Hovedinnhold

Hevder FIFA-topper fikk 8,2 mill. hver for å gi VM til Qatar

<p>AVGJØRELSEN: Daværende FIFA-president Sepp Blatter forteller verden at Qatar skal arrangere VM i 2022. Det fant sted allerede i desember 2010.</p>

AVGJØRELSEN: Daværende FIFA-president Sepp Blatter forteller verden at Qatar skal arrangere VM i 2022. Det fant sted allerede i desember 2010.

Foto: Christian Hartmann, Reuters
Tre FIFA-topper skal ha mottatt 8,2 millioner kroner hver for å stemme på Qatar-VM. Det hevder forretningsmannen Alejandro Burzaco (53).

Denne saken handler om:

Argentineren har servert påstanden under ed i New York hvor det rettslige korrupsjonsoppgjøret mot Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) pågår. Burzaco navngir tre styremedlemmer i FIFA.

Les også: Blatter trekker seg som FIFA-president

Det er avdøde Julio Grondona (gikk bort 2014), som tidligere var visepresident i FIFA, og fotballpresident i Argentina. Ricardo Teixeira (70). Tidligere fotballpresident i Brasil, og svigersønn til tidligere FIFA-president João Havelange. I tillegg til Nicolas Leoz (89) fra Paraguay. Tidligere sjef for det søramerikanske fotballforbundet CONMEBOL.

Under VM-avstemningen i Zürich 2. desember 2010 ble det avgjort av Qatar skulle arrangere VM. I andre runde gikk Japan ut med to stemmer, USA og Sør-Korea fikk fem stemmer, mens ti stemmer gikk til Qatar.

Det oste avtalt spill. Nå forteller Burzaco, som hadde en fremtredende posisjon i forhold til TV-avtaler, om hva som hendte. Ifølge tyske Bild skjedde det dramatiske endringer mellom de to stemmerundene. Men ikke før det kom haugevis av dollar på bordet.

Sjekk dennePutin: – Blatter burde fått Fredsprisen

– Grondona sa til meg at Leoz først hadde stemt på Japan, men hadde bestemt seg for Sør-Korea i neste runde. Men under en pause skal han ha sagt til Teixeira og Leoz: «Hva er dere for slags idioter som er de eneste som ikke stemmer på Qatar?»

Qatar slo USA med 14–8 i «finalen». Daværende FIFA-president Sepp Blatter åpnet konvolutten. Fotballverden fikk hakeslepp.

Burzaco er første vitne i en rettssak mot 42 personer med tilknytning til FIFA. Det er avslørt hundre lovstridige saker med 200 millioner dollar involvert. Argentineren erklærte seg skyldig i 2015. Han fortalte FBI at han hadde en viktig rolle i korrupsjonsnettverket til FIFA. Nå samarbeider han med de amerikanske påtalemyndigheten.

Les også:  Slik er den omfattende FIFA-skandalen

– Pengene ble overført fra konti i Sveits, eller gitt ut i kontanter, som var lagt i poser, sier Alejandro Burzaco.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Fotball

Se neste 5 fra Fotball