Hovedinnhold

Varsleren Stepanov til VG: – Hjemme i Russland ler folk

I dag avgjøres OL-skjebnen til russerne

<p>SNAKKER MED VG: Journalist Anders K. Christiansen intervjuer Vitalij Stepanov på Skype. Stepanov jobbet tidligere i Rusada og har varslet om doping i russisk friidrett.</p>

SNAKKER MED VG: Journalist Anders K. Christiansen intervjuer Vitalij Stepanov på Skype. Stepanov jobbet tidligere i Rusada og har varslet om doping i russisk friidrett.

Foto: Knut Arne Hansen, VG
De måtte rømme fra hjemlandet, og har flyttet åtte ganger siden de avslørte systematisk dopingbruk i russisk idrett. Men ekteparet Stepanov er trygge på at de gjorde det rette.

Denne saken handler om:

Dommen faller i dag


■ Vitalij og Julia Stepanova kontaktet allerede i 2010 WADA med informasjon om systematisk juks i russisk friidrett, men uten å bli hørt.

■ Ekteparet ble etter hvert satt i kontakt med den tyske TV-journalisten Hajo Seppelt. Siden 2014 har han laget fire dokumentarer om doping i Russland, med Stepanov-ekteparet som viktig kilde. G Wada nedsatte en granskning, ledet av Dick Pound, etter de første filmene. Resultatet av granskningen sjokkerte en hel idrettsverden. Jukset skal ha vært systematisk, og statlig politi anklages for å være involvert.

■ Også idrettsminister Vitalij Mutko, sentral i FIFA, anklages for å ha deltatt i skjuling av dopingprøver. Mutko nekter for dette.

■ I dag konkluderer en kommisjon nedsatt av IAAF hvorvidt russiske friidrettsutøvere bør få delta i Rio-OL. Kommisjonen ledes av norske Rune Andersen.

Det sier Vitalij Stepanov i dette intervjuet med VG.

– Vi prøver bare å være ærlige. Da kan jeg ikke sitte her i dag og være redd, argumenterer han.

Norske Rune Andersen avgjør i dag om russiske friidrettsutøvere får delta i Rio-OL. På hemmelig adresse i USA følger Vitalij og kona Julija Stepanova seansen med en helt spesiell interesse.

Det var det russiske ekteparet som fikk snøballen til å rulle mot slutten av 2014: Han jobbet i flere år som russisk dopingjeger. Hun var friidrettsutøveren som ble dopingtatt.

Lever i skjul

På tross av det spesielle utgangspunktet, blomstret kjærligheten mellom de to.

De tok opp hemmelige samtaler på lydbånd og ga det videre til både dopingjegere og tysk fjernsyn. Avsløringene slo ned som en bombe i internasjonal idrett.

Les også: Antidoping Norge ble skjøvet ut av OL-samarbeidet med Russland

– Jeg håper det korrupte systemet i Russland faller. Dersom Russland begynner å konkurrere rent, vil det påvirke unge utøvere over hele verden. De vil få større muligheter til å ta medaljer, sier Vitalij.

Så du denne? Hevder russisk politi deltok i dopingregime

Han ønsker ikke at VG omtaler hvor han bor, men tar seg god tid under intervjuet, som ble gjort via nettjenesten Skype.

Ekteparet Stepanov forlot Russland for godt allerede før den første av fire dopingdokumentarer ble sendt i Tyskland. Siden har de flyttet åtte ganger.

– Hvem har hjulpet dere?

– Etter at den første filmen ble vist, meldte det seg privatpersoner som tror på oss. De passer på at vi har et enkelt sted å bo, og at det er mat på bordet. Og så er vi takknemlige overfor journalister fra hele verden, som også tror på oss.

Saken fortsetter under bildet

<p>SKIFTET SIDE: Julija Stepanova, tidligere Rusanova, ble dopingtatt som aktiv. Her er hun under friidretts-VM i Daegu i 2011.</p>

SKIFTET SIDE: Julija Stepanova, tidligere Rusanova, ble dopingtatt som aktiv. Her er hun under friidretts-VM i Daegu i 2011.

Foto: Mark Ralston, Afp

Fnyser av kona

Russiske medier har ikke varsleren like mye til overs for.

