Hovedinnhold

WADA har fått tak i russisk dopingdatabase: – Nå må alle kortene på bordet

<p>WADA-PRESIDENTEN: Sir Craig Reedie, her fra et besøk og hos Antidoping Norge i 2014.</p>

WADA-PRESIDENTEN: Sir Craig Reedie, her fra et besøk og hos Antidoping Norge i 2014.

Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB scanpix
Verdens antidopingbyrå har sikret seg en intern russisk database over dopingtester. WADA-visepresident Linda Hofstad Helleland krever russiske innrømmelser.

Denne saken handler om:

Databasen gjelder årene 2012-15, en periode da Russland skal ha operert et omfattende statsstøttet dopingprogram.

WADA meldte fredag at byråets etterretnings- og etterforskningsavdeling nå er i ferd med å gå gjennom «enorme» mengder data og vil levere en rapport til styremøtet i Sør-Korea neste uke.

– De nye funnene styrker WADAs krav til russiske myndigheter om å akseptere betingelsene i McLaren-rapporten. Nå må alle kortene på bordet, og det er tid for troverdige forklaringer. Det er bare på denne måten vi kan komme oss videre, sier WADA-visepresident Linda Hofstad Helleland i en uttalelse til NTB.

<p>KREVER SVAR: Kulturminister og WADA-visepresident Linda Hofstad Helleland.</p>

KREVER SVAR: Kulturminister og WADA-visepresident Linda Hofstad Helleland.

Foto: Valentin Flauraud, AP

Bakgrunn: Fire nye russere utestengt - Sundby kan rykke opp til sølv

Kulturministeren mener at dette må diskuteres åpent og grundig på WADA-styremøtet i Seoul, og at det ikke er tvil om at det vil knyttes store forventninger til IOCs reaksjoner.

– En hel idrettsverden har vært preget av uvisshet siden avsløringene i 2016. Nå håper jeg vi kan gå videre i arbeidet med å gjenoppbygge tilliten til russisk idrett, sier hun.

Les også: Russiske utøvere innrømmer at de fikk «doping-cocktail»

Lekket

Det var New York Times som først meldte at WADA har fått tak i den russiske databasen.

Avisen viste til to kilder som sa at dokumentene ble lekket av en varsler etter at russiske myndigheter avslo å dele informasjonen med etterforskere.

I dokumentene finnes informasjon om tusenvis av dopingtester gjennomført av russiske myndigheter på russiske utøvere.

Les også: Legkov utestengt på livstid og fratatt OL-gull

De nye opplysningene kommer mens IOC forbereder seg til å avgjøre om Russland skal utelukkes fra vinter-OL i 2018. Avgjørelsen skal fattes på et styremøte tidlig i desember.

I øyeblikket er IOCs disiplinærkommisjon i ferd med å behandle dopingsakene som ble innledet mot 28 russiske utøvere på grunnlag av opplysningene i McLaren-rapporten. Seks langrennsløpere er diskvalifisert fra Sotsji-OL og utestengt fra OL på livstid, mens en kunstløper er frikjent.VG-kommentator forklarer Legkov-saken:

I dokumentene finnes informasjon om tusenvis av dopingtester gjennomført av russiske myndigheter på russiske utøvere.

Les også: Antidoping Norge: Bot til Russland holder ikke

De nye opplysningene kommer mens IOC forbereder seg til å avgjøre om Russland skal utelukkes fra vinter-OL i 2018. Avgjørelsen skal fattes på et styremøte tidlig i desember.

I øyeblikket er IOCs disiplinærkommisjon i ferd med å behandle dopingsakene som ble innledet mot 28 russiske utøvere på grunnlag av opplysningene i McLaren-rapporten. Seks langrennsløpere er diskvalifisert fra Sotsji-OL og utestengt fra OL på livstid, mens en kunstløper er frikjent.

Les mer: Derfor fikk Johaug 18 måneder

Tungt

IOC-styret vil ta hensyn til disiplinærkommisjonens avgjørelser og til granskingsrapporten en kommisjon ledet av Samuel Schmid snart skal legge fram. WADA ønsker også å ha et ord med i laget, og de nye dokumentene kan komme til å veie tungt avhengig av hva som finnes der.

Så du? Hockey-legende forsvarer Legkov: – Dette er en skam

Russland skal under Sotsji-OL ha operert et system for å bytte ut dopingprøver avgitt av utøvere med tilgang til dopingmidler.

Slik er Putin på ferie:

Landets president Vladimir Putin anklaget torsdag USA for å stå bak dopingbeskyldningene mot Russland for å påvirke det kommende presidentvalget, dette som hevn for påstått russisk innblanding i det amerikanske valget.

– Russland har aldri hatt og vil aldri, håper jeg, ha et system for statlig doping, hevdet Putin.

Les også: USAs antidopingsjef: - Russland må ikke få delta i OL

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Sport

Se neste 5 fra Sport