Hovedinnhold

VGs fotballjournalister vurderer finale-lagene i Champions League:

- Bayern München er flere hakk bedre enn Dortmund

KLARE: Philipp Lahm (t.h.) snakker med Bastian Schweinsteiger og ser mot Franck Ribéry under fredagens trening i London. Foto: Getty Images
KLARE: Philipp Lahm (t.h.) snakker med Bastian Schweinsteiger og ser mot Franck Ribéry under fredagens trening i London. Foto: Getty Images
LONDON/OSLO (VG Nett) Spiller for spiller blir Bayern München vurdert som bedre, men ekspertene tror lagmaskinen Dortmund er i stand til å løpe over hvem som helst.

Denne saken handler om:

Før kveldens Champions League-finale har VG vurdert de to tyske lagene.

Fotballjournalist Øyvind Herrebrøden og kommentator Truls Dæhli holder Bayern München som favoritter.

VG Direkte: Følg Champions League-finalen fra kl. 20.45

- En spiller som aldri slutter å imponere og bedre hvor viktigere kampen er. Så liten, så god, så viktig - over så mange år. Verdens beste back, skriver Dæhli og Herrebrøden om Philipp Lahm (29).

Les alle spillervurderingene i bunn av artikkelen!

Bayern-kapteinen blir sammen med Franck Ribéry, Arjen Robben og Manuel Neuer vurdert til å være best i finale-elleveren trener Jupp Heynckes mønstrer.

Imponert over Lewandowski

Men selv om Bayern München er favoritter, tror ekspertene at Dortmund kan overraske.

De to trekker særlig frem Marco Reus og Robert Lewandowski i den sannsynlige startelleveren.

- En sterkere og mer komplett spiss har vi ikke sett i Fotball-Europa på en stund, skriver de i sin vurdering av Lewandowski.

Artikkelen fortsetter under bildet.

VURDERER: Truls Dæhli (t.v.) og Øyvind Herrebrøden gir sin vurdering av spillerne i finalen. Foto: VG
VURDERER: Truls Dæhli (t.v.) og Øyvind Herrebrøden gir sin vurdering av spillerne i finalen. Foto: VG


Ribéry vil bli i Bayern

Dæhli og Herrebrøden trekker også frem Franck Ribéry som kanskje den beste spilleren som skal ut på gresset på Wembley i London i kveld.

Franskmannens forhold til Bayern fremstår som en kjærlighetshistorie. 30-åringen var nomaden med seks klubber på sine syv første proffår.

HERREBRØDEN BLOGGER FRA LONDON: Finalen som har alt

Helt til han kom til München i 2007, som en av Europas heteste spillere, og da må alt ha falt på plass. Franz Beckenbauer mente klubben hadde vunnet i Lotto.

- Det er en relasjon som er ærlig begge veier. Her elsker folk dem som gir alt. Jeg er et enkelt menneske. Akkurat som dem, beskriver Franck Ribéry om kjærlighetsforholdet.

HANSSON BLOGGER FRA DORTMUND OG MÜNCHEN: - Bayern er blærete

Champions League-finalen sendes på Viasat 4. Kampen begynner klokken 20.45. Sendingen går i gang allerede klokken 19.

STERKE, MEN STERKE NOK?: Dortmund-trener Jürgen Klopp under lagets trening på Wembley fredag. Foto: Getty Images
STERKE, MEN STERKE NOK?: Dortmund-trener Jürgen Klopp under lagets trening på Wembley fredag. Foto: Getty Images

Dæhlis og Herrebrødens vurdering:

Borussia Dortmund (4-2-3-1):

Roman Weidenfeller - 7 poeng
- Ble en gang kalt Tysklands største målvakttalent. Men venter fortsatt på sin første landskamp. Trygg og solid, men ingen matchvinnertype.

Lukasz Pisczcek - 7 poeng
- Sammen med landsmennene «Kuba» og Lewandowski utgjør han «Polonia Dortmund». Offensiv høyreback med imponerende 9 assists i liga og Europacup.

Neven Subotic - 6 poeng
- Gigantisk serber (193cm) av den litt mer «primitive» midtstoppertypen: Takler hardt, fysisk sterk og feier ballen hardt opp på tribunen.

Mats Hummels - 8 poeng
- Kan gjøre fantastiske kamper - og noen horrible. Vanvittig god til å bryte foran spissene og sette i gang hele lagmaskinen til Dortmund med presise pasninger.

Marcel Schmelzer - 6 poeng
- Ikke like offensiv som polakken på motsatt side, og det kan kanskje være like greit, men en solid back. Nyter stor tillit hos trener Jürgen Klopp.

