Hovedinnhold

Ekspert: Discovery risikerer å tape titalls millioner ved TV 2-seier

<p>I KONFLIKT: TV 2-redaktør Jan Ove Årsæther og administrerende direktør Leif Øverland i Norsk Toppfotball krangler om retten til å vise TV-klipp fra Eliteserien.</p>

I KONFLIKT: TV 2-redaktør Jan Ove Årsæther og administrerende direktør Leif Øverland i Norsk Toppfotball krangler om retten til å vise TV-klipp fra Eliteserien.

Foto: Emil Weatherhead Breistein, Gorm Kallestad, NTB scanpix
Striden med TV 2 kan få store konsekvenser for både Discovery og Norsk Toppfotball i årene fremover, tror norske medieeksperter.

De er enige om følgende:

1. Dersom TV 2 vinner rettstvisten med Norges Fotballforbund, Norsk Toppfotball og Fotball Media, som har solgt rettighetene til TV-giganten for Discovery, kan det gjøre prisen for rettighetene til norsk fotball mye lavere ved neste budkrig.

2. Hvis TV 2 får fortsette å sende klipp fra Eliteserien i programmet FotballXtra, kan det påføre rettighetshaver Discovery store økonomiske tap.

Fakta

VG og Discovery har et redaksjonelt samarbeid knyttet til rettighetene for norsk fotball for perioden 2017–2022. Samarbeidet innebærer blant annet leveranse av løpende sportsnyheter til Eurosport, og gir VG tilgang til klipp og høydepunkter fra norsk fotball.

VGs sportsnyheter kan du se her

Det var tidligere denne måneden at Norsk Toppfotball (NTF) stevnet TV 2 for å stoppe programmet FotballXtra, kanalens målshow fra Eliteserien med programleder Davy Wathne i spissen. Torsdag ble det også kjent at flere eliteserieklubber nekter å la sine spillere og ansatte delta i programmet, etter oppfordring fra Norsk Toppfotball.

Bakgrunn: Derfor boikotter de FotballXtra

Norsk Toppfotball, som er toppklubbenes forening, legger ikke skjul på at penger er en stor del av årsaken til at de stevner TV 2: – Det angriper vårt økonomiske fundament for å drive bredde- og toppfotball, sa administrerende direktør Leif Øverland til NTB denne uken.

Sulten på annet sportsnytt? Se Barcelona slite med Juventus i Champions League:

– Millioner i spill

Mediebyrået Mediacom opplyser at rundt 40.000 fulgte FotballXtras sending på lineær TV under 18-kampene forrige serierunde. Men hvor mye penger taper TV-giganten Discovery på at TV 2 sender klipp fra kampene?

Der er det mange variabler, men redaktør i medienettstedet Kampanje, Knut-Kristian Hauger, gjør et forsøk på VGs oppfordring:

<p>KAMPANJE-REDAKTØR: Knut-Kristian Hauger.</p>

KAMPANJE-REDAKTØR: Knut-Kristian Hauger.

Foto: Frode Hansen, VG

– At det er millioner i spill, det kan vi nok si. Jeg tenker litt høyt: Hvis FotballXtra har 40.000 seere, og ti prosent av dem ville kjøpt et abonnement hos Discovery hvis FotballXtra ikke får vise scoringer, vil jo det gi flere titalls millioner over en seksårsperiode, sier Hauger.

Så du? Zlatan lokkes med enorm lønn i USA

Discovery kjøpte TV-rettighetene til norsk fotball til og med 2022-sesongen. Prisen: 2,4 milliarder kroner. Og for ordens skyld: VG og Discovery har et redaksjonelt samarbeid om disse rettighetene.

Hauger forstår godt at Norsk Toppfotball er forbannet.

– Jeg opplever det TV 2 gjorde, og rigge til FotballXtra med nyhetssendinger og klipp fra Eliteserien, som en provokasjon. Samtidig er det jo helt absurd at Norsk Toppfotball oppfordrer klubbene til ikke å stille i FotballXtra. Her må man skille mellom kommersielle rettigheter og vanlig journalistisk arbeid.

Stortalentet Kylian Mbappé fortsetter å forbløffe fotballverdenen:

– Mindre verdt

Morten Wiberg, TV-sjef i mediebyrået Carat, tror prisen på norske fotballrettigheter vil presses ned ved neste korsvei hvis TV 2 vinner striden med NTF.

– Ja, for da blir eksklusive bilder mindre verdt. Jeg tror ikke det er bra. Når Discovery har lagt såpass mye penger på bordet, må det gjenspeile verdien av det de får. Striden med TV 2 bør løses ganske raskt, sier Wiberg.

Lest? Bekymret for Edvartsens dommerkarriere

Administrerende direktør i Mediacom, Ståle Gjerset, er enig.

– Jeg tror absolutt at prisen da vil falle. Så er jo spørsmålet om NTF må dele opp rettighetspakkene, slik at de kan selge rettigheter til å vise høydepunkter til noen, slik at ikke én aktør sitter med alt.

Engasjement og entusiasme

Sports- og nyhetsredaktør Jan Ove Årsæther mener det motsatte.

– Jeg tror ikke TV-rettighetene i Eliteserien vil synke i verdi dersom vi vinner i retten. Dette endrer ikke på verdien av pakken. Skulle vi da lagt inn et lavere bud på norsk fotball fordi Sportsrevyen (NRK) bruker nyhetsretten til å sende høydepunkter? Det er ikke slik virkeligheten fungerer.

– Tror du Discovery vil tape penger dersom TV 2 vinner i retten?

– Nei. Sportsrevyen på NRK har på det meste 800.000 seere. I første sending hadde FotballXtra 40.000. Man må bake inn at nyhetsretten eksisterer og finnes der, det må de ta høyde for på samme måte som vi gjør når vi kjøper OL-, fotball- eller hockeyrettigheter, sier Årsæther og tillegger:

– Man kan like gjerne snu på det. Det er en del fotballspillere på sosiale medier som mener FotballXtra skaper engasjement, entusiasme, positivitet og interesse rundt norsk fotball, noe som også har en verdi.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Fotball

Se neste 5 fra Fotball