Hovedinnhold

Mener FIFA begår selvmord om sjeik Salman velges

• Dette er anklagene mot FIFA-favoritten
• Sjeik Salman nekter for grove menneskerettighetsbrudd

KONTROVERSIELL: Til høyre på bildet er Sjeik Salman, som trolig blir ny FIFA-president fredag kveld. De fire bildene til venstre er av oppføret i hjemlandet hans, der familien hans styrer landet, våren 2011.
KONTROVERSIELL: Til høyre på bildet er Sjeik Salman, som trolig blir ny FIFA-president fredag kveld. De fire bildene til venstre er av oppføret i hjemlandet hans, der familien hans styrer landet, våren 2011. Foto: Reuters og AP
ZÜRICH (VG) Han er en del av kongefamilien i et ørkenland preget av tortur og menneskerettighetsbrudd. I dag blir Sjeik Salman Bin Ibrahim Al-Khalifa (50) trolig ny president i FIFA.

Denne saken handler om:

Det er riktignok fem kandidater til jobben som verdens mektigste fotballjobb.

Men Sjeik Salman virker å ligge et lite hestehode foran resten av feltet. Hans egen verdensdel, Asia, skal være i boks. Store deler av Afrika er også ventet å stemme på 50-åringnen fra Bahrain.

I så fall er jobben langt på vei gjort.

– Organisasjonen kommer til å kollapse. FIFA begår selvmord om sjeik Salman velges. Men dette er ikke bare kritisk for FIFA. Det er også et svik mot ofrene for tortur i Bahrain, sier Sayed Al Wadaei til VG.

TILSVAR: Slik svarer Sjeik Salman på anklagene

Han jobber for menneskerettighetsorganisasjonen Bahrain Institute for Rights and Democracy (BIRD). For tiden er han bosatt i London, etter å ha blitt fratatt statsborgerskapet sitt i Bahrain.

Styrer landet med jernhånd

SATT I FENGSEL: A'ala Hubail var stor stjerne i Bahrain før han ble arrestert og satt tre måneder i fengsel. Han hevdet at han ble slått i fengselet, men sier nå at det ikke skjedde, og at han støtter Sjeik Salman i presidentkampen.
SATT I FENGSEL: A'ala Hubail var stor stjerne i Bahrain før han ble arrestert og satt tre måneder i fengsel. Han hevdet at han ble slått i fengselet, men sier nå at det ikke skjedde, og at han støtter Sjeik Salman i presidentkampen. Foto: Eugene Hoshiko, Ap

Der er sjeik Salman en del av kongefamilien som styrer landet med jernhånd. Da årsrapporten til Amnesty International ble sluppet i går, kom på ny fortellingene om grove og omfattende menneskerettighetsbrudd. Tortur, dødsdommer og fengsling uten dom skal ikke være uvanlig.

Februar 2011: Den arabiske våren preger nyhetsbildet. I Bahrain protesterer tusenvis av mennesker mot den sittende kongefamilien. Politiet svarer knallhardt på opprøret: Flere titalls mennesker blir drept. Tusenvis skades – og mange arresteres.

Sjeik Salman, som kan bli FIFA-president om få timer, var fotballpresident i landet denne våren.

Han var også generalsekretær i «Rådet for ungdom og sport» i Bahrain. President var kongssønnen Prins Nasser, som i en TV-tale hadde følgende budskap til demonstrantene:

«Bahrain er en øy! Det finnes ingen steder å flykte! Til alle som mener regimet må byttes ut: Måtte en vegg falle over hodet ditt. Enten du er en idrettsutøver, rik eller politiker: Du skal holdes ansvarlig. I dag er dommedag!»

LES OGSÅ: Slik er den omfattende FIFA-skandalen

Fotballspiller demonstrerte

April 2011: En av demonstrantene et par måneder tidligere, var landslagsspilleren Ala'a Hubail. Han hadde scoret 29 mål på 73 landskamper, og var uhyre populær i Bahrain.

