Hovedinnhold

Dansk EM-helt stormet banen naken

NAKENSTORMET BANEN: EM-helten fra 1992 Lars Elstrup stormet banen kliss naken i oppgjøret mellom Randers og Silkeborg fredag.
NAKENSTORMET BANEN: EM-helten fra 1992 Lars Elstrup stormet banen kliss naken i oppgjøret mellom Randers og Silkeborg fredag. Foto: Ernst Van Norde, Ekstra Bladet
Han satte seiersmålet for Danmark mot Frankrike i gruppespillet under EM i 1992. Fredag stormet Lars Elstrup (53) banen naken i oppgjøret mellom Randers og Silkeborg.

Denne saken handler om:

Saken får i kveld stor oppmerksomhet i danske og svenske medier. 

– Det er trist å se han på den måten. Han er en av byens fotballhelter, sa administrerende direktør i Randers, Michael Gravgaard ifølge Ekstrabladet. 

Banestormingen i seg selv var ganske harmløs. Han tok seg over gjerdene og løp inn på sin gamle hjemmebane uten en tråd på kroppen. 53-åringen stormet mot midtsirkelen før han satte seg ned i en yoga-posisjon. Han ble så tatt hånd om av sikkerhetsvakter. 

Skrur vi tiden 24 år tilbake ble Elstrup en dansk nasjonalhelt etter at han sendte Frankrike ut av EM - og Danmark videre til sluttspillet - etter en sen scoring i gruppespillkampen mellom nasjonene. Også i semifinalen mot Nederland og stjernen Marco van Basten holdt han nervene i sjakk. Han scoret i straffesparkkonkurransen like etter at Van Basten brant sitt forsøk fra krittmerket. Danmark kunne juble for finaleplass og vant til slutt Europamesterskapet i 1992 foran Tyskland. 

EM-HELT: Lars Elstrup jubler etter å ha sendt Danmark i ledelsen 2-1 like før slutt i gruppespillskampen mot Frankrike. Danmark vant senere Europamesterskapet i 1992.
EM-HELT: Lars Elstrup jubler etter å ha sendt Danmark i ledelsen 2-1 like før slutt i gruppespillskampen mot Frankrike. Danmark vant senere Europamesterskapet i 1992. Foto: INGVAR ANDERSSON, SCANPIX

Året etter la han noe overraskende opp som fotballspiller og trakk seg tilbake fra offentligheten. Deretter fulgte skandalene tett. Aftonbladet skriver at Elstrup ble med i en spirituell sekt med buddhistiske verdier, men det meste tydet på at EM-helten slett ikke hadde funnet seg selv. Han ble arrestert etter å ha blottet seg i en gågate i København og da han ble anholdt bedyret han at hans nåværende navn var «Darando» - elven som renner ut i havet. 

I 2000 var derimot dansken kommet på bedre tanker. Han ville gjøre landslagscomeback før EM samme år, men comebacket ble kortvarig. Han kom på kant med Odense som ikke ville lønne han for prøvespill og planene om EM ble borte like fort som de kom. 

De siste 16 årene har han vært i klammeri med myndighetene ved flere anledninger. Senere på året i 2000 ble han på ny arrestert kliss naken i en gågate i København, kun omringet av en blå tøysirkel, mens han observerte forbipasserende. Episoden fikk en enda mer uheldig slutt da han kom i klammeri med noen innvandrerungdommer som harselerte med hans mildt sagt uortodokse opptreden. 

I retten takket han nei til advokat og valgte å forsvare seg selv. 

– Jeg lever for å oppleve. At jeg sto i gågaten var fordi jeg ville ha nærkontakt. Jeg sa ikke noe, jeg bare betraktet. Den blå tøyringen symboliserte det fengslet som vi alle lever i og de begrensningene vi føler på. Jeg er helt klar over hva jeg gjør, selv om andre sier det motsatte. Jeg har ikke behov for hjelp. Jeg er ikke dum, skal han ha sagt i retten ifølge Aftonbladet

Nå har altså kapittelet Lars Elstrup fått enda et avsnitt med negativt fortegn. 

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Sport

Se neste 5 fra Sport