Hovedinnhold

2009: Spilte på Maldivene og nivå åtte i England 2010: Fikk prøvespille i norsk eliteserie

21. OKTOBER 1998: Barcelona møter Bayern München i Champions League. På første rekke sitter Samuel Okunowo. To år senere gikk karrieren bare én vei. Bak f. venstre: Anders, Rivaldo, Giovanni, Luis Enrique, Abelardo, Ruud Hesp. Foran f. venstre: Phillip Cocu, Samuel Okunowo, Xavi, Michael Reitziger og Luis Figo. Foto: Getty Images
21. OKTOBER 1998: Barcelona møter Bayern München i Champions League. På første rekke sitter Samuel Okunowo. To år senere gikk karrieren bare én vei. Bak f. venstre: Anders, Rivaldo, Giovanni, Luis Enrique, Abelardo, Ruud Hesp. Foran f. venstre: Phillip Cocu, Samuel Okunowo, Xavi, Michael Reitziger og Luis Figo. Foto: Getty Images
(VG Nett) Da Samuel Okunowo Gbenga (32) fikk prøvespille for Haugesund i fjor, kom han fra spill på Maldivene og nivå åtte i engelsk fotball.

Det gikk som mange trodde på forhånd:

Okunowo fikk ikke kontrakt i Norge denne gangen heller - på tredje forsøk. Allerede etter et par treninger fikk han tommelen ned av Haugesund-ledelsen.

De siste dagene har VG Nett vist hvor få afrikanske prøvespillere som lykkes i Norge. Samuel Okuowo er et av eksemplene på svært kuriøse prøvespill de siste årene.

Nigerianeren ble hentet på flyplassen av en Haugesund-ansatt i midten av januar for et år siden.

I bilen fra flyplassen forsøkte Haugesunds Arild Andersen å gi den nyankomne en høflig innføring i klubben som ventet på ham. Etter to minutter avbrøt imidlertid Okunowo forsøket på å være hyggelig:

- Vær så snill, ikke prat så mye, sa 32-åringen kort.

Nomade

- Han trodde nærmest at det ventet en kontrakt på ham idet han landet på flyplassen. Han var en ok spiller, men veldig treg. Alle skadene de siste årene hadde trolig gjort noe med farten hans, mener sportssjef i FK Haugesund, Asbjørn Helgeland.

Etter å ha fått 14 kamper for Barcelona på slutten av 90-tallet, spilte den skadeforfulgte nigerianeren 28 offisielle fotballkamper fordelt på hele ni år, ifølge flere ulike databaser på internett.

Et snitt på tre fotballkamper i året - i ni år - er sjelden noe godt grunnlag for videre suksess.

Han ble vraket på prøvespill i Odd Grenland i 2005 og i Bryne i 2007. Heller ikke de svenske klubbene Hammarby eller IFK Göteborg ga ham kontrakt. I albanske Tirana fikk han ingen kamper, før han gikk videre til Metalurg Donetsk i Ukraina i 2005. Der ble det to kamper på tre år.

Deretter fikk han 11 kamper for nivå to-laget Stal Alchevsk i Ukraina, før turen gikk videre til VB Sports på Maldivene. Etter fire kamper i ferieparadiset, ventet nivå åtte-klubben Waltham Forest i England.

Og deretter FK Haugesund.

VGTV: Se video fra sletta i Accra
VGTV: Slik bor den hjemsendte prøvespilleren

Barcelona-navnet avgjørende

FKH-LEDER: Asbjørn Helgeland. Foto: Krister Sørbø, VG
FKH-LEDER: Asbjørn Helgeland. Foto: Krister Sørbø, VG

Tidligere landslagsspiller Frode Olsen var keepertrener i Bryne da nigerianeren forsøkte seg i klubben for fire år siden. I Alf Inge Hålands fravær, steppet han inn som sportslig koordinator ved behov. Til Stavanger Aftenblad sa Olsen følgende da Okunowo ankom klubben på prøvespill:

«Vi har tidligere uttalt at vi kun skal hente inn spillere som kan komme inn og forsterke troppen vår. Det tror vi det er sjanser for at han kan gjøre».

Okunowo fikk bare et par treningsøkter i Bryne, før han gikk videre til Maldivene og engelsk nivå åtte. Heller ikke de lagene forsterket han, skal vi dømme ut ifra senere historikk.

Olsen var ikke veldig involvert i prosessen rundt Okunowo, og husker ikke prøvespillet godt nok til å kommentere spilleren i dag.

Tidvis dårlig research

Haugesund-leder Asbjørn Helgeland erkjenner at det var klubbnavnet Barcelona som virket forlokkende i fjor.

- Når agenten betaler for reisen, samtidig som han har kamper for Barcelona på CV-en, så er det klart det er fristende å gjøre et forsøk.

På spørsmål om norske klubber er for lite kritiske til spillere man henter på prøvespill, svarer han:

- Innimellom kan researchen være for dårlig. Når det gjelder speiding generelt, så er det et forferdelig vanskelig lerret å bleke. Vi har god kontroll lokalt, men nasjonalt og internasjonalt er det fryktelig vanskelig.

- Hva tenker du om tallene VG Nett presenterte denne uken?

- Det viser jo at nåløyet er uhyre trangt. Vi har en del prøvespillere innom og veldig få får kontrakt. Man skal være god for å lykkes. Dersom man skriver kontrakt med noen, så er man «stuck» med vedkommende i flere år. Det er ikke så bra dersom kvaliteten på spilleren viser seg å ikke være god nok. Derfor er det ofte enklere å si nei etter et prøvespill.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Fotball

Se neste 5 fra Fotball