Hovedinnhold

Dette er Norges tøffeste hovmester!

Se minidokumentar på VGTV om Thomas Moon Lee Hytten som går MMA-kamp i Sverige

(VG Nett) Kampsportsveteranen Thomas Moon Lee Hytten (38) kombinerer jobben på en restaurant i Oslo med den knallharde sporten MMA. Han er ikke redd for å skremme bort restaurantgjestene.

Dette er MMA:

* Står for Mixed Martial Arts.
* Er fullkontakts kampsport med mange forskjellige elementer fra blant annet boksing, bryting, kickboksing og brasiliansk jiu-jitsu.
* Det er forbudt å gå MMA-kamper i Norge.
* Kampene foregår både i vanlige bokseringer og i såkalte bur med høye vegger – først og fremst for å beskytte utøverne fra å ramle ut av ringen.
* Det kjempes som regel i runder som varer fem minutter. De fleste proffkampene består av tre runder, mens mesterskapskamper som regel er fem runder.
* UFC er det største MMA-forbundet.
* Joachim Hansen vant i 2008 lettvektklassen i forbundet DREAM.

Kontrastene er store i Hyttens hverdag. Han jobber som kampsportkommentator i Eurosport, og trener samtidig knallhardt i MMA - en av verdens mest voksende idretter.

I tillegg er han hovmester på Oro Bar i Oslo i helgene.

VGTV: Se minidokumentaren om Thomas Moon Lee Hytten

- Hvordan er det å komme på jobb dersom du har fått deg en skikkelig smell på trening eller i kamp?

- Det ville ikke vært uproblematisk , men jeg har heldigvis aldri fått store skader i ansiktet, sier Thomas Moon Lee Hytten.

Oro Bar og Grill tilhører kategorien «finere restauranter» i Oslo, og har blant annet en BibGourmand-anbefaling i Michelin-guiden. Med andre ord forventer gjestene neppe å bli tatt imot av en forslått hovmester.

- Hvis du for eksempel får et kutt i ansiktet og må sy flere sting - hvordan tror du gjestene reagerer på det?

- Det skjer ikke. Det er veldig lite sånne skader i det jeg driver med. Jeg kan få litt kuler og blåveiser, men det er også alt, sier Thomas Moon Lee Hytten.

Artikkelen fortsetter under bildet.

PÅ JOBB: Thomas Moon Lee Hytten jobber nesten hver helg på Oro Bar og Grill i Oslo sentrum. Foto: Thomas Winje Øijord
PÅ JOBB: Thomas Moon Lee Hytten jobber nesten hver helg på Oro Bar og Grill i Oslo sentrum. Foto: Thomas Winje Øijord

Norsk profil

Mixed Martial Arts krever ekstreme tekniske ferdigheter, og Moon Lee Hytten har bred erfaring fra en rekke grener innen kampsport.

Han har markert seg som en av de aller beste MMA-utøverne i Norge og er en del av «Team Hellboy» som trener i Oslo og består av en rekke utøvere som går profesjonelle kamper.

TØFF TRENING: Her får Thomas Moon Lee Hytten kjørt seg på trening med Joachim «Hellboy» Hansen - kanskje Norges mest profilerte MMA-utøver. De trener på Sandaker i Oslo, og grepet på bildet kalles «Rear naked choke». Foto: Thomas Winje Øijord
TØFF TRENING: Her får Thomas Moon Lee Hytten kjørt seg på trening med Joachim «Hellboy» Hansen - kanskje Norges mest profilerte MMA-utøver. De trener på Sandaker i Oslo, og grepet på bildet kalles «Rear naked choke». Foto: Thomas Winje Øijord

Førstkommende fredag skulle Moon Lee Hytten opprinnelig møte svensken Jerry Kvärnström under et stevne i Finland, men grunnet sykdom er det den 21 år gamle engelskmannen James Saville som blir motstander.

Sherdog: Sjekk Savilles statistikk som MMA-utøver!

- Han er en ung og lovende utøver som er allsidig og har vunnet det meste på submission. Det blir en tøff kamp mot en bra motstander som de fant på kort tid, forteller Hytten.

Han har studert Saville på Youtube, og briten gikk nylig en kamp i Jordan som han vant på låsegrep.

Youtube: Se Saville vinne etter 46 sekunder her!

På Youtube finner også Thomas Moon Lee Hyten videoer og informasjon har bruker for å forberede seg til kamper.

- Særlig nå som jeg har fått en motstander på veldig kort varsel blir det viktig å studere det som er tilgjengelig, sier Hytten.

