Hovedinnhold

Stjernekrig om fotball-VM

I dag avgjøres hvem som får arrangere VM i 2018 og 2022

LATTER OG GLEDE: Storbritannias statsminister David Cameron drar på smilebåndet av en Beckham-vits, mens prins William synes den bare er sånn passe morsom. Guus Hiddink ankom også FIFAs lokaler i Zürich, sammen med Ruud Gullit som kom trillende på en sykkel. Foto: AFP
LATTER OG GLEDE: Storbritannias statsminister David Cameron drar på smilebåndet av en Beckham-vits, mens prins William synes den bare er sånn passe morsom. Guus Hiddink ankom også FIFAs lokaler i Zürich, sammen med Ruud Gullit som kom trillende på en sykkel. Foto: AFP
(VG Nett) David Beckham, prins William, Ruud Gullit og Guus Hiddink. Alle kjemper de akkurat nå for å få VM til sitt land.

England har så langt fått mest oppmerksomhet rundt sin VM-søknad, både på godt og vondt.

Les også: - Vi kan stole på FIFA-medlemmene

Derfor har både David Beckham, prins William og statsminister David Cameron vært i Zürich for å drive heftig lobbyvirksomhet frem mot avgjørelsen i dag.

- Ingen i verden har fasiliteter som oss. Da snakker jeg ikke bare om anlegg, men over hele landet er det klart for å arrangere et stort mesterskap, sier David Beckham ifølge BBC.

Avgjørelse i ettermiddag

Nederlenderne har ikke vært spesielt dårligere på stjernefronten, og har Ruud Gullit, Johan Cruyff og Guus Hiddink med på laget i Zürich torsdag.

Rundt klokken 16 blir det avgjort hvem som får arrangere VM i fotball i 2018 og 2022.

VGD: Diskuter internasjonal fotball her

Men det er mesterskapet i 2018 det er knyttet mest spenning rundt, i alle fall sett med europeiske øyne.

Søkerne får i formiddagstimene en halvtime hver til en siste presentasjon før de 22 FIFA-medlemmene trekker seg tilbake for å stemme om England, Russland, Spania/Portugal eller Nederland/Belgia får VM i 2018.

TWITTER: Følg journalist Jamel Rake

For å vinne må arrangøren ha flertall - altså 12 stemmer eller mer.

Sjarmoffensiv

Nederland har i alle fall levert en voldsom sjarmoffensiv i morgentimene torsdag. Ruud Gullit kom blant annet trillende med en sykkel dekorert i nederlandsk stil.

STJERNE: Johan Cruyff på plass i Zürich for å fronte Nederland og Belgias VM-søknad. Foto: AFP
STJERNE: Johan Cruyff på plass i Zürich for å fronte Nederland og Belgias VM-søknad. Foto: AFP

Så gikk Guus Hiddink på scenen til en humorvideo av seg selv - med høydepunkter fra trenergeniets spillerkarriere, skriver BBC. Bakgrunnsmusikk: The Monkees med «daydream believer».

Og nederlenderne kan jo fortsette å drømme sammen med sine belgiske venner. De to landene arrangerte EM så sent som i 2000. Om det har noe å bety for mulighetene gjenstår å se.

Seierssikre spanjoler

Spania/Portugal er på sin side fulle av håp om å få verdens største idrettsarrangement i 2018.

- Vi tror vi vinner, og har åtte stemmer for oss allerede. Det ser ut som det står mellom oss og England, sier Miguel Angel Lopez - som er med å fronte Spania/Portugals VM-søknad.

Portugal arrangerte for øvrig EM i 2004, der vertsnasjonen tapte 0-1 for Hellas i finalen.

Putin får kritikk

Russland virker å være ute av VM-kampen etter at Vladimir Putin forlot Sveits i går.

Han får i dag kritikk av Moskva-avisen Moskovskij Komsomolets, som undrer seg over statsministerens fravær i Zürich. Han gikk for å være mannen som kunne sikre Russland mesterskapet i 2018.
For øvrig kjemper Australia, Japan, Qatar, Sør-Korea og USA om å få mesterskapet fire år senere.

PS! Fra 15.30 sender Eurosport direkte fra Zürich.

Fakta, VM-søknader 2018:

England:
Spillesteder: London (tre arenaer), Milton Keynes, Bristol, Plymouth, Birmingham, Nottingham, Sheffield, Manchester (to arenaer), Liverpool, Leeds, Sunderland og Newcastle.
Anleggskostnader (bygging og renovering): 16,3 milliarder kroner.
Øvrige kostnader: 4,6 milliarder kroner.

Nederland/Belgia:
Spillesteder: Amsterdam, Eindhoven, Enschede, Heerenveen og Rotterdam, Antwerpen, Brugge, Brussel, Charleroi, Genk, Gent og Liege.
Anleggskostnader: 15,7 milliarder kroner.
Øvrige kostnader: 3,5 milliarder kroner.

Russland:
Spillesteder: Moskva, St. Petersburg, Kaliningrad, Jaroslavl, Nizjnij Novgorod, Saransk, Kazan, Jekaterinburg, Samara, Volgograd, Krasnodar, Sotsji og Rostov.
Anleggskostnader: 24,6 milliarder kroner.
Øvrige kostnader: 4,1 milliarder kroner.

Spania/Portugal:
Spillesteder: Alicante, Badajoz, Barcelona, Bilbao, La Coruña, Gijon, Madrid, Malaga, Murcia, San Sebastian, Santander, Sevilla, Valencia, Valladolid, Vigo og Zaragoza, Lisboa og Porto.
Anleggskostnader: 12,9 milliarder kroner.
Øvrige kostnader: 4,3 milliarder kroner.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Fotball

Se neste 5 fra Fotball