Ilkay Gündogan - 8 poeng
- Denne spilleren er fryktelig god. Tar tak i ballen, mister den ikke, roer ned spillet og sender den presist videre. Tyrkisk herkomst, men tysk landslagsspiller.

Sven Bender - 6 poeng
- Trolig den Dortmund-spilleren med minst fiksfakserier - en dønn ærlig sliter. Jobber hardt og løper mye ved siden av Gündogan og bak ballartistene i frontrekken.

Jakub Blaszczykowski - 8 poeng
- «Kuba» kan se litt enkel ut, også litt lite finesse, men effektiv teknikk, stor løpskraft, god avslutter og god innleggsfot. Egentlig litt god til alt.

Marco Reus - 9 poeng
- Sammen med Lewandowski blir han Dortmunds viktigste offensive spiller. Har evnen til å føre ballen og drible i høy fart og en brutal skuddfot. Matchvinnerpotensial.

Kevin Grosskreutz - 7 poeng
- Spilleren som går inn og erstatter playmaker Mario Götze (skadet). Ikke like kreativ, men hardtarbeidende og anvendelig (har til og med vært keepervikar). Lokal gutt.

Robert Lewandowski - 9 poeng
- En sterkere og mer komplett spiss har vi ikke sett i Fotball-Europa på en stund: Teknisk, brutal, avslutningsekspert. Fire mål mot Real Madrid i én kamp sier alt. Og litt til.

Sum 11 mann: 81 poeng

Artikkelen fortsetter under bildet.

ØVELSER: Felipe Santana (t.h.) strekker seg ved siden av Ilkay Gündogan under Dortmund-trening. Foto: Getty Images
ØVELSER: Felipe Santana (t.h.) strekker seg ved siden av Ilkay Gündogan under Dortmund-trening. Foto: Getty Images


Bayern München (4-2-3-1):

Manuel Neuer - 9 poeng
- Trolig verdens beste keeper: Rekkevidde, reaksjon, god med bena og selvtillit. Slapp inn 18 mål på sine 31 Bundesliga-kamper denne sesongen.

Philipp Lahm - 9 poeng
- En spiller som aldri slutter å imponere og bedre hvor viktigere kampen er. Så liten, så god, så viktig - over så mange år. Verdens beste back.

Jerome Boateng - 6 poeng
- Tar trolig den ene midtstopperplassen i kamp med veteranen Daniel van Buyten. Stor, sterk og tung, kan spille på alle plasser i forsvaret.

Dante - 8 poeng
Brasiliansk midtstopper med masse hår. Tøff å passere, bra venstrefot og upåklagelig debutsesong i Bayern etter overgangen fra Borussia Mönchengladbach.

David Alaba - 7 poeng
- Spennende østerriker som fortsatt bare er 20 år. Teknisk, lynrask, offensiv backtype det er lett å bli glad i. Kan også spille på venstrevingen.

Bastian Schweinsteiger - 8 poeng
- Bayern Münchens hjerte og hjerne. Spørsmålet er om han var enda bedre for to-tre år siden og hvordan de dårlige minnene fra fjorårsfinalen vil prege ham.

Javi Martinez - 8 poeng
- 190 centimeter lang, men likevel en elegant pasningsspiller, som sleper seg rundt på gresset. Så nonchalant i stilen at han nesten blir uinteressert. Rekordkjøp, men suksess.

Arjen Robben - 9 poeng
- I stand til å gjøre nesten hva som helst med ballen: Drible, føre, skyte, spille frem. I form en helt fantastisk spiller. Men har vært mye inn og ut av laget.

Thomas Müller - 8 poeng
- Mysteriet. Ser ikke hverken god eller tøff ut, men har evnen til å dukke opp på bakre stolpe og styre ballen i mål. Trolig banens mest intelligente spiller.

Franck Ribéry - 9 poeng
- Finalens beste fotballspiller? Aksjonsradius, teknikk, fart, løpsstyrke - har også blitt bedre defensivt. I Frankrike snakkes det om at han har gjort sin beste sesong i Bayern.

Mario Mandzukic - 8 poeng
Smart. Sterk. Sleip. Sikker. Ikke bøttet inn mål i Champions League, men solide 15 på 24 kamper i Bundesliga. Holder en annen Mario, Tyskland-spissen Gomez, ute av laget.

Sum 11 mann: 89 poeng

PÅ VOLLEY: Arjen Robben sender i vei et skudd på Bayern-trening fredag. Foto: Getty Images
PÅ VOLLEY: Arjen Robben sender i vei et skudd på Bayern-trening fredag. Foto: Getty Images

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Fotball

Se neste 5 fra Fotball