– De kontrolleres av staten. En russisk journalist fortalte meg at selv noen få, kritiske artikler om doping var nok til å få sparken, så de må passe på hva de skriver, sier Stepanov.

OVERSIKT: 20 spørsmål/svar om russisk doping

Ekteparets avsløringer fikk WADA til å granske russisk friidrett. Resultatet ble lagt frem i november, og var så graverende at nasjonen ble midlertidig utestengt fra alle konkurranser.

<p>VARSLER: Vitalij Stepanov, her fra dokumentaren som utløste granskningen av Russland.</p>

VARSLER: Vitalij Stepanov, her fra dokumentaren som utløste granskningen av Russland.

Foto:

– Hjemme i Russland ler folk av kona mi. De sier at hun har utestengt seg selv. Det er trist at hjemlandet hennes behandler henne på denne måten, mener Vitaij.

Sett denne? USA etterforsker mulig systematisk doping i Russland

De siste månedene har tysk fjernsyn vist hvordan trenere som er utestengt på livstid, fortsatt jobber på russiske friidrettsbaner.

– Dessverre endres ingenting. I russisk friidrett jobber 80 prosent av trenerne med forbudte stoffer. Det blir ikke sanksjonert. Systemet er enormt, og toppene i russisk idrett har ingen interesse av å rydde opp.

Drømmer om ren idrett

Stepanov har nettopp kommet hjem fra en joggetur og er munter under intervjuet med VG.

Men den tidligere dopingjegeren bor under enkle kår i et fremmed land. Med på «flyttelasset» er kona og en to år gammel sønn. Julia har sonet ferdig sin egen dopingdom og håper å gjøre comeback som idrettsutøver en gang i fremtiden.

– Dere har betalt en pris. Har det vært verdt det?

– Jeg mener vi gjorde det rette, og jeg håper vi har bidratt til en renere idrett. Vi ønsker å være gode foreldre for sønnen vår.

– Hva må til for å redde russisk friidrett?

<p>LEVER I SKJUL: Julia Stepanova ble selv tatt for doping. Hun angret og varlset senere om det som skjedde.</p>

LEVER I SKJUL: Julia Stepanova ble selv tatt for doping. Hun angret og varlset senere om det som skjedde.

Foto: WRD

– De må innrømme hvor stort problemet faktisk er. Deretter bør man utestenge over hundre trenere. De må sparke folk fra idrettsdepartementet, for å ha deltatt i skjuling av positive prøver. Deretter bør man starte helt på nytt.

KOMMENTAR: Svaret må bli OL-njet

– Vil det være en vekker dersom russisk friidrett ikke får delta i Rio-OL?

– Det vil hjelpe sammen med andre tiltak.

Stepanov retter hardere skyts mot russiske idrettsledere enn mot utøverne som har deltatt i jukset. Når utøverne utestenges i fire år for brudd på dopingbestemmelsene, fortjener det russiske friidrettsforbundet samme straff, mener han.

Ekteparet vet at de slåss mot mektige krefter. Selv idrettsminister Vitalji Mutko – en nær venn av president Vladimir Putin – anklages av tysk TV for å ha skjult positive dopingprøver.

– Er dere redd for at noe kan skje med dere?

– Det handler ikke om å være redd, men om å være forsiktig.

Stepanov nevner Nikita Kamajev, tidligere direktør ved antidopingbyrået RUSADA. I kjølvannet av avsløringene, måtte Kamajev forlate jobben sin for et drøyt år siden.

I februar ble han funnet død. Dødsårsaken oppgis å være et «massivt hjerteinfarkt».

Merkelig dødsfall

Samtidig ble det kjent at Kamajev hadde kontaktet The Sunday Times-journalist David Walsh. Russeren ønsket å avsløre systematisk juks i Russland gjennom tre tiår.

– Kamajev gikk med planer om å skrive bok da han døde. Han var helt frisk. Dødsfallet var «merkelig». Så ja, slikt får en til å tenke, sier Vitalij Stepanov til VG – og lar ordene henge i luften.

Ekteparet Stepanov har møtt norske Rune Andersen flere ganger de siste månedene.

– Jeg møtte Rune da jeg jobbet i Rusada også, og jeg har stor respekt for ham. Nå håper jeg at han har maktet å finne sannheten, og ikke bare den dekkhistorien Russland ønsker å fortelle ham.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Sport

Se neste 5 fra Sport