Hovedinnhold

Carlsen må til India for å spille VM-kamp

- Jeg er dypt skuffet, sier Norges sjakkstjerne

RIVALER: Vishy Anand og Magnus Carlsen skal spille VM-kamp i november. Her er de fotografert da de spilte mot hverandre i London i desember. Foto: Ole Kristian Strøm, VG
RIVALER: Vishy Anand og Magnus Carlsen skal spille VM-kamp i november. Her er de fotografert da de spilte mot hverandre i London i desember. Foto: Ole Kristian Strøm, VG
(VG Nett) Magnus Carlsen er skuffet over at det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) har bestemt seg for å legge VM-kampen mot Vishy Ananand til inderens hjemby Chennai.

Denne saken handler om:

- Jeg er dypt skuffet og overrasket over at FIDE signerer en kontrakt uten å gå gjennom den anbudsprosessen som de skal ifølge reglene, sier Carlsen i en kommentar.
- Budet viste klart at det ville ha vært flere alternativer.
Carlsen mener at "mangelen på åpenhet, forutsigbarhet og rettferdighet" er uheldig for sporten.
Flere av møtedeltagerne på hovedstyremøtet i FIDE bekreftet i går at Chennai har fått VM-kampen. FIDE-president Kirsan Iljumzjinov offentliggjorde selv på Twitter et bilder han gjør avtalen med medlemmer av organisasjonskomiteen for arrangementet i Chennai. Styremøtet pågår for tiden i Baku.

LES OGSÅ: Her er hva som venter Carlsen i India

- Mitt team og jeg vil nå begynne å forberede oss for kampen.
Det viktige er å komme fram til vilkår og betingelser før og under kampen, sier Magnus Carlsen.

Han skal denne i uken i gang med storturneringen Norway Chess i Rogaland.

- Jeg vil ikke la nyheten fra Baku gå ut over spenningen og gleden ved å delta der, sier Carlsen.

Valget av India er særdeles upopulært i kretsen rundt Carlsen, som mener at VM-partiene bør spilles på nøytral grunn.

Til etterretning

Manager Espen Agdestein, var akkurat blitt kjent med avgjørelsen da VG var i kontakt med ham søndag ettermiddag, og har ikke hørt noe fra FIDE direkte.

- Foreløpig har vi bare sett Twitter-meldingene fra enkelte FIDE-delegater i Baku. Dersom dette betyr at det er endelig vedtatt, synes vi det er overraskende. Det har vært en uheldig prosess. Det har vært andre interessenter, og FIDE burde ha fulgt sitt eget regelverk. Vi får bruke dagen i dag på å ta det til etterretning, og bruke tid på å fordøye det. Så får vi se hva som skjer videre. Det kan uansett virke som det være vanskelig å gjøre så mye mer nå, sier Agdestein til VG.

Han har selv investert mye tid og krefter i håp om å få i gang en skikkelig prosess, og møtte blant annet forbundsledelsen i Hellas i april. Han synes det er synd at han nå tilsynelatende har talt for døve ører.

- Vi synes det er svært viktig for sjakksporten at VM-syklusen er forutsigbar, transparent og ryddig i prosessene. Derfor synes jeg det er synd at det har blitt slik, sier Agdestein.

- Når det er sagt, er det ingen grunn til å tro at Chennai vil være noen dårlig arrangør. Det er selvfølgelig en ulempe for Magnus å spille på fremmed grunn. Han har aldri spilt i den delen av verden, og du har risikoen for sykdom og den type ting. I tillegg vil det være hjemmebane for Anand. Uansett: Chennai vil nok legge all sin ære i et flott og stort arrangement, sier Agdestein.

Protest

Norges sjakkforbund har sendt et klagebrev om prosessen som har ledet til valget av Chennai.

«Vi oppfordrer FIDE til sette i gang en prosess som gjør det mulig for andre interesserte å by på arrangementet. Videre må FIDE vurdere alle bud før de tar en endelig avgjørelse», het det i brevet.

- Vi har ikke noe imot Chennai, men det bør være en fri budrunde, sa Jøran Aulin-Jansson, president i Norges sjakkforbund til VG på fredag.

Han mente at reglene ikke gir FIDE adgang til å tildele arrangementet til India uten en åpen prosess, slik det blant annet var da Tromsø fikk tildelt sjakk-OL i 2014.

Første gang på hjemmebane

Det har imidlertid FIDE valgt å se bort ifra, dømt ut i fra søndagens nyheter fra Aserbajdsjan. En intensjonsavtale mellom den indiske arrangøren og FIDE ble underskrevet allerede 19. april, men håpet fra norsk side var at den kunne bli omgjort.

Magnus Carlsen ble klar for tittelkampen takket være sin seier i kandidatturneringen i London for litt over en måned siden. De tolv partiene spilles i tidsrommet 6. til 26. november i Chennai.

Anand har vært verdensmester i to perioder og har sittet på tronen sammenhengende siden 2007. Han har imidlertid aldri hatt mulighet til å spille tittelkamp på hjemmebane.

I fjor møtte han israelske Boris Gelfand i Moskva, og i 2010 måtte han til Bulgaria for å forsvare tittelen mot Veselin Topalov.

- Det er for så vidt «fair enough», men alle andre ganger har det vært en form for prosess. Da Anand møtte Topalov i Sofia var det en budgivningsprosess i forkant. Nå har de fikset en feil ved å gjøre en ny feil, sier Agdestein, og utdyper omstendighetene rundt tittelkampen mot Gelfand i 2012:

- Da hadde de gitt India inntrykk av at de skulle få matchen mot Gelfand, som endte i Moskva. Deretter fikk de en opsjon på VM-kampen som et plaster på såret, men den har fått en mye lengre varighet enn hva intensjonen var, fortsetter han.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Sport

Se neste 5 fra Sport