Hovedinnhold

FA-topp ber homofile toppspillere stå frem sammen

VIL HA MER ÅPENHET: FA-styreformann Greg Clarke ønsker homofile fotballspillere velkommen.
VIL HA MER ÅPENHET: FA-styreformann Greg Clarke ønsker homofile fotballspillere velkommen. Foto: Justin Tallis, AFP
Styreformann i FA Greg Clarke bekrefter samtaler med homofile fotballspillere i England.

Denne saken handler om:

I juli 2015 skrev VG en sak om at det var ingen åpent homofile i Tippeligaen. Snart to år senere er det heller ikke det i noen av de engelske toppdivisjonene.

Men nå forteller styreformann i FA Greg Clarke til BBC at han har snakket med flere homofile fotballspillere i England, og ønsker at de skal stå frem kollektivt.

I oktober uttalte Clarke at Premier League-spillere risikerte mye hån dersom de sto frem som homofile. De kommentarene fulgte BBC Radio opp med en undersøkelse, hvor 8% av supporterne fortalte at de ville slutte å følge klubben i sitt hjerte dersom de signerte en homofil spiller.

Den store snakkisen: Ødegaard presentert som Heerenveen-spiller

Nå skal FA-toppen ha sagt til The Times at han ønsker at de homofile spillerne skal komme ut sammen.

– Hvis flere toppspillere ønsker å stå frem, hvorfor ikke samkjøre det og gjøre det kollektivt, skal han ha spurt retorisk.

Han tror også at han har funnet det perfekte tidspunktet for spillere å gjøre det på.

Les også: Fotball-VM utvides

– Engelsk fotball kunne gjort det ved starten av en ny sesong. Da er fansen i godt humør, det er stor optimisme blant folk og solen skinner, sier han.

I 1990 ble Justin Fashanu den første profesjonelle fotballspilleren i England til å stå frem som homofil. Han tok sitt eget liv åtte år senere, i 1998, bare 37 år gammel. Ingen mannlig fotballproff i England har gjort det siden.

I oktober fortalte Clarke at han ikke trodde engelsk toppfotball var klar for homofile spillere, og får støtte av Ed Connell fra Gay Football Supporters Network.

– Jeg tror Clarke hadde rett. Fotballen må klare å skape tryggere omgivelser dersom noen ønsker å stå frem.

Fikk du med deg? Ronaldo kåret til årets spiller i verden

Han er veldig klar på hva som må endres før det skjer.

– Det er en god idé å få spillere til å stå frem sammen, men før «homo-humor» er borte blant spillere og blant fansen kommer det ikke til å skje, sier Connell.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Fotball

Se neste 5 fra Fotball