Hovedinnhold

- Ute av kurs!

Skaset mener Norge er blitt for snille i egne dopingsaker

Norsk idrett tar for lett på egne dopingsaker, mener professor Hans B. Skaset. - Vi er i ferd med å bli ettergivende, sier han til VG.

Denne saken handler om:

Den tidligere toppbyråkraten og lederen av Norges Idrettsforbund har med uro fulgt utviklingen i norske dopingsaker de siste årene. Nå senest, de to koffeinsakene med Anita Valen og Ine Wigernæs.

- Utviklingen i Norge har gått i retning av å bruke mer skjønn i vurderingen av utøveres skyld. Vi er ute av kurs i forhold til internasjonal oppfatning og utvikling, sier Skaset.

- Vil bli et problem

Kostholdsskandalen med Stian Grimseth og Fritz Aanes under Sydney-OL førte til at han gikk av som ekspedisjonssjef i Kulturdepartementet. Hans utspill om at man burde vurdere å trekke statsstøtten til norsk idrett, ble for sterk kost for kulturminister Ellen Horn.

Nå har han fulgt godt med på den siste tids koffeinsaker i Norge. Og er redd for signalene nasjonen sender ut ved å frikjenne utøvere som har testet positivt. Det harmonerer dårlig med Norges rolle som internasjonal pådriver i andre dopingsaker, mener Skaset:

- Vi er i ferd med å bli ettergivende fordi vi driver og innfører vanlig, norsk rettspraksis også i idretten, sier han.

Fra neste år har Norge forpliktet seg til å rette seg etter WADAs nye antidopingkode. Den betyr i klartekst to års utestengelse for alle dopingtatte, så fort koden blir vedtatt av idrettsstyret og ført inn i deres regelverk.

- Det vil bli et problem for oss neste år når WADA-reglementet sier at det ikke finnes unnskyldninger for å få forbudte stoffer i kroppen. Vi er nødt til å rydde oss på plass før den tid, advarer Skaset.

- Har vært tøffe nok

WADA-direktør Rune Andersen som jobber med den nye antidopingkoden, er enig med Skaset i at det har utviklet seg en løsere holdning til straffenivået i Norge, enn internasjonalt.

- Men det er nok ikke på grunn av styret i Norges Idrettsforbund. De har vært tøffe nok, slik jeg ser det. Ansvaret ligger hos de folkevalgte domsorganene. Det spørs om ikke de må bli mer oppdatert på hva som gjøres internasjonalt, sier Andersen.

Idrettspresident Kjell O. Kran er for tiden sykmeldt og henviser til Anders Solheim i Antidoping Norge.

- Vi har kommet langt i Norge - som HAR uavhengige domsorganer. Det har vi hatt lenge. Systemet er i tråd med samfunnet for øvrig når det gjelder å ivareta utøvernes rettssikkerhet, sier Solheim.

- Men har vi vært for snille i Norge?

- Vi er skuffet over beslutningene i Valen- og Wigernæs-saken. Men avgjørelsene som de uavhengige domsorganene kommer fram til, må likevel uansett respekteres, sier Solheim før han legger til:

- Det kan nok tenkes at sakene vi har hatt den siste tiden, ville fått et annet utfall med den nye antidopingkoden, sier han.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Sport

Se neste 5 fra Sport