Hovedinnhold

Notodden-spillere refses etter Twitter-utskjelling

** Notodden-spillerne raste mot dommeren på Twitter etter tapet for Ranheim søndag
** Dommer Ole Gya: - Tror alle er tjent med å ha fokus på seg selv
** Sportslig leder i Notodden: - Vi ønsker ikke å fremstå som et sutrelag

LITE FORNØYDE: Nododden-spillerne var svært misfornøyde med dommer Ole Gya i kampen mot Ranheim. Her stiller de opp etter at Borgar Velta fikk direkte rødt kort. Foto: Harald Olsen
LITE FORNØYDE: Nododden-spillerne var svært misfornøyde med dommer Ole Gya i kampen mot Ranheim. Her stiller de opp etter at Borgar Velta fikk direkte rødt kort. Foto: Harald Olsen
(VG Nett) Først gikk Notodden på et 2-3-tap for Ranheim. Deretter lot de dommerkvartetten gjennomgå i sosiale medier.

Denne saken handler om:

«Vi spilte med ti mann i dag, mens Ranheim spilte med 14. Ikke lett å vinne dag gitt», skrev Notodden-spiller Håvard Kleven på sin Twitter-profil etter kampen i går.

Flere av medspillerne hans uttrykte seg også krasst mot dommerne, etter at Ranheim hadde stukket av med seieren i Idrettsparken i Notodden.

«Faen! Eg gjir snart op med dommere i dette land! Får håbe dem kommer ligeså stærkt tilbake fra ferie som vi», twitret keeper Anders H. Larsen på sin profil .

«Nok en gang sinnsyk dømming mot oss!! Hva er det som skjer??», skrev forsvarsspiller Steffen Jenssen.

Forsvarskollega Kristian Jahr meldte følgende:

«Dommerne i årets Adeccoliga vil ha Notodden FK ned... Tragisk nivå, og kjipt å bli rammet hver eneste kamp».

Protesterte heftig

Den første kontroversielle situasjonen i kampen kom etter 35 minutters spill, da Ranheim minutter før hadde gått opp i en 2-1-ledelse.

Hjemmetlagets Borgar Velta gikk over ende som bakerste Notodden-spiller, mens både spillere og supportere ropte på frispark trakk dommer Ole Gya opp det røde kortet fra brystlomma. Det fordi han mente Velta handset - og det som bakerste mann.

Notodden utlignet på nytt etter pausen, og etter drøye 60 minutter ropte de på straffe etter en felling fra Ranheim-spiller Are Tronseth. Men dommer Gya mente situasjonen skjedde på utsiden av sekstenmeterstreken, og valgte i stedet å dømme frispark.

OPTIMIST: Notodden-trener Brede Halvorsen legger ikke skjul på at han ikke er enig i alle avgjørelsene mot Notodden den siste tiden, men håper og tror trenden snur. Foto: Trond Kaasa, Telen
OPTIMIST: Notodden-trener Brede Halvorsen legger ikke skjul på at han ikke er enig i alle avgjørelsene mot Notodden den siste tiden, men håper og tror trenden snur. Foto: Trond Kaasa, Telen

Notodden-trener Brede Halvorsen er lei av at marginene tipper feil vei for hans klubb i år.

- Det er nesten utrolig at det går an. Vi har hatt noen utrolig tvilsomme avgjørelser mot oss. Det er nesten så man lurer på om man har gjort noe galt, sier han til VG Nett.

- Men det pleier vel å snu igjen, føyer han til.

VG LIVE: Slik var kamputviklingen 

Mener avgjørelsene var riktig

Ole Gya skjønner at det kommer reaksjoner etter en kamp som inneholder et par spesielle situasjoner, men han mener han gjorde riktig i sine vurderinger.

- Utvisningen som Notodden får kommer på en åpenbar scoringsmulighet. Jeg skjønner ikke hvorfor det kommer så sterke reaksjoner på det, jeg anser det som en klar hendelse, sier Gya til VG Nett.

