Hovedinnhold

Skandale i 1. divisjon:

Dommer glemte å vise ut spiller

* Kortfadese i kampen mellom Mjøndalen og Kristiansund
* Dommeren til VG: - Jeg beklager og legger meg helt flat

(Mjøndalen-Kristiansund 2-2) (VG) Kristiansunds Espen Næss Lund fikk sitt andre gule kort. Dommeren fortviler etter at han ikke dro frem det røde kortet.

Denne saken handler om:

Det var mot slutten av kampen at Espen Næss Lund på Kristiansund fikk sitt andre gule kort og skulle vært sendt i garderoben. Men dette skjedde altså ikke før dommer Per Erik Haugen, tre minutter senere oppdaget feilen og fikk dratt frem det røde kortet.

- Det ble feil. Det ble notert feil nummer da jeg gir kort i første omgang og bommer på den. Det er sterkt beklagelig. Det skal ikke skje. Jeg beklager det og legger meg helt flat, sier dommer Per Erik Haugen til VG.

Han sier han er svært skuffet over egen innsats og feilen er noe som ikke skal skje. Han sier den videre prosessen blir tatt internt i forbundet.

- Ble litt kaotisk

- Det ble litt kaotisk. Jeg fikk ikke det røde kortet jeg egentlig skulle ha, så da fortsatte vi bare å spille, sier Kristiansund-spilleren Espen Næss Lund til Dagbladet.

Det var da det røde kortet ble dratt opp at stemningenv virkelig tok av.

- MIFs spillere og trenere er i harnisk. Er dette grunnlag for protest? skriver Drammens Tidene-journalist Magne Jordan Nilsen på Twitter.

Han fulgte opp med å beskrive at dommeren var borte hos fjerdedommeren Haakon Magan, etter situasjonen med Lund. Men det var tre minutter senere at det røde kortet kom frem.

- Det er heldigvis sjelden at slikt skjer i toppfotballen. Det er et klart regelbrudd å gi to gule kort men ikke vise ut en spiller. Jeg husker vel Graham Poll gjor den lignende feil i VM, men utover det kjenner jeg ikke til ligendne saker, sier tidligere toppdommer Tom Henning Øvrebø som også er fotballekspert for VG.

Den engelske dommeren Graham Poll viftet kraftig med kortene i sluttfasen av Kroatia-Australia.Kroatias Josip Simunic fikk tre gule kort før han ble utvist under VM kampen i 2006.

Reddet poenget på overtid

Deretter klarte imidlertid Mjøndalen å redde det ene poenget nesten fem minutter på overtid etter dramaet som oppstod. For egentlig skulle de spilt mot ti mann tre minutter lenger enn de fikk lov til.

Men laget la ikke inn protest etter dommerfadesen.

- Vi tok en runde med spillere og trenere i garderoben etterpå og ble raskt enig om at vi som klubb ikke ville protsetere. Det er lett å snakke om Fair Play på La Manga og på sener kvelder. Vi så på dette som en test på det vi sier. Vi har vært opptatt av dette lenge og vi mente det var mest rettferdig ikke å protestere, sier Kenneth W. Karlsen som er sports- og administrasjonssjef i Mjøndalen.

Han føler seg sikker på at de hadde gjort det samme om de hadde tapt kampen også, siden dette viser hvordan de ønsker å fremstå som klubb.

- Dette er ganske store konsekvenser for oss, men Fair Play bør gå foran alt, sier Karlsen som forteller at de var enige om at de ikke tapte noe som helst på kortrotet.

Dommeren takknemlig

Dommer Per Erik Haugen sier til VG at han er takknemlig for at laget viste fair play og skal ha honnør for dette.

Tom Henning Øvrebø sier at det vanlige er at det trolig ville blitt omkamp etter en slik hendelse, dersom Mjøndalen hadde lagt inn protest. Men kampen kan få følger for dommeren på kort sikt uansett.

- Det vil det helt sikker bli. Det er en observatør på kampen som leverer inn rapport og da spørs det om dommeren må hvile en runde eller to. Man kan være en god dommer selv om man gjør en blunder, sier Øvrebø.

Han sier hans egen største tabbe trolig har vært å gi feil spiller rødt kort.

- Det skal helst ikke skje og dommeren får nok en knekk i etterkant. Det har vært en svikt i dommerteamet og deres notater, sier Øvrebø.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Fotball

Se neste 5 fra Fotball