Hovedinnhold

Edvartsen-konflikten løst: Dømmer ikke i 2017

Koster Norges Fotballforbund flere hundre tusen kroner

<p>TILBAKE I 2018: Svein-Erik Edvartsen dømmer trolig ikke mer i 2017. Det er resultatet av avtalen som nå er inngått med NFF.</p>

TILBAKE I 2018: Svein-Erik Edvartsen dømmer trolig ikke mer i 2017. Det er resultatet av avtalen som nå er inngått med NFF.

Foto: Bjørn S. Delebekk, VG
Svein-Erik Edvartsen (37) og Norges Fotballforbund har signert en avtale som gjør at toppdommeren ikke blir å finne på banen i årets eliteseriesesong.

Denne saken handler om:

Det bekrefter partene tirsdag formiddag, etter at konflikten mellom Edvartsen og dommersjef Terje Hauge har vært offentlig kjent i over seks uker.

Hauge har truet med å trekke seg dersom Edvartsen tas inn i varmen som eliteseriedommer igjen, og har fått støtte fra dommerforeningen.

I tirsdagens avtale kommer det frem at Edvartsen ikke vil dømme på toppnivå i 2017. Det ligger imidlertid i kortene at landets nest beste dommer kan komme tilbake på banen i 2018-sesongen - dersom «tilliten blir gjenopprettet». Hva dette innbærer, sier tirsdagens pressemelding ingenting om.

Kan bli en kostbar avtale 

Generalsekretær i NFF, Pål Bjerketvedt, opplyser at den endelige avtalen var det tredje forsøket på å nå enighet. 

– Men det har aldri vært noe så konkret som dette forslaget. Men det har vært løsningsforslag som aldri har blitt aktualisert helt ut, grunnet forutsetninger som ikke er blitt oppfylt, sier generalsekretæren, som sier det har vært godt å få en slutt på saken. 

– En sånn sak er vond for en organisasjon. Den er vanskelig å forholde seg til, og er belastende for en organisasjon. Det blir mye spenning forbundet med det, og vi skulle derfor gjerne ha landet den før, sier Bjerketvedt. 

Avtalen kommer i stand etter omfattende møtevirksomhet mellom partene de siste dagene.

I avtalen heter det også at Edvartsen vil bli honorert av fotballforbundet i 2017, selv om han altså ikke dømmer kamper.

«For å skape ro, gjenopprette tillit og av hensyn til alle parter, har Svein-Erik Edvartsen og Norges Fotballforbund blitt enige om å avslutte Edvartsens toppdommerkontrakt for 2017. NFF har på denne bakgrunn sagt seg villig til å honorere Edvartsen i tråd med kontraktens forpliktelser. Edvartsen vil forsøke å kvalifisere seg for ny kontrakt i 2018» heter det i pressemeldingen.

Avtalen om å betale Edvartsen kan være kostbart:

Dommeren får 15.600 kroner for hver eliteseriekamp han dømmer. Dersom han hadde dømt 20 kamper i årets sesong, ville det tilsvart 312.000 kroner.

Bjerketvedt opplyser til VG at Edvartsens kompensasjon vil regnes ut fra antallet kamper Edvartsen kunne regne med å dømme i 2017. 

– Hvordan var forhandlingene om økonomisk kompensasjon?

– Det har egentlig vært et tema i det hele tatt. Når vi som oppdragsgiver erkjenner ansvar for det honoraret som ligger i kontrakten, så er det en selvfølge med kompensasjon fra vår side, sier Bjerketvedt. 

I tillegg kommer trolig kompensasjon for internasjonale kamper, som Edvartsen nå også går glipp av, siden han ikke får kamptrening i Norge.

Kamper i FIFA- og UEFA-regi lønnes noe høyere enn i Norge. I fjor dømte Edvartsen ifølge nettstedet Worldreferee.com totalt 14 kamper (hoveddommer og måldommer) i utlandet. Dermed kan fotballforbundet ryke på nye 300.000 kroner.

I så fall har Hauge/Edvartsen-feiden kostet NFF mellom 600.000 og 700.000 kroner.

– Stemmer det at den totale økonomiske rammen kan komme opp mot 700. 000 kroner? 

– Vi kan ikke kommentere det. Der er partene enige om at alt som har med økonomi å gjøre, men kompensasjonen som jeg refererte til er en helt naturlig del av den pakken, sier Bjerketvedt. 

Må gjenopprette tillit: – Det blir hans prosjekt

<p>DOMMERSJEF: Terje Hauge fortsetter som dommersjef i NFF. Hva som skjer når Edvartsen trolig returnerer som dommer i 2018, sier pressemeldingen ingenting om.</p>

DOMMERSJEF: Terje Hauge fortsetter som dommersjef i NFF. Hva som skjer når Edvartsen trolig returnerer som dommer i 2018, sier pressemeldingen ingenting om.

Foto: Marit Hommedal, NTB scanpix

VG vet at Edvartsen og hans nære støttespiller, advokat John Christan Elden, på et tidspunkt i konflikten vurderte å ta saken til Oslo tingrett. Den løsningen slipper partene etter enigheten man kom frem til tirsdag.