Myndighetene hadde ikke like mye til overs for ham etter at han snakket dem midt imot på direktesendt TV. Sammen med sin bror – også han en profilert fotballspiller – og rundt 150 andre idrettsutøvere – ble Hubail kastet i fengsel.

Først tre måneder senere, da FIFA tok kontakt og ba om en forklaring, slapp han løs.

I et intervju med ESPN forteller Hubail om hvordan han ble banket opp i fengselet. I dag er han tilbake i Bahrain og forteller en helt annen historie. Han tror ikke Sjeik Salman sto bak, sier han. Og han ble aldri banket opp, hevder han i dag.

– Man kan bare gjette på hvorfor forklaringen er endret radikalt: Hvorfor støtter Hubail plutselig en fotballpresident som ikke løftet en finger mens de satt fengslet? Tvert imot: Sjeik Salman satt i granskningskomiteen som møysommelig plukket ut idrettsutøvere som hadde deltatt i demonstrasjonene – ved å se på TV-bilder, sier Sayed Al Wadaei til VG.

Sjeik Salman nekter kategorisk for dette. Han har aldri pekt ut noen, og denne komiteen ble aldri formelt satt i arbeid, sier han (se egen sak).

Beskyldes for løgn

Likevel ligger den statlige pressemeldingen om komiteens opprettelse ute på myndighetens nettside i Bahrain: Mandatet, ifølge pressemeldingen datert 11. april, var å identifisere og straffe utøvere som hadde deltatt i demonstrasjonene mot myndighetene.

Og Sjeik Salman skulle utnevnes til leder.

Dagen etter skrev en lokalavis, ifølge BIRD, at fredagens FIFA-favoritt hadde ledet kommisjonens første møte.

REV DEMONSTRASJONSSYMBOL: Dette byggverket ble et samlingspunkt og symbol på uker med protester for demokrati i Bahrain i 2011. Myndighetene svarte med å rive byggverket..
REV DEMONSTRASJONSSYMBOL: Dette byggverket ble et samlingspunkt og symbol på uker med protester for demokrati i Bahrain i 2011. Myndighetene svarte med å rive byggverket.. Foto: Reuters

– Sjeik Salman hadde ansvaret for fotballspillerne og landslaget. Hvordan kan det stemme at han ikke visste noe om alt dette? Det er ikke mulig. Jeg er et eksempel på det, og jeg har bevis. Det sjeik Salman hevder, er en stor løgn, fortalte tidligere landslagsspiller Hakeem Al Oraibi til den tyske TV-kanalen ARD denne uken.

Også han hevder å ha blitt torturert.

Men anklagene mot sjeik Salman stopper ikke der. Denne uken rykket det engelske parlamentsmedlemmet Damian Collins ut, og hevdet at presidentkandidaten hadde misbrukt penger som FIFA hadde sendt til utviklingsprosjekter i Bahrain.

Ifølge Collins, som siterte et lekket brev, brukte Salman 20 millioner kroner i et mislykket forsøk på å bli medlem av FIFAs eksekutivkomité i 2009.

Slår tilbake

Apparatet rundt sjeiken slår tilbake mot påstandene overfor Reuters, og hevder at han betalte for kampanjen selv – samt at FIFA har sjekket at pengene endte opp der de skulle, uten å finne noe galt. Salman skal også ha betalt den pågående presidentkampanjen av egen lomme.

Akkurat det beroliger langt ifra alle. 50-åringen fra Bahrain er svært kontroversiell. Og Norges Fotballforbund har valgt å stemme på motkandidaten Gianni Infantino.

– Dersom sjeik Salman velges til FIFA-president, så er det på sett og vis en god ting. Det vil få fortgang på ødeleggelsen, og den totale kollapsen, av hele organisasjonen, sier Jamie Fuller – en profilert sportssponsor som står bak initiativet «NewFIFANow».

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Fotball

Se neste 5 fra Fotball