Hovedinnhold

Norges Fotballforbund stevner TV 2 for utnyttelse av rettigheter

IKKE Å SE PÅ TV 2? Nicklas Bendtners høydepunkter blir kanskje ikke å se i TV 2s FotballXtra lenger.
IKKE Å SE PÅ TV 2? Nicklas Bendtners høydepunkter blir kanskje ikke å se i TV 2s FotballXtra lenger. Foto: Bjørn S. Delebekk, VG
NFF, NTF og Fotball Media har torsdag tatt ut stevning mot TV 2 for urettmessig utnyttelse av nyhetsretten.

Denne saken handler om:

Det bekrefter Norges Fotballforbund på sine nettsider.

– TV 2 bryter etter vår oppfatning med et regelverk som i utgangspunktet er ment for å sikre allmennhetens behov for informasjon ved å gi fjernsynsselskap tilgang til å sende korte utdrag fra begivenheter av stor interesse for allmennheten i generelle nyhetssendinger, sier daglig leder i Fotball Media, Knut Kristvang.

Norges Fotballforbund (NFF) og Norsk Toppfotball (NTF) har lisensiert medierettighetene til Eliteserien og OBOS-ligaen for perioden 2017 til 2022 til Discovery Networks Norway. Det betalte Discovery 2,4 milliarder kroner for.

Rettighetene forvaltes gjennom selskapet Fotball Media AS.

Disse medierettighetene omfatter blant annet retten til opptak, overføringer og videreformidling av lyd og bilder fra kampene i Norges to toppdivisjoner.

– Bryter regelverket

Pressemeldingen sier blant annet følgende:

«TV 2 har i forbindelse med sitt program FotballXtra på TV2 Zebra vist scoringer og høydepunkter under rundene i Eliteserien ved å programmsette nyheter hver halvtime på Zebra samtidig som runden spilles. TV 2 har samtidig tilgjengeliggjort en rekke utdrag fra disse fotballkampene, blant annet på sine nettsider. NFF, NTF og Fotball Media mener at TV 2 ved å gjøre det på denne måten, ikke forholder seg til gjeldende regelverk, og krever at TV 2 som utgangspunkt ikke kan vise høydepunktene før kampen er over.»

– Ved å avbryte FotballXtra med sportsnyheter en rekke ganger innenfor programflaten er formålet i realiteten å sikre mer innhold og seere til studiosendingen, og dette bryter med norsk fotballs medierettigheter og de eksklusive rettighetene norsk fotball har solgt til Discovery, sier Knut Kristvang.

TV 2 hevder på sin side at de har rett til å vise utdragene som følge av den såkalte nyhetsretten, som gir muligheter til å sende korte utdrag fra begivenheter av stor allmenn interesse.

NFF, NTF og Fotball Media bestrider at TV 2s handlinger ligger innenfor nyhetsretten, og partene har ikke kommet til en felles forståelse eller løsning ved dialogen som har vært.

Har vurdert rettslige skritt tidligere

TV 2 har tidligere hatt rettighetene til norsk seriefotball, men har som kjent mistet disse rettighetene til Discovery. Tidligere har Fotball Media uttalt at de kan ta rettstlige skritt etter TV 2s målshow.

Discoverys sportsidrektør Jan-Erik Aalbu ønsket ikke å svare da NTB spurte om han i det hele tatt hadde sett på TV 2s FotballXtra under serieåpningen forrige helg.

– Jeg håper TV 2 forholder seg til gjeldende regelverk. Jeg har ikke tenkt å si noe mer om dette nå, men henviser til Fotball Media, sa Aalbu da.

– Gjort grundige juridiske vurderinger

– Vi er av den oppfatning at vi har brukt materiale fra fotballkampene i tråd med intensjonen bak nyhetsretten og har gjort grundige juridiske vurderinger, sier TV 2-sjef Olav T. Sandnes til NTB torsdag ettermiddag.

Han legger til at TV 2 er ikke alene om å bruke nyhetsretten på rettigheter i nyhetssendinger og ser det slik at vår bruk er redaksjonelt begrunnet.

– Norges Fotballforbund har ikke villet prøve andre mediers bruk av nyhetsretten tidligere, men vi registrerer at de ønsker det nå. Det er helt greit at retten får behandle dette og trekke opp tydelige grenser, fortsetter han.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Fotball

Se neste 5 fra Fotball