Hovedinnhold

Ketil Moe døde i natt

CF-rammede og lungetransplanterte Ketil Moe (32) fra Lillesand døde i natt på Rigshospitalet i København.
- Ketil døde like før midnatt, klokken 23.55. Tilstanden har vært kritisk siden han ble lagt inn. Vi hadde et ørlite håp, men dessverre sto ikke livet til å redde, sier professor og avdelingsoverlege Johan Stanghelle til VG.

Stanghelle fulgte med Ketil Moe og hans nærmeste familie til USA, der han løp New York Marathon. Stanghelle er avdelingsoverlege på Sunnaas Sykehus og har vært Ketils medisinske rådgiver under opptreningen.

Ketil ble syk på flyet hjem fra New York, og Stanghelle fulgte med da han ble lagt inn på Rigshospitalet i København.

I koma

Ketil ble lagt i respirator onsdag formiddag og hadde vært i koma siden.

- Han kom aldri til bevissthet. Han ble rammet av en streptokokkinfeksjon, som produserer en gift som rammer alle organer i kroppen. Ved hjelp av massiv innsats med store doser medisiner og antibiotika ble han holdt kunstig i live. Hjernen var skadet, og i samråd med familien valgte legene å avslutte behandlingen, sier Johan Stanghelle, som var en nær venn av Ketil Moe - og som var til stede på sykehuset sammen med Ketils nærmeste familie.

En annen av Ketil Moes nære venner var OL-helten Johann Olav Koss. I 1998 fullførte Ketil New York Marathon sammen med Koss; et år tidligere hadde han gjennomgått en vellykket lungetransplantasjon.

- Ketil var en utrolig god og nær venn. Det kom som et sjokk å få høre om hans død. Jeg føler meg bare inderlig trist. Siste gang jeg snakket med Ketil, var da jeg var hjemme i Norge i september. Da var han blid og fornøyd og sa han følte seg i veldig fin form. Men vi visste jo alle at han slet med å holde sykdommen på avstand, sier Johann Olav Koss til VG på telefonen fra Australia.

Gråt

Ketil Moe rørte et par millioner TV-seere da han fikk Tande-P til å gråte for åpen skjerm i Olympiahallen i Hamar 19. september 1992. Det var der Ketil fortalte om sitt liv som cystisk fibrose-rammet.

Sykdommen, som «kveler» lungene, har som eneste livreddende utvei en transplantasjon, og i 1997 fikk Ketil nye lunger etter en vellykket transplantasjon.

Løpingen holdt hele tiden den livstruende sykdommen på avstand. I fjor løp han New York Marathon igjen, og deltok som kjent også i år, like før han ble syk. Det ble hans siste maraton.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Sport

Se neste 5 fra Sport