Hovedinnhold

Kwarasay frustrert over dette åpningssjokket

** Adam var i VM-paradis i 29 sekunder
** Treneren valgte Godset-keeperen fordi han har selvtillit

NATAL (VG) (Ghana-USA 1-2) Her ligger Strømsgodset-keeper Adam Larsen Kwarasey (27) langflat etter å ha sluppet inn mål før han har vært borti ballen i VM-debuten.

Denne saken handler om:

Et par timer før kampstart ble det offentliggjort at Tippeliga-keeperen hadde vunnet duellen om ghanesisk startplass med Fatawu Dauda, og dermed ville bli første «nordmann» i et VM-sluttspill på 16 år.

0Ghana
0USA

Men da Clint Dempsey slo tunel på Ghana-back John Boye og skjøt fra 10 meter var Kwarasay fortapt etter kun 29 sekunder her i Natal.

- Det var gøy å spille, men kjedelig å tape, sier keeperen til VG i pressesonen etter kampslutt.

Bærende på en sportsdrikk og med bagen over skulderen innrømmer Kwarasay at sjansen for Ghana-avansement er kraftig svekket etter 2-1-tapet for USA.

Trosterud-mannen, som har levd hele livet sitt i den norske hovedstaden, men som valgte å representere farens hjemland Ghana i 2011, forsøkte seg med en beinparade uten å komme fort nok ned.

- Aldri trodd dette

USAs ledermål var VM-historiens 5. raskeste, og satte virkelig fyr på Estadio Das Dunas. Keeperen tok hoftefeste i mange sekunder mens Dempsey løp jublende mot den amerikanske svingen.

VGs spillerbørs

Ghana (4-2-1-3): Adam Kwarasey 4 – Daniel Opare 5, Jonathan Mensah 4, John Boye 3, Kwadwo Asamoah 5 – Sulley Muntari 6, Mohammed Rabiu 3 (Michael Essien fra 70.) – Jordan Ayew 4 (Kevin Prince-Boateng fra 59.), Andre Ayew 6, Christian Atsu 5 (Albert Adomah fra 77.) – Asamoah Gyan 7.

USA (4-3-1-2): Tim Howard 6 – Fabian Johnson 6, Geoff Cameron 5, Matt Besler 5 (John Brooks fra 46.) 6, DaMarcus Beasley 5 – Kyle Beckerman 6, Alejandro Bedoya 5 (Graham Zusi fra 77.), Jermaine Jones 5 - Michael Bradley 6 – Clint Dempsey 6, Jozy Altidore (Aron Johansson fra 26.) 4

Dommer: Jonas Eriksson, Sverige 7.


- Vi hadde aldri trodd at det skulle gå som dette. Det første målet ødela mye for oss, sier Ghana-trener James Appiah etter kampen.

- Hvorfor valgte du Kwarasay som førstekeeper?

- Jeg så tilbake til de tre-fire siste kampene, og han har vært best og ville spille med høy selvtillit i dag, forklarer Appiah til VG på pressekonferansen etter kampen.

Keeperen forteller at han fikk beskjeden om å vokte buret søndag kveld, og at han ikke merket sommerfuglene i magen før fire timer før kampstart. Med 39.760 tilskuere som laget en kjemperamme rundt kampen var det overraskende for keeperen at lagkameratene mistet ballen umiddelbart etter avspark.

- Det er helt utrolig at dette skjer, spesielt når vi har avspark selv. Men det er ikke første gang, sier Kwarasay og sikter til et straffespark imot mot Montenegro etter bare 12 sekunder i en oppkjøringskamp nylig og at Tyrkia fikk to hundreprosentsjanser i løpet av åpningssekundene i en treningskamp i fjor.

- Var dere ikke klare fra start?

- Det ser ikke slik ut når vi får en i fleisen før halvminuttet er spilt. Merkelig situasjon å komme i, og det skjer på en utrolig måte også. Forsvaret burde ledet Clint Dempsey ut i stedet for å la ham komme inn i feltet, sier keeperen, som mener han ikke kunne gjort noe annerledes:

- Det var ikke mange andre steder han kunne skyte uten at jeg hadde reddet eller ballen hadde gått i stolpen. Han er en verdensklassespiller, så jeg regner med at det var det han prøvde på.

Ghana brukte tid på å riste av seg sjokket, mens USA kontrollerte oppgjøret. En strekk på Jozy Altidore midteveis i førsteomgangen bekymret imidlertid trener Jürgen Klinsmann tydelig på sidelinjen. Premier League-kjenningen er trolig ferdigspilt for mesterskapet, og i pressesonen etterpå haltet han skuffet rundt.

Stort press

Etter pause fikk tyskeren mer å tenke på, og fra pressetribunen rett over var det fascinerende å se en Klinsmann som gjentatte ganger satt på huk og fulgte med. Asamoah Gyan var farlig frempå flere ganger, men de hvitkledde manglet lenge skarphet nær målet til veterankeeper Tim Howard.

Etter 80 minutter, med Ghanas antatte stjerner som Kevin Prince-Boateng og Michael Essien byttet inn, kom den fortjente utlikningen. Gyan hælsparket til André Ayew, som fra cirka samme posisjon som Dempsey scoret fra, dunket ballen i mål med utsiden av foten.

Høyst fortjent, og der og da luktet det Ghana-seier, men i stedet dukket John Brooks opp på en corner like etter. Amerikanerens heading fra kloss hold gikk rett i nettet, og hele den amerikanske benken tok imot målscoreren nede ved cornerflagget.

- Vi gjorde feil på feil på feil. Først skulle vi scoret, så skulle vi ikke gitt bort corneren og så skulle vi markert bedre. På det nivået her burde vi unngå så enkle baklengsmål, sier Kwarasay til VG på norsk i pressesonen mens en ghanesisk TV-journalist med et relativt tydelig kroppssråk viser at hun gjerne vil ha svar fra keeperen på engelsk.

Skuffet avslutning

Utover i kampen fikk Kwarasey lite å gjøre, men reddet et par skudd greit. Feltarbeidet var imidlertid ikke imponerende: En unødvendig boksing til corner og en ren bom som kunne fått konsekvenser, og på 2-1 var målvakten utenfor feltet og leverte en livsfarlig klarering USA kunne prikket inn i åpent mål hvis de hadde forsøkt.

Da dommeren blåste av sank flere Ghana-spillere sammen i skuffelse. Adam Larsen Kwarasay ble stående utenfor 16-meteren med en skuffet mine. Samtidig var det elleville jubelscener i USA-leiren. De tok med seg tre meget viktige poeng før møtene med Portugal og Tyskland.

- Jeg hadde fortsatt tro på seier da de scoret. Vi jobbet hardt og nå har jeg en god følelse, sier Klinsmann, med et smil på pressekonferansen i Brasil.

- Det var en god, dynamisk kamp. Vi har spillere som er klare for å jakte den type baller, og matchvinneren stod frrem som en mann da han scoret på den corneren. Han scoret i VM-debuten; det var en spesiell dag for ham, forteller han videre.

Mikkel Diskerud ble sittende på benken hele kampen.

- Det var utrolig morsomt. Jeg klemte Klinsmann litt oppi det hele til og med. Om man starter eller sitter på benken spiller ingen rolle: Vi er et lag, og det viktigste er at vi vant, sier Mix til VG.

<p>SÅ GLAD: USA-trener Jürgen Klinsmann jubler over 2-1 scoringen.<br/></p>

SÅ GLAD: USA-trener Jürgen Klinsmann jubler over 2-1 scoringen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Sport

Se neste 5 fra Sport