VG Debatt: Diskuter kampsport her!

Til tross for at han er i ferd med å bli en veteran, har Thomas Moon Lee Hytten fortsatt en drøm om å få sjansen i UFC - den største MMA-organisasjonen.

- Det er ikke noe tvil om at jeg har et håp om det. Dersom det blir et UFC-stevne i Sverige, så øker sjansene betraktelig.

Hytten har gått totalt 17 MMA-kamper (9 seirer, 7 tap og én uavgjort) siden debuten i 2003.

Sherdog: Se Hyttens statistikk her!

Det er for øvrig også i UFC de store pengene ligger i form av mye publikum og gode TV-avtaler.

- Bortsett fra Pride i Japan (nå lagt ned, red. anm.) og UFC, så betales det svært lite til MMA-utøverne. Jeg tror det kan komme flere store organisasjoner etter hvert, men det er uansett ikke pengene som er drivkraften.

VGTV: Se minidokumentaren om Thomas Moon Lee Hytten

- Jeg startet å gå kamper da det ikke var penger i det hele tatt. Det er kicket av å gå kamper som driver meg - selv om oppkjøringen til kampene er knalltøffe.

Artikkelen fortsetter under bildet.

KNOCKOUT: Svenske Per Eklund har tatt imot en knallhard venstre fra Thomas Moon Lee Hytten, og dommeren stopper kampen. Foto: Thomas Winje Øijord
KNOCKOUT: Svenske Per Eklund har tatt imot en knallhard venstre fra Thomas Moon Lee Hytten, og dommeren stopper kampen. Foto: Thomas Winje Øijord


Det trenes seks dager i uka, og det stort sett økter med voldsom intensitet. De siste forberedelsene opp mot kamp er helt spesielle, og det er temaet i dokumentarfilmen som er laget om 38-åringen.

- Provoserer og engasjerer

Filmskaperen Thomas Winje Øijord har fulgt Thomas Moon Lee Hytten tett over en lengre periode, og resultatet er minidokumentaren «48 sekunder».

I filmen får man ett tett innblikk med Hyttens oppladning til kampen mot svenske Per Eklund som gikk av stabelen i Karlstad 19. mars i år.

Les også: Hansvoll lager dokumentar om «Team Hellboy»
VGTV: Se trailer fra dokumentarfilmen «Team Hellboy»!

Det endte med en meget rask avgjørelse da Moon Lee Hytten traff med et klokkerent venstreslag som sendte svensken i kanvasen etter 48 sekunder - derav navnet på minidokumentaren.

- Jeg kom i kontakt med MMA-miljøet da jeg hadde praksis i Bergen. Jeg bestemte meg for å sjekke ut miljøet i Oslo, og kom raskt i kontakt med Thomas som forberedte seg til denne kampen, forteller Winje Øijord som studerer fotojournalistikk på Høyskolen i Oslo.

- Hvorfor ville du lage noe om MMA?

- Det er en veldig visuell sport som provoserer og engasjerer. Jeg mener den er så helhetlig og ekte, og at den favner om så mange former at den er mer realistisk enn for eksempel boksing, kickboksing og karate, sier Winje Øijord som selv har trent boksing i en kort periode.

Artikkelen fortsetter under bildet.

- KICK: Thomas Moon Lee Hytten jubler etter å ha knocket ut motstanderen i Karlstad. Det er kick som dette som driver 38-åringen. Foto: Thomas Winje Øijord
- KICK: Thomas Moon Lee Hytten jubler etter å ha knocket ut motstanderen i Karlstad. Det er kick som dette som driver 38-åringen. Foto: Thomas Winje Øijord


Han opplevde et MMA-miljø som var interessert i oppmerksomhet fra folk som tok det på alvor.

VGTV: Se minidokumentaren om Thomas Moon Lee Hytten!

- Det er myter om at MMA utøves i hanekampform av kriminelle mennesker som forherliger vold. Da jeg konfronterte dem med disse mytene, så sto de fast på at det er så krevende å trene MMA at det bare er de som er genuint opptatt av idretten som utøver den.

MMA Norway: Les intervju med Thomas Moon Lee Hytten her!

- Og for de som måtte være i tvil - disse gutta trener knallhardt og leker ikke. Det holder ikke å være slåsskjempe i MMA, sier Winje Øijord.

VGTV: Bli bedre kjent med Einemo!
VGTV: Her veier Einemo inn

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Sport

Se neste 5 fra Sport