Hovedinnhold

Thomas Hansvoll lager dokumentarfilm om norsk MMA-team:

- Fortjener å bli behandlet som seriøse idrettsutøvere

...den tidligere proffbokseren mener MMA er mildere enn proffboksing

(VG Nett) Filmskaper Thomas Hansvoll (36) ville gjøre noe med det dårlige ryktet han mener MMA-utøverne har fått i Norge. Derfor lager han dokumentarfilm om «Team Hellboy».

Dette er MMA:

* Står for Mixed Martial Arts.
* Er fullkontakts kampsport med mange forskjellige elementer fra blant annet boksing, bryting, kickboksing og brasiliansk jiu-jitsu.
* Det er forbudt å gå MMA-kamper i Norge.
* Kampene foregår både i vanlige bokseringer og i såkalte bur med høye vegger – først og fremst for å beskytte utøverne fra å ramle ut av ringen.
* Det kjempes som regel i runder som varer fem minutter. De fleste proffkampene består av tre runder, mens mesterskapskamper som regel er fem runder.
* UFC er det størtste MMA-forbundet.
* Norske Jon Olav Einemo har signert en avtale med UFC og skal møte tungvektsstjernen Shane Carwin 11. juni.
* Joachim Hansen vant i 2008 lettvektklassen i forbundet DREAM.

- Jeg har blitt litt flau når jeg har lest hva norske medier skriver om MMA, for de har helt opplagt ikke satt seg skikkelig inn i denne kampsporten. Jeg hadde lyst til å lage et mye ærligere og helhetlig bilde av denne idretten, sier Hansvoll til VG Nett.

Utgangspunktet for filmen er miljøet i «Team Hellboy» som trener i IF Ørnulf sine lokaler på Sandaker i Oslo. Joachim Hansen er mannen bak teamet og kallenavnet, og ble den første skandinav med VM-tittel i MMA fra 2003. I 2008 vant han han MMA-organisasjonen Dreams turnering i lettvekt.

- Joachim er den mest kjente av oss, og han har de største merittene. Derfor er det naturlig å bruke hans navn på teamet, sier Thomas «Moon Lee» Hytten til VG Nett.

VGTV: Se trailer fra dokumentarfilmen «Team Hellboy»!

Hytten har drevet med kampsport i mange år, men satset som MMA-proff i 2003.

Les mer om MMA på Wikipedia!

Hansvoll er godt kjent i Norge som tidligere proffbokser med 32 kamper - den siste i 2008.

Boxrec: Se Hansvolls karrierestatistikk her!

Nå jobber han som boksekommentator for Viasat og Eurosport i tillegg til at han blant annet lager dokumentarfilmer fra kampsportsmiljøet.

- De som driver med MMA har fått et urettferdig og galt stempel. Det vil jeg gjøre noe med. De fortjenter å bli behandlet som seriøse idrettsutøvere, legger han til.

VG Debatt: Diskuter kampsport her!

Artikkelen fortsetter under bildet.

LAGER FILM: Thomas Hansvoll er i ferd med å gjøre ferdig filmen om «Team Hellboy». Foto: Kyrre Merg
LAGER FILM: Thomas Hansvoll er i ferd med å gjøre ferdig filmen om «Team Hellboy». Foto: Kyrre Merg

Sett på som en bølle

Hansvoll kjenner igjen stempelet fra hvordan han selv ble oppfattet som profesjonell bokser i et land der proffboksing har vært forbudt siden 1981. MMA er for øvrig også forbudt i Norge.

- Jeg ble av mange sett på som en bølle og som en idiot som drev med proffboksing. Poenget er at proffboksere, MMA-utøvere og kampsportsutøvere som driver på høyt nivå er veldig seriøse og dedikerte. De setter pris på å bli sett på som idrettsutøvere og ikke voldsmenn, sier Hansvoll.

- Vi ser på dette som idrett og legger enormt mange timer bak oss på trening. Dette er en veldig teknisk krevende idrett, og

RUTINERT FIGHTER: 38 år gamle Thomas Moon Lee Hytten er fortsatt aktiv innen MMA. Foto: Privat
RUTINERT FIGHTER: 38 år gamle Thomas Moon Lee Hytten er fortsatt aktiv innen MMA. Foto: Privat

kondisjonsmessig krever det mye av oss, forteller Thomas «Moon Lee».

VGTV: Se trailer fra «Team Hellboy»!

- Mildere enn proffboksing

MMA (Mixed Martal Arts) omfatter flere forskjellige kampsportsgrener. Det er regnet for å være en teknisk og tøff kampsport basert på blant annet boksing, sparking og brytegrep.
Hansvoll innrømmer at han hadde et litt annet syn på idretten bare for et par år siden.

- Jeg syntes det virket helt på trynet for å være ærlig. Jeg trodde det var mye mer brutalt enn proffboksing, men etter å ha satt meg inn i det, så endret jeg syn.

- MMA er rett og slett mildere enn proffboksing etter min mening. Det er ikke det fokuset på slag mot hodet. Det er ikke dermed sagt at jeg mener det er mildt. Både MMA og proffboksing er risikosport.

LEGENDE-STATUS: Joachim «Hellboy» Hansen har gjort seg svært bemerket internasjonalt, og der Norges mest kjente MMA-utøver. Foto: VGTV
LEGENDE-STATUS: Joachim «Hellboy» Hansen har gjort seg svært bemerket internasjonalt, og der Norges mest kjente MMA-utøver. Foto: VGTV

Han forteller også at han har latt seg fascinere av at MMA er en veldig teknisk krevende idrett. Selv trente han en periode Joachim «Hellboy» Hansen og Thomas «Moon Lee» Hytten i boksing.

