Hovedinnhold

Anders Myrvold: - Dette er bare begynnelsen for Claus

HAR STÅTT FREM: Anders Myrvold har tidligere fortalt sin historie om rusmisbruk. I går fikk norske tv-seere høre om Claus Lundekvam. Foto: Øystein Jarlsbo
HAR STÅTT FREM: Anders Myrvold har tidligere fortalt sin historie om rusmisbruk. I går fikk norske tv-seere høre om Claus Lundekvam. Foto: Øystein Jarlsbo
(VG Nett) - Han har en lang vei å gå. Dette er bare de første stegene, sier Anders Myrvold om Claus Lundekvams rusinnrømmelser. Hockeyspilleren sto selv frem med sitt kokainmisbruk i 2007.

Det var i VG, en høstdag for tre år siden, at Myrvold innrømmet sitt rusproblem. I går fikk han et flashback fra sin egen opplevelse da han så Lundekvam snakke ut om sine problemer på TV2.

Lundekvam er nå på en avrusningsklinikk utenfor London for å få hjelp mot sitt rusmisbruk.

- Jeg var skakkjørt og i et svart hull ganske lenge. Jeg ville bare vekk, jeg ville rømme, jeg ville ødelegge meg selv, sier en åpenhjertig Lundekvam til TV 2.

Han innrømmet både alkohol- og kokainmisbruk og sa også følgende: - Jeg har mishandlet min kone verbalt som ikke henger på greip.

Les også saken:- Det hadde tatt livet av meg

- Hva synes du om Lundekvams måte å stå frem på?

- For det første er det imponerende og bra at han tar tak i sitt eget problem. Men det er stor fallhøyde her. En sykdom som dette, er en privatsak som i utgangspunktet bare de nærmeste har noe med. Etter man står frem, følger hele verden med deg. Ting blir lagt merke til, sier Anders Myrvold til VG Nett.

Kan ha positiv effekt

- I hvilken fase vil du si at Claus Lundekvam er i nå?

- Dette er en lang prosess, og han har en lang vei å gå. Dette er bare første steg, og det vil bli nedturer på veien. Det er derfor det finnes ulemper ved det å gjøre en slik privatsak offentlig. Skulle det gå skeis på veien, vil dette kunne bli dramatisert voldsomt igjen, sier Myrvold.

LANG KARRIERE: Claus Lundekvam fylte hverdagen med rus etter at en 12 år lang proffkarriere som fotballspiller var over. Foto: Nina Rangøy
LANG KARRIERE: Claus Lundekvam fylte hverdagen med rus etter at en 12 år lang proffkarriere som fotballspiller var over. Foto: Nina Rangøy

Les også:Henning Berg håper bare Claus blir frisk

Hockeyprofilen har, etter å ha stått frem, opplevd både stengte dører på landslaget og å ha blitt vraket av Stavanger.

Nå spiller han for Stjernen, og har gjort sine saker bra på isen. Rusproblemene er noe han må leve med - og kjempe mot.

- Hva kan det bety at kjente mennesker står frem med sine problemer?

- Jeg mener det kan ha en positiv effekt for andre i samme situasjon, spesielt på vanlige folk. Når de ser at en kjent fotballspiller sliter med det samme som dem, og tar tak i det, kan det gi viktig motivasjon for å slutte. De kan få en verktøykasse å jobbe med, slik som Lundekvam nå har fått.

- Er det mye stoffmisbruk i norsk toppidrett?

- Nei, dette er ikke et stort problem. Det er hyppige dopingtester, og det går ikke an å kombinere de to livsstilene over tid, sier Anders Myrvold.

- Er uforberedt

De fleste toppfotballspillere er totalt uforberedt på livet som venter etter endt karriere. Det mener sportssjef Jo Bergsvand i Norsk toppfotball (NTF).

- En svever på en sky når en er fotballspiller. Når karrieren er over, er det som å fortelle en yrkesaktiv på 67 at han eller hun ikke har jobb lenger. Men idrettsutøvere blir «pensjonister» mye tidligere, sier han.

(Saken fortsetter under bildet)

TAS PÅ ALVOR: Jo Bergsvand mener mange toppidrettsutøvere er uforberedt på livet etter karrieren. Foto: Knut Erik Knudsen
TAS PÅ ALVOR: Jo Bergsvand mener mange toppidrettsutøvere er uforberedt på livet etter karrieren. Foto: Knut Erik Knudsen

Bergsvand trekker frem Chelsea, som nå har opprettet et eget «Lifestyle management»-program for sine spillere.

- Da er det snakk om livets utdanning, noe vi også bør ha fokus på: Hvordan man skal takle en plutselig profftilværelse og hvordan en skal forholde seg den dagen karrieren er over?

Olympiatoppen har allerede på plass et program for karriereveiledning og utdanning for toppidrettsutøvere. Men i toppfotballen er det, ifølge Bergsvand, svært få som benytter seg av dette.

De jobber derfor nå med å få på plass en egen person som skal jobbe opp mot norske klubber på dette området.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Fotball

Se neste 5 fra Fotball