Hovedinnhold

- Di Centa var blod-dopet

Harddisk-funn avslører 1000 EPO-brukere

PARIS (VG) Her bæres Manuela Di Centa vekk fra stadion i Lahti 18. januar 1997 angivelig på grunn av en skade. Nå avslører hennes daværende trener at langrennsstjernen trakk seg fordi hun var bloddopet og avslørt i test før rennet.


Episoden vakte voldsom oppsikt, men di Centa avviste alle dopingryktene. Nå kommer nye anklager.

Utskriftene fra harddisken til den meget omstridte italienske legen og professoren Francesco Conconi inneholder navn på over tusen utøvere som er blitt «behandlet» med medikamentet EPO.

Ett av navnene er Manuela Di Centa.

Italiensk påtalemyndighet skal sitte med beviser som vil sende sjokkbølger inn i internasjonal idrett.

Avsløringen skjer på et meget ugunstig tidspunkt for Manuela Di Centa. Selv om hun har lagt opp som aktiv idrettsutøver, ble hun så sent som i november i år valgt inn i IOCs antidopingkomité - sammen med blant annet norske Johann Olav Koss.

Flere siktet

Det er det italienske magasinet GQ som har offentliggjort utskriftene fra datamaskinen til den italienske professoren Conconi.

Conconi - som har forsket på bruken av EPO - har selv sittet i den italienske antidoping-komiteen, men ble i oktober i fjor formelt siktet for å ha skrevet ut farlige medikamenter og for «å ha utøvet en ulovlig form for idrettsmedisin». Også tidligere president i den italienske olympiske komité Mario Pescante ble siktet for det samme forholdet.

Professor Francesco Conconi er rektor ved universitetet i Ferrara, og etter ordre fra statsadvokat Pierguidi Soprani ransaket politiet i Ferrara både huset og arbeidsplassen hans. Resultatet skal ha blitt en rekke beslag av dokumenter som beskriver aktiviteten til Conconi helt tilbake til 1982.

Kort tid etter - i februar i år - foretok politiet så en ny razzia i lokalene til Institutt for sportslig vitenskap i Roma. Dette instituttet drives av den italienske OL-komiteen (CONI). Her beslagla politiet medisinske papirer på utøvere som skrev seg tilbake til 1980.

Detaljert beskrivelse

Det store scoopet foretok imidlertid etterforskerne da de beslagla harddisken til Conconis datamaskin. Datamaskinen var plassert på kontoret på hans private medisinske senter, og inneholdt navn på en rekke italienske og utenlandske utøvere innenfor utholdenhetsidretter - som sykling, langrenn, roing og friidrett. Navnene var supplert med detaljer om deres hematokritt-nivå (antall røde blodlegemer i blodet), og felles for dem alle var at nivået steg forut for viktige konkurranser. Øker man antallet røde blodlegemer i blodet, øker man også oksygenopptaket. En slik økning kan kun skje gjennom bruk av det ulovlige dopingmiddelet EPO eller gjennom intensiv høydetrening.

Det er deler av utskriften fra denne maskinen - samt vitneutsagn - som nå er lekket ut til det italienske magasinet GQ. Under rubrikken «Behandlet med EPO» skal man ifølge magasinet finne ikke mindre enn 1000 navn - og blant dem er den italienske skilegenden og OL-vinner fra Lillehammer, Manuela Di Centa.

Ved et enkelt klikk på navnet hennes får man opp en beskrivelse av hennes behandling med EPO og hennes sportslige resultater.

Av hennes tablå kan man lese at hun 9. januar 1993 ennå ikke hadde begynt på sin «kur». Hennes hematokritt-nivå var på 38 - som er et relativt normalt nivå. Samme dag ble hun ikke bedre enn nummer 20 på en 10 kilometer klassisk i Ulrichen i Sveits.

25. januar samme år skal hun ha påbegynt sin EPO-kur i forkant av ski-VM samme år.

Resultatene lot ikke vente på seg: En måned senere - 27. februar - tok hun sølv under 30 kilometeren under ski-VM i Falun.

Sa hun var skadet

23. november i år skal polititjenestemenn i Firenze ha forhørt professor Conconi om den kuren han brukte på Di Centa. Og politiet har mer på lager overfor Di Centa - blant annet et vitneavhør fra den tidligere landslagstreneren Dario Bellos.

Han har i detalj forklart seg om hva som skjedde i Lahti i januar 1997. Di Centa trakk seg plutselig fra rennet bare to timer før start - angivelig på grunn av en skade.

Men ifølge trener Bellos skal hun før start ha blitt utsatt for en overraskende blodprøvekontroll. Kontrollen skal ha avslørt at hennes hematokritt-nivå lå hele 20 prosent over det som er grensenivået i langrennssporten.

I samråd med sin manager skal hun ha bestemt seg for å trekke seg fra rennet øyeblikkelig. Den offisielle versjonen var at hun skadet seg under oppvarming. Liggende på en båre ble hun i all hast fraktet med fly til Milan. En ambulanse ble rekvirert på flyplassen i Milano, men på grunn av store demonstrasjoner var hele flyplassen blokkert for inngående trafikk.

Etter å ha ventet i flere timer, skal en irritert Di Centa derfor ha forlatt flyet gående normalt på begge ben, og reist frisk hjem til seg selv.

- Bare rykter

- Det som er sagt og skrevet om meg og professor Conconi og EPO, er nonsens. Jeg vet ikke annet om det stoffet enn hva jeg har lest i avisene, sa Di Centa da VG konfronterte henne med Lahti-epiosden.

- Jeg vet at ryktene går, og det er uhyggelig vanskelig å stoppe dem. Derfor er det godt for meg å kunne svare ærlig på slike spørsmål, sa den italienske langrennsdronningen til VG.

For en drøy måned siden ble Manuela Di Centa utpekt av IOC til å representere utøverne i et verdensomspennende arbeid mot doping.

- En sann revolusjon har startet, uttalte IOC-president Juan Antonio Samaranch da.

Dette er EPO
Erythropoietin (EPO) er et naturlig hormon som stimulerer produksjonen av røde blodlegemer i benmargen. Medisinsk brukes EPO til å helbrede nyresyke. I idretten misbrukes EPO for på kunstig måte å øke antallet røde blodlegemer i kroppen. Røde blodlegemer transporterer oksygen til muskler og vev. Risikoen ligger i at blodet blir tykt og kan danne blodpropper, som i verste fall kan medføre døden.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Sport

Se neste 5 fra Sport