Hovedinnhold

Risikerer gåtur i månedsvis om Start misser opprykket

* Ellevilt veddemål fra sportssjefen i Fædrelandsvennen: - Angrer som en hund!

KAN FÅ EN DÅRLIG START PÅ 2013: Start-gutta, her representert ved Espen Søgård (6), Espen Hoff (i midten) og Ernest Asante (til v.) jubler - her fra kampen mot Viking i fjor høst. Til v. Fædrelandsvennens sportsleder Arild Sandvik. Foto: Scanpix / Fædrelandsvennen
KAN FÅ EN DÅRLIG START PÅ 2013: Start-gutta, her representert ved Espen Søgård (6), Espen Hoff (i midten) og Ernest Asante (til v.) jubler - her fra kampen mot Viking i fjor høst. Til v. Fædrelandsvennens sportsleder Arild Sandvik. Foto: Scanpix / Fædrelandsvennen
(VG Nett) Etter at Start leverte festfotball 16. mai, ble regionavisens sportssjef Arild Sandvik (33) så overbevist om opprykk at han inngikk et dristig fotball-veddemål som kan sikre ham solide gnagsår.

Denne saken handler om:

- Jeg angrer allerede som en hund. Nå gruer jeg meg til resten av sesongen, sier Fædrelandsvennens Arild Sandvik til VG Nett på nasjonaldagen.

Etter 7-0-seieren mot Notodden i går, og med Start plassert på tabelltopp i 1. divisjon, skrev sportssjefen nemlig følgende til leserne på Sørlandet:

«Etter den historiske festen på Sør Arena er det på tide å inngå et hårreisende veddemål. Dersom jeg tar feil og Start ikke rykker opp, så går jeg til den første bortekampen neste år. I verste fall blir det en heller strabasiøs tur til Alta, som ligger 2277 blytunge kilometer unna deilige Kristiansand».

I kommentaren henviser Sandvik til Google Maps som skal ha regnet ut at gåturen til Alta vil ta 19 dager og én time.

Det er imidlertid å ta altfor lite i. Ifølge Erik Nossum, som har norgesrekorden på den bare litt lengre distansen Nordkapp - Lindesnes, må Sandvik sette av minst to måneder. 56 år gammel løp Oslo-mannen Norge på langs i 2010 på 42 døgn og ni timer.

- Det hadde vært fryktelig morsomt om han måtte gjøre dette. Man må være trent på et visst nivå. For å legge et grunnlag anbefaler jeg en langtur i uka på minst et maraton (42.150 meter), pluss 13-14 kilometer løping de andre dagene, sier Nossum til VG Nett.

Nekter å la veddemålet påvirke

Veddemålet betyr altså at Sandvik må traske til den byen Norges Fotballforbund setter opp Start i første bortekamp i neste sesong. I beste fall blir det trolig en gåtur til Stavanger eller Telemark, men lag som Bodø/Glimt, Hødd og Tromsdalen kan også gi et par gnagsår.

- Du kan si det sånn at om at de begge er i 1. divisjon, er sjansen til stede for at vi setter opp Alta som Starts første bortemotstander. Men jeg tør ikke love noe. Men uansett bør han se etter egnede joggesko, sier en lattermild Dag Vestlund, arrangementssjef i Norges Fotballforbund, til VG Nett.

Grafikk: GoogleMaps / VG Nett
Grafikk: GoogleMaps / VG Nett

- Er det fristende å sette opp Start mot Alta i første bortekamp nå - når alle lagene likevel må møtes?

- Det har hendt gjennom de siste 30 årene at vi har fått litt kuriose henvendelser, men det får ikke påvirket oss. Men han må jo vite at det er noen prosents sjanse for at han må gå. Og jeg synes veddemålet er veldig artig, sier Vestlund, vel vitende om at det statistisk er drøye seks prosents sjanse for at Starts første bortemotstander hører til i Finnmark dersom også Alta spiller i 1. divisjon i 2013.

- Det var lett å bli revet med i går. Men jeg har sett alle kampene, og jeg mener det skal ufattelig mye til om Start ikke rykker opp. De har det beste forsvaret, den klart beste midtbanen og de beste spissene. Jeg vet at Start har vært gode på våren, og så stoppet opp når det blir varmere i været, så det er min største bekymring, sier Sandvik.

- Hvordan kom du på ideen?

- Vi har nylig relansert Fædrelandsvennen, og i den forbindelse ville jeg gjøre noe ekstra ut av kampkommentaren. Ideen kom midt i andreomgangen, og etter det satt jeg og funderte ekstremt lenge, men til slutt ga jeg etter for gruppepresset fra kollegaene mine. Men jeg står for det.

Ber Sandvik trene hver dag

REKORDMANN: Erik Nossum har løpt Norge på langs raskest i historien. Foto: Privat
REKORDMANN: Erik Nossum har løpt Norge på langs raskest i historien. Foto: Privat

Norgesrekordholder Nossum svarer slik når VG Nett ber ham gi Sandvik noen råd før den mulige kraftanstrengelsen:

- Jo lengre og hardere, jo viktigere blir den mentale biten. Man må ha et utrolig sterkt ønske om å gjennomføre gjennom tiden. Etter det handler det om å greie dag for dag. Og trafikken; med vogntog som dundrer forbi i 90 kilometer i timen bare 40 centimeter unna, må man bare håndtere, sier Nossum, som løp sju-åtte timer om snitt - i snitt cirka 62 kilometer om dagen.

- Hvor lang tid kommer Sandvik til å bruke om han må fra Kristiansand til Alta?

- Han bør klare å gå 38 kilometer om dagen hvis han har trent seg opp på forhånd. Da tar det 60 dager, hvis han ikke pådrar seg skader.

Konfrontert med dette svarer Sandvik:

- Jeg har ingen planer om å legge meg i hardtrening før et eventuelt opprykk er utelukket i høst. 38 kilometer om dagen, det er jo som Kristiansand til Mandal, det bør vel kunne gå. Men uff - dette må Start bare klare, sier Sandvik og flirer.

PS! Fædrelandsvennens kommentar er ikke tilgjengelig gratiselektronisk, men du kan få tilgang til den via betalingsmur her.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Fotball

Se neste 5 fra Fotball