Hovedinnhold

Svensk O-løper spiddet i VM

Norske Anders Nordberg ofret gullkampen for å hente ambulanse

PÅ SYKEHUS: Her blir svensken Martin Johansson fraktet bort i ambulanse, etter å ha blitt spiddet av en pinne. Foto: scanpix
PÅ SYKEHUS: Her blir svensken Martin Johansson fraktet bort i ambulanse, etter å ha blitt spiddet av en pinne. Foto: scanpix
Svenske Martin Johansson (24) ble spiddet av en pinne og var nær ved å miste bevisstheten midt i skogen. Da droppet de norske orinteringsgutta planene om å vinne VM-gull.

Les også:
De norske orienteringsjentene tok gull!

Det lå an til en thrilleravslutning på mennenes stafett da Norge, Sverige, Frankrike og Tsjekkia lå sammen i tet på siste etappe.

Da startet imidlertid det virkelige dramaet: Svenske Martin Johansson skadet seg stygt, og ble liggende i skogen.

- Da vi løp ut fra den tolvte posten, hørte jeg at svensken skrek. Da jeg kom bort til ham, så jeg en tykk pinne som hadde boret seg 12 centimeter rett inn i låret hans. Martin er en tøffing, men vi skjønte at dette var stygt, sier Anders Nordberg til VG Nett.

Mens franske Thierrry Guergio rev av seg skjorta og knøt den stramt rundt låret til Johansson, løp nordmannen etter hjelp. 20 minutter senere ankom ambulansen. Da hadde den svenske løperen blitt båret ut av skogen og ned til nærmeste vei.

DROPPET GULLKAMPEN: Norske Anders Nordberg tok heller hånd om skadet rival. Foto: Scanpix
DROPPET GULLKAMPEN: Norske Anders Nordberg tok heller hånd om skadet rival. Foto: Scanpix

- Det var veldig dramatisk. Martin var i ferd med å miste bevisstheten. Vi fikk ikke skikkelig kontakt med ham. Franskmannen måtte faktisk sjekke baksiden av låret, for å se om pinnen hadde gått tvers gjennom, sier Nordberg.

Burde få fairplaypris

- Martin er vanligvis en tøff gutt, men han skrek som en unge. Da skjønte jeg at noe var galt. Vi kunne ikke fortsette, sa franske Thierrry Guergio da han kom i mål.

Guergio og den tsjekkiske ankermannen Michal Smola ble værende hos skadde Johansson da Anders Nordberg løp etter hjelp.

- Alle disse tre burde få en skikkelig fairplaypris. Dette er fantastisk av dem, sier Norges landslagssjef Petter Thoresen til NTB.

Så ille ut

Sveriges landslagssjef Marita Skogum sier til Aftonbladet at det så ille ut for deres ankermann.

- Det blødde kraftig. Han er kjørt til sykehus.

Ifølge rapportene skal skadene ikke være livstruende, men 24-åringen blødde mye og kan takke sine konkurrenter for at han fikk hjelp såpass raskt.

Norsk trener: - Meningsløs stafett

Flere andre lag, som lå langt bak og ikke hadde mulighet til å ta medalje, fikk ikke med seg episoden og løp i mål. Sveits kom i mål foran Russland og Finland.

- Jeg har snakket med sveitserne. De ønsker egentlig ikke å ta imot gullet, sier Anders Nordberg til VG Nett.

- Hele stafetten blir meningsløs når sånt skjer. Det er ingen vinnere på denne stafetten, sier Thoresen ifølge NTB.

Norge lå an til å ta sin første medalje i mennenes stafett siden 2005. Holger Hott vekslet helt i teten på første etappe sammen med Frankrike og Polen. Audun Weltzien falt ned til femteplass på annen etappe, men Nordberg løp det norske laget tilbake i tetstriden.

- Det var dramatisk nok som det var før dette skjedde. Hadde det vært en overtråkk, så ville vi ikke ha stoppet. Dette var imidlertid mye mer alvorlig, understreker nordmannen.

(VG Nett/NTB)

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Sport

Se neste 5 fra Sport