«NFF har meddelt Edvartsen at han igjen kan være aktuell som dommer i 2018, dersom han gjenoppretter tillit» står det i dagens pressemelding.

Edvartsen-advokat John Christian Elden sier at dommeren er godt fornøyd, og at han jobber aktivt mot å komme tilbake som toppdommer i 2018:

«Han tar ansvaret for å skape ro i fotballnorge, og blir ikke økonomisk skadelidende for det. Han er ikke utestengt fra noe sted, men skaper ro i en splittet dommerverden. Vi mener dette er en forsvarlig og klok avtale til fotballens beste» skriver Elden i en epost til VG.

– Hva må til for å «gjenopprette tillit», som det heter at er nødvendig for å returnere i 2018?

«Tillit kan ikke vedtas, den må fortjenes», skriver Elden.

– Svein-Erik har tatt ansvar ved å tre til siden, og det er jo forankret i denne tillitskrisen. Da er det naturlig å ta en pause. All ære til ham for det valget, sier Bjerketvedt.

– Dere sier han må gjenvinne tillit før 2018 for å dømme igjen. Hvordan skal han gjøre det?

– Det er ikke noe vi har diskutert. Det er hans ansvar, og det blir hans prosjekt, sier generalsekretæren. 

Følte seg trakassert

Før helgen sto en av Edvartsens tidligere assistenter frem og fortalte om det han opplevde som mobbing og trakassering fra Edvartsens side.

Reidar Gundersen (40) tok et oppgjør med det han mener er respektløs atferd over tid.

– Det går på mobbing og trakassering av kolleger over tid. Jeg velger å gjøre dette av respekt for kollegene mine. For dem som har opplevd det og ikke tør å stå frem, og for dem som har vært vitne til det og heller ikke tør å stå frem. Og ikke minst for at de som kommer til senere ikke skal få oppleve dette. Og selvfølgelig også for dommersjef Terje Hauge, som har fått mye ufortjent tyn i media, sa Gundersen til VG.

Les også: Edvartsen: – Veldig stygt spill som foregår

Edvartsen-advokat John Christian Elden svarte følgende:

– Edvartsen bekrefter at han stiller store faglige krav, særlig når det dømmes i internasjonal fotball. Det er også derfor han er rangert som nummer 2 i Norge. Tonen er til tider både røff og direkte.

<p>HEVDER SEG TRAKASSERT: Reidar Gundersen la frem denne SMS-en før helgen. Han følte seg trakassert av Edvartsen da de to dømte sammen.</p>

HEVDER SEG TRAKASSERT: Reidar Gundersen la frem denne SMS-en før helgen. Han følte seg trakassert av Edvartsen da de to dømte sammen.

Foto: Skjermdump

– Fotballdømming på topp nasjonalt og internasjonalt nivå krever mye – og ikke minst klare prioriteringer. For å lykkes på toppnivå må fotballdømming alltid prioriteres. Når det er snakk om internasjonale kamper, visste de alltid at Edvartsens team ville få to kamper i løpet av sommerferien. De visste tidlig hvilke datoer som måtte sperres til fotball. Til tross for dette, booket Gundersen ferie på de samme datoene. Dette satte teamet for øvrig i krevende situasjoner.

Konflikten mellom Edvartsen og dommersjef Terje har pågått i lang tid, men ble kjent for offentligheten i slutten av mars.

Den har gjort at Edvartsen ikke har dømt en eneste kamp i årets eliteseriesesong.

Nå forlenges altså pausen, etter at partene har kommet til enighet.

Edvartsen var opprinnelig mektig irritert på Hauge, da han ikke fikk velge seg en ny assistent etter at Svein Oddvar Moen hadde plukket en av hans egne linjemenn.

Edvartsen mente vanlig praksis ville være at han valgte først, ettersom han er rangert som landets nest beste dommer. Deretter fjernet Hauge mentoren til Edvartsen gjennom 13 år, Rune Pedersen, og tok istedet selv rollen.

Det gjorde ikke Edvartsen mer blid i en allerede opphetet situasjon.

Hauge skal ha truet med å trekke seg flere ganger i prosessen, og dommerforeningen innstilte at Edvartsen ikke tas tilbake i varmen. De mener 37-åringen fra Hamar opptrådte illojalt underveis i konflikten med Hauge.

Gundersen sa dommerne har stått samlet i konflikten og støtter dommersjef Hauge.

Det er imidlertid grunn til å tro at Svein Erik Edvartsen, som har drevet med dømming i 23 år, skal tilbake som toppdommer i  2018.

To kilder har uavhengig av hverandre fortalt VG at Edvartsen beklaget på et oppvaskmøte på Gardermoen for to uker siden. Senere ble Røde Kors-topp Sven Mollekleiv koblet på som megler i konflikten, uten at det løste floken.

Men etter møter både før helgen og utover mandagskvelden, kom det altså endelig en løsning.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Fotball

Se neste 5 fra Fotball