Hovedinnhold

FIFA om VM-sjefens dopingkobling: – Påvirker ikke oss

<p>GODE VENNER? VM-sjef Vitalji Mutko (t.v.) er kastet ut av OL på evig tid for organisering av dopingbruk i Russland. Her er han med FIFA-sjef Gianni Infantino 1. desember i år.</p>

GODE VENNER? VM-sjef Vitalji Mutko (t.v.) er kastet ut av OL på evig tid for organisering av dopingbruk i Russland. Her er han med FIFA-sjef Gianni Infantino 1. desember i år.

Foto: Alexander Nemenov, AFP
Spillerne skal ha vært dopet, og den russiske VM-sjefen er kastet ut av OL på livstid for å ha organisert dopingbruk. Men FIFA ville fortsatt ikke kvitte seg med Vitalji Mutko tirsdag kveld.

I stedet publiserte kommunikasjonsavdelingen til FIFA uttalelse der det understrekes at «IOCs avgjørelse påvirker ikke forberedelsene til fotball-VM i 2018. Vi fortsetter arbeidet med å levere det beste mesterskapet noensinne».

Det får stadig flere til å reagere. For Mutko, som nå er visestatsminister i Russland, skal ha vært svært sentral i det statsorganiserte jukset som foregikk i Russland i oppkjøringen til OL i Sotsji.

Kommentar: Skandalen er ikke over

Ifølge dopingvarsleren Grigorij Rodtsjenkov ble Mutko holdt jevnlig oppdatert om det som foregikk i skjul for en hel idrettsverden. Styret i IOC er så overbevist av bevismaterialet at Mutko i går ble utvist fra OL på livstid.

– FIFA burde legge IOCs avgjørelse til listen over grunner til at VM i 2018 ikke burde avvikles i Russland, skrev den profilerte amerikanske senatoren John McCain (r) på sin nettside i går.

At ikke FIFA reagerer umiddelbart fikk også The Guardian-kommentator Sean Ingle til å heve et øyebryn.

– Kanskje vi ikke skal være overrasket. Fotballens ledere har aldri brydd seg stort om de mørkere siden av sporten, skriver han.

I Grigorij Rodtsjenkovs vitnemål, som VG er i besittelse av, kommer det frem at varsleren med en fortid som sjef på dopinglab-en i Moskva skal ha bevis for at en lang rekke russiske fotballspillere skal ha vært del av den organiserte dopingen i Russland. Flere av disse har spilt på det russiske landslaget.

Bakgrunn: Russland kastet ut av OL

Russland har tidligere blitt anklaget for å kjøpe seg 2018-VM. Nettavisen og Ekstra Bladet har hevdet at FBI etterforsker sentrale personer i mesterskapets arrangementskomité.

Samtidig har Josimar omtalt hvordan nordkoreanske arbeidere på slavekontrakter har blitt brukt til å bygge VM-arenaer foran mesterskapet kommende sommer.

Under trekningen av VM-grupper for fire dager siden, ble FIFA-president Gianni Infantino konfrontert med sjansen for at Russland kan utestenges fra OL.

– Hva gjelder FIFA, så er svaret enkelt: Det påvirker ikke oss. Jeg kan ikke se hvordan det skulle være tilfelle. Vi er her for å snakke om fotball, om VM, og ikke om OL, svarte sveitseren.

Slik reagerer norske idrettsledere: Rettferdig

I uttalelsen som ble sendt ut av FIFA en snau time etter at IOC hadde offentliggjort sin avgjørelse i går, understrekes det at dopingtestene under sommerens VM bli analyser på laboratorier utenfor Russland. Vitalji Mutko nevnes ikke med navn i uttalelsen.

«Når det gjelder potensielle disiplinærreaksjoner eller etiske spørsmål knyttet til enkeltpersoner, så er det opp til de forskjellige organene i FIFA å vurdere dette» heter det.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Fotball

Se neste 5 fra Fotball