Om hendelsen hvor hjemmelaget mente de burde ha straffe, sier han følgende:

- Dommerkvartetten var samstemte - dette skjedde på utsiden av sekstenmeterstreken, sier han.

Drama i toppkamp i 1. divisjon i går: Bisarr scoring senket Sarpsborg 

- Feil fokus

Gya opplevde ikke tilbakemeldingene fra spillerne som noe utenom det vanlige, men hevder at noe må man forvente seg så lenge det dukker opp situasjoner som blir avgjørende for kampen.

- Hver kamp lever sitt eget liv. En kamp er en kamp, ting skjer, og vi vurderer hele tiden om vi har gjort ting riktig eller om noe kan gjøres bedre, sier han.

Dommeren hadde ikke sett uttalelsene på Twitter i etterkant av kampen, men sier følgende når VG Nett opplyser ham om noe av innholdet:

- Det er veldig feil fokus. Jeg tror alle er tjent med å ha fokus på seg selv, både dommere og spillere. Ikke være så opptatte av hva de andre gjør. Vi må dømme ut fra de regler og retningslinjer som vi har, sier han.

Flere saker fra 1. divisjon? Sjekk vår samleside 

- Ikke sutrelag

Per Arne Hansen er daglig og sportslig leder i Notodden FK, og hadde ikke sett spillernes Twitter-meldinger da VG Nett kontaktet ham mandag formiddag. Etter å ha fått høre noe av innholdet sier han følgende:

- Jeg må sjekke opp hva som er gjort og hva som ikke er gjort. Men vi ønsker ikke å fremstå som et sutrelag, vi må jobbe videre framover og vinne kamper, sier han.

- Har dere regler for hvordan spillerne skal oppføre seg i sosiale medier?

- Vi har klare retningslinjer på hvordan de skal framstå, bekrefter han.

Hansen forteller at ledelsen i klubben i dag ser kampen mot Ranheim i opptak. Etter oppgjøret var det mye frustrasjon i Notodden-leiren.

- Det skjønner jeg at det var. Vi fikk vårt tredje røde kort på fire kamper, og vi har opplevd mange kontroversielle avgjørelser. Men vi skal likevel være positive og se framover, sier han.

FLERE UTFORDRINGER: Dommersjef Rune Pedersen mener sosiale medier byr på flere utfordringer når det kommer til kritikk av dommere. Foto: Morten Holm, NTB Scanpix
FLERE UTFORDRINGER: Dommersjef Rune Pedersen mener sosiale medier byr på flere utfordringer når det kommer til kritikk av dommere. Foto: Morten Holm, NTB Scanpix

- Byr på flere utfordringer

Dommersjef i Norges Fotballforbund, Rune Pedersen, legger ikke skjul på at sosiale medier byr på flere utfordringer.

- Nå er det ikke slik at spillere ikke klagde på dommerne før Facebook, Twitter og andre sosiale medier dukket opp, men de byr på flere utfordringer enn vi hadde for noen år siden. Folk kommer mye lettere til ordet nå, sier han til VG Nett.

Han påpeker at hva som blir skrevet i sosiale medier ikke er noe fotballforbundet kan styre, men utelukker ikke at det vil komme noen «kjøreregeler».

- Det er mer enn sak for klubbene, spillerne og norsk toppfotball. Likevel skal man tenke seg om før man ytrer seg i sosiale medier, i enkelte tilfeller kan fotballforbundet gå inn å gjøre noe i etterkant, sier han, og understreker at han sier dette på gjelder generelt grunnlag.

- Jeg har full respekt for at spillere og trenere ikke er alltid enig med dommeren. Er det en type kritikk og diskusjon klubben vil ta, har ikke vi noe problem å ta den med dem. Men da tar vi den der den hører hjemme - og ikke i sosiale medier.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Fotball

Se neste 5 fra Fotball