal reformeres – men fotballpresident Yngve Hallén er bekymret for at det «kjøpes» stemmer også foran fredagens presidentvalg i organisasjonen.

Samtidig tar han selvkritikk på vegne av eget forbund.

For bare timer etter at den danske fotballpresidenten mente at nabofolket i sør er medskyldige for kaoset internasjonal fotball opplever, siden man i mange år støttet Sepp Blatter, så ser også Hallén seg i speilet.

– Vi er medskyldige på den måten at vi burde brukt mer ressurser på å jobbe felles internasjonalt. Vi gjør det i dag, men vi burde hatt tettere møter tidligere, sier han til VGs journalist i Zürich.

Utenfor står svarte biler, med nesten like svarte ruter, parkert. Og bak oss i foajeen dukker plutselig presidentfavoritt sjeik Salman opp.

Journalistene i rommet flokker seg rundt ham – mens Hallén fortsetter der han slapp:

– Det var en periode i UEFA der ledelse ikke likte slikt samarbeid. Og dermed har det ikke blitt utviklet før nå. Men i det siste har vi kommet med felles uttalelser. Og det gjør at alle nå er opptatt av hva Norden mener.

Les også: FIFA mot gigantunderskudd

Frykter seier til sjeiken

MØTTE UEFA: Her er Sjeik Salman av Bahrain i Zurich torsdag.
MØTTE UEFA: Her er Sjeik Salman av Bahrain i Zurich torsdag. Foto: AP

Det er lenge siden han avslørte at Norge støtter UEFA-toppen Gianni Infantino som ny FIFA-president. Sveitseren er sammen med sjeik Salman den store favoritten. Det store spørsmålet er hvem av dem som klarer å kapre afrikanske stemmer.

Sjeik Salman nekter hardnakket, men anklages likevel for både misbruk av FIFA-midler og brudd på menneskerettigheter i hjemlandet Bahrain.

– Hvor stor er frykten her nede for at sjeik Salman vinner?

– Den varierer litt. Den er nok størst i Nordvest-Europa, sier Hallén.

– Hvor bekymret er du?

– Jeg er bekymret. Vi har et mareritt rundt Qatar. De spørsmålene vil bare komme opp igjen i enda sterkere grad: Spørsmål rundt religion og hvordan han håndterte den arabiske våren. Verdenspolitikk. En ting er Amnesty International, men også parlamentarikere rundt om i Europa og arbeidstakerorganisasjoner, som er veldig opptatt av disse tingene. Det har jeg stor forståelse for. Vi deler bekymringen deres.

– Blir dette fair play, eller er du bekymret for at det kjøpes stemmer her nå?

– Jeg er alltid bekymret for det, sier Hallén raskt på VGs spørsmål.

– Men tror du det skjer?

– Jeg tror ikke at noen er så dumme at det skjer på den måten vi har hørt rykter om før. Men det nevnes ting her knytte til fordeler man skal få etterpå, sier han.

Så du denne? Sjeiken fra Kuwait jobber i skjul under FIFA-valget

NFF-kandidaten har medvind

MØTTE MEDIA: NFF-presidenten ble intervjuet av VG, Aftenposten og NRK torsdag. Det er akkreditert 400 journalister til FIFA-kongressen fredag. For første gang har man måtte avvise søknader på grunn av kapasitet.
MØTTE MEDIA: NFF-presidenten ble intervjuet av VG, Aftenposten og NRK torsdag. Det er akkreditert 400 journalister til FIFA-kongressen fredag. For første gang har man måtte avvise søknader på grunn av kapasitet. Foto: Anders K. Christiansen, VG

207 delegater, én fra hvert land, skal stemme ved fredagens FIFA-valg. Infantino har sin støtte i Europa og store deler av mellom- og nord-Amerika. Sjeik Salman har Asia som sin maktbase. Begge hevder å ha en solid støtte i Afrika.

– Vinden blåser litt hans vei nå, fordi den andre kandidaten får et veldig stort trykk på seg. Det er sjeiken og Infantino som er de to store favorittene, mener Hallén.

Mens mange av FIFA-toppene er innlosjert på femstjernershotellet Baur au Lac, har FIFA sjekket NFF inn på Swissôtell – ikke langt fra hallen der morgendagens valg finner sted.

Torsdag ble brukt på møter. Både mellom landene, men de fem kandidatene fikk også anledning til å tale sin sak for UEFA-delegatene.

Så du denne? Derfor stemmer NFF på Infantino

Infantino har lovet å øke pengestøtten til alle verdens nasjoner dramatisk. Han vil også ha 40 land i fotball-VM i fremtiden. Dette er valgløfter som slenges ut for å lokke land til å stemme å ham.

– 40 lag i VM, er du for det?

- Det med hvordan man setter sammen med eksekutivkomiteen, antall lag i VM og dette med penger – det er sånne ting som er i spill i slike valgkamper. Det har vært en kultur på at det er sånn du kan vinne en del nasjoner. Men det Infantino sier om reformer er viktigere, sier Hallén til VG.

– Men er 40 lag i VM et bra forslag?

– Jeg tror VM utvikler seg som EM i 2020. Det arrangeres av 13 store byer i Europa. Det er ikke så store avstander i Europa. På den måten får man ned kostnadene på hvert enkelt land, og det blir ikke store anlegg som ikke brukes etterpå. Om man skal ha 40 land, må man gjøre det på Euro2020-modellen, spår den norske fotballpresidenten.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Fotball

Se neste 5 fra Fotball