Veldig mange av MMA-utøverne har bakgrunn fra brasiliansk jiu-jitsu, thaiboksing og bryting.

Populært i USA og Japan

I dokumentarfilmen kommer han svært tett innpå flere av de norske MMA-proffene, og mener folk vil få et mye mer nyansert syn på utøverne.

- Dette er veldig oppegående og seriøse folk som trener hardt og elsker idrett og ikke vold, mener Hansvoll.

Kampsportgrenen har vokst voldsomt i popularitet, og 2008 passerte MMA boksing når det gjelder årlige inntekter fra betal-TV i USA ifølge Wikipedia. Japan er også et land der MMA er veldig populært.

Nå viser den åpne, norske kanalen Max MMA-kamper, og interessen er sterkt voksende også her i landet.

- Uansett hva folk måtte mene her i Norge, så er MMA kommet for å bli. Istedenfor å vende ryggen til og være så negative, så vil jeg oppfordre folk til å gi det en sjanse. Da tror jeg noen får en litt annen opplevelse enn de hadde regnet med.

Les også: Brækhus åpner for MMA

- MMA er blitt stuerent

Thomas «Moon Lee» Hytten vant nylig en kamp på knockout mot svenske Per Eklund, og skal gå ny kamp i Finland 14. mai. Men han blir ikke rik av å holde på med MMA.

Youtube: Se Thomas «Moon Lee» Hyttens knockout her!

- Det har heller aldri vært motivasjonen. Det hadde vært gøy å kunne bruke all tiden på å drive med dette, men jeg er heldig som har en jobb det går fint å kombinere med MMA, sier Hytten som jobber på restaurant Oro i Oslo.

- Hvordan reagerer folk når de hører hva du driver med?

- Flere og flere vet hva MMA er nå. Men takket være medias negative omtale tidligere, så har det vært blandede reaksjoner. Nå som sporten har vokst seg så stor internasjonalt har det blitt mye mer nyansert. MMA er blitt stuerent, slår Hytten fast.

- SETT PÅ SOM EN BØLLE: Thomas Hansvoll (t.v.) slo Ole Klemetsen da de to møttes i ringen i 2001. Nå forteller filmskaperen at mange så på ham som en bølle fordi han drev med proffboksing. Foto: Scanpix
- SETT PÅ SOM EN BØLLE: Thomas Hansvoll (t.v.) slo Ole Klemetsen da de to møttes i ringen i 2001. Nå forteller filmskaperen at mange så på ham som en bølle fordi han drev med proffboksing. Foto: Scanpix

- Hva vil du si til de som måtte mene at MMA er unødvendig brutalt og har lite med idrett å gjøre?

- Å si at sporten er brutal blir veldig feil. Det er to utøvere som møtes i buret eller ringen på like vilkår, begge har trent for det som måtte komme og gjør dette av egen fri vilje.

- Vi som utøver dette ønsker bare å teste våre egne ferdigheter, og det er ikke motivert i et ønske om å skade motstanderen, legger Hytten til.

VGTV: Her får VGTVs reporter seg en på trynet av «Hellboy»!

Disse seks er med i dokumentarfilmen «Team Hellboy»:

Joachim «Hellboy» Hansen: 31 år. Høyde 178 cm. Vekt 63 kg. Har gått 32 proffkamper i MMA (21 seirer, 10 tap og en uavgjort). Vant i 2008 Har også gått flere kamper i bokseringen. Han ble første skandinav med VM-tittel i MMA fra 2003. I 2008 vant han han Dreams turnering i lettvekt. Se Hansens profil på Sherdog!

Thomas «Moon Lee» Hytten: 38 år. Høyde 176 cm. Vekt: 66 kg. Jobber som kommentator i Europsort, og som hovmester på Oro restaurant i Oslo. Drev tidligere med såkalt Shootfighting i Norge. Har tidligere drevet tre forskjellige kampsportstudioer i Oslo. Satset som proff i MMA i 2003, og vunnet ni av 17 kamper (en uavgjort). Går ny kamp i Finland i mai.

Mohsen Bahari: 26 år. Vekt: 78 kg. Studerer læringspsykologi på høgskolen i Akershus. Har bakgrunn fra thaiboksing, og har holdt på med MMA i fem-seks år. Har gått tre kamper som proff, og vunnet alle. Går ny kamp 30. april i Stockholm.

Aaron Jahnsen: 30 år. Vekt: 73 kg. Har tidligere drevet med Shootfighting. Har gått en proffkamp i MMA, og vunnet den.

Jack Hermannson: 22 år. Vekt: 82 kg. Svensk statsborger, men bosatt i Norge. Har bakgrunn som bryter der han har gått flere hundre kamper. Har gått en proffkamp i MMA, og vunnet den.

Celine Haga: 23 år. Høyde: 163 cm. Vekt: 52 kg. Drev tidligere med styrkeløft og grappling før hun begynte med MMA. Har gått åtte MMA-kamper i Japan og tapt syv av dem.

Aristo Manzouri: 48 år. Trener. Opprinnelig fra Iran. Kampsportspesialistog tidligere boksetrener. Har også drevet med thaiboksing og kung-fu. Jobber som kampsportinstruktør og personlig trener på Elixia.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Sport

Se neste 5 fra Sport