Hovedinnhold

By Rise om Speeds brå død: - Det er helt uvirkelig

** Storbritannia i sjokk etter meldingen om den walisiske landslagssjefens dødsfall
** Given storgråt under markeringen i forkant av Aston Villa - Swansea
** Thomas Myhre: - Sinnsykt vondt inni meg nå

FØLELSESLADET: Shay Given (nr. 2 fra venstre) lente seg tungt på lagkameratenes skuldre før avspark i kampen mot Swansea i dag. Han og de andre spillerne fikk melding om Gary Speeds (t.v) død tidligere i dag. Foto: PA Photos/AFP/AP/VG Nett montasje
FØLELSESLADET: Shay Given (nr. 2 fra venstre) lente seg tungt på lagkameratenes skuldre før avspark i kampen mot Swansea i dag. Han og de andre spillerne fikk melding om Gary Speeds (t.v) død tidligere i dag. Foto: PA Photos/AFP/AP/VG Nett montasje
(VG Nett) Ola By Rise møtte Gary Speed for to uker siden da Norge og Wales spilte privatlandskamp. I dag døde Speed, 42 år gammel.

Denne saken handler om:

- Nyheten om hans død er uvirkelig, og gjør sterkt inntrykk, sier By Rise til VG Nett.

Det er bare 15 dager siden Norge gikk på et stortap mot Wales, laget som Gary Speed har ledet i nesten ett år.

- Noen ganger blir fotball uviktig, sier By Rise når han blir spurt om kampen.

Sjokkmeldingen

Gary Speed ble funnet død i sitt hjem i dag tidlig, og politiet bekreftet i løpet av formiddagen at dødsfallet dreide seg om den walisiske landslagstreneren.

TRAGISK: Ola By Rise opplever nyheten om Gary Speeds bortgang som uvirkelig. Foto: Scanpix
TRAGISK: Ola By Rise opplever nyheten om Gary Speeds bortgang som uvirkelig. Foto: Scanpix

- Vår sympati og våre kondolanser går til familien. Vi håper alle vil respektere familiens privatliv gjennom denne tunge tiden, meldte fotballforbundet i Wales like etterpå.

Nyheten nådde tidligere i dag også By Rise.

- Jeg kjente ham jo ikke personlig. Men det var sjokkerende og trist, sier By Rise.

Speed tok over jobben som landslagstrener for Wales for ett år siden, og har fått mye skryt for jobben han har gjort. Seieren mot Norge var den tredje strake for nasjonen, noe Wales ikke har klart siden 2008.

- Han har løftet det walisiske landslaget veldig det siste halve året, og gjort en strålende jobb der. Speed var svært respektert både som spiller og manager, sier By Rise.

Bare Ryan Giggs og David James har spilt flere Premier League-kamper enn Speed, som gjennom en lang karrière spilte for Leeds, Everton, Newcastle, Bolton, Sheffield United.

- Han var en fin type slik jeg kjente ham. Det er tragisk når et så ungt menneske blir borte, sier Gunnar Halle til VG Nett. Han kom til Leeds samme år som Speed skiftet klubb.

Landslagssjef Egil Drillo Olsen ønsket ikke å uttale seg om dødsfallet overfor VG Nett i dag.

VG Nett-leser:
Aldri sett mannen spille, men over 500 PL-kamper står det veldig stor respekt av. Hvil i Fred.
Diskutér her! 

Given i tårer

Bare timer etter at meldingen om dødsfallet kom, gikk avspark i kampen mellom Aston Villa og Swansea. I mål for Villa sto Shay Given, og keeperen fikk store problemer med å kontrollere følelsene da det ble avhold ett minuttss stillhet for Speed.

Etter at minuttet var over, måtte han ut på sidelinjen for å få på plass igjen en kontaktlinse som han hadde fått trøbbel med under følelsesutbruddet, og tårene rant fremdeles da kampen startet. Given og Speed spilte sammen i Newcastle på slutten av 90-tallet.

Given viste Speed den siste ære ved å spille en god kamp for Aston Villa, og holdt Villa inne i kampen som til slutt endte 0-0.

Senere i dag møtes Liverpool og Manchester City på Anfield. Walisiske Craig Bellamy skal ha bedt om å få slippe å spille etter det som har skjedd, og er ikke med i troppen i dag.

- En fotballkamp er aldri viktigere enn sorgen, sier Kenny Dalglish til Sky Sports om Bellamys ønske om å få slippe å spille.

Det var Liverpool-manageren som tok avgjørelsen om at Bellamy skulle stå over kampen i dag.

- Speeds død kom som et sjokk på meg og alle som er involvert i fotball. Han var en høyt respektert person, og i en slik situasjon blir fotball irrelevant.

Artikkelen fortsetter under bildet!

TAKKET FOR KAMPEN: Gary Speed og Egil Drillo Olsen for to uker siden, da Wales slo Norge 4-1. Foto: AP
TAKKET FOR KAMPEN: Gary Speed og Egil Drillo Olsen for to uker siden, da Wales slo Norge 4-1. Foto: AP

- Sinnsykt vondt inni meg nå

Thomas Myhre spilte sammen med Speed i Everton. Han beskriver den avdøde Wales-manageren som en leder både på og utenfor banen.

- Han var en strålende person. Han var en leder på og utenfor banen. Han hadde en fantastisk karriere. Dette er uvirkelig. Jeg får sinnsykt vondt inni meg nå - selv om jeg ikke har hatt kontakt med ham på en stund. Det kom som et sjokk. Jeg føler med de nærmeste, sier Thomas Myhre til VG Nett.

I sorg på Twitter

Fotball-stjerner i England har på Twitter reagert med sjokk og vantro på Speeds bortgang.

- Det er et privilegium og en ære å ha kjent Gary, ha spilt med ham og hatt ham som kaptein og venn, melder Iwan Roberts på sin profil. De to spilte flere år sammen på landslaget for Wales.

- Gary Speed, du var alltid en gentleman og jeg synes det er utrolig trist at du ikke er her lenger. Mine tanker er med familien, twitrer Peter Schmeichel.

Også de yngre spillerne hedrer Speed via sosiale medier.

- Sjokkert over nyheten om Gary Speed, melder Jack Wilshere.

- R.I.P, Gary Speed. Mine kondolanser går til familien. Flott fyr, stort tap, melder Jermain Defoe.

- Hvil i fred, Gary Speed. Min første Premier League-kamp var mot ham. Han viste meg hva engelsk fotball handlet om, skrev Xabi Alonso på Twitter.

Siste saker fra Fotball

Se neste 5 fra Fotball