Hovedinnhold

Paris byr millioner for å få Carlsens VM-kamp

* Lokker med hele 20 millioner kroner i premiepotten
* Carlsen-manager til VG: - Dette er et sterkt signal til forbundet

HÅPER PÅ BUDRUNDE: Magnus Carlsen ønsker ikke å spille VM-kampen på indisk jord. Nå kan han få hjelp av Paris. Her er 22-åringen i London under kandidatturneringen som resulterte i VM-kamp i november. Foto: Scanpix
HÅPER PÅ BUDRUNDE: Magnus Carlsen ønsker ikke å spille VM-kampen på indisk jord. Nå kan han få hjelp av Paris. Her er 22-åringen i London under kandidatturneringen som resulterte i VM-kamp i november. Foto: Scanpix
(VG Nett) Gode nyheter for Magnus Carlsen (22): Paris gir India konkurranse om å få arrangere nordmannens VM-kamp i november.

Denne saken handler om:


I dag sendte franskmennene et brev undertegnet borgermesteren i Paris til Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE). I brevet tilbyr Paris å arrangere tittelmatchen mellom Visnawathan Anand og Magnus Carlsen.

I det ferske tilbudet lokkes det med en premiepott på 20 millioner kroner til de to sjakkspillerne, samt et bidrag på seks millioner kroner til FIDE. Det indiske tilbudet skal «bare» være på rundt 15 millioner kroner.

- Dette er veldig god støtte å ha for oss. Nå blir det vanskelig for FIDE å ikke kjøre en åpen budrunde, sier Carlsen-manager Espen Agdestein til VG.

Høyere bud

Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) har vært så godt som enige med indierne om at VM-kampen skal gå i Visnawathan Anands hjemby Chennai. Det liker ikke Magnus Carlsen, som mener at den går på nøytral grunn.

Apparatet rundt det norske sjakkikonet har etterlyst en budrunde, der flere byer får sjansen til å melde seg på i kampen om arrangementet. Paris er den første byen som kommer med et konkret tilbud - selv om det ikke har vært noen budrunde.

- Budet til Paris er høyere enn India sitt. Når det kommer et høyere bud uten budrunde, viser det bare hvor dumt det ikke er å la ulike byer by på VM-kampen, mener Agdestein.

Viktig konferanse i Baku

SAMARBEIDER: Espen Agdestein (t.v.) er Magnus Carlsens manager. Her er duoen i New York tidligere i år. Foto: Eirik Borud
SAMARBEIDER: Espen Agdestein (t.v.) er Magnus Carlsens manager. Her er duoen i New York tidligere i år. Foto: Eirik Borud

FIDE holder konferanse i Aserbajdsjan i neste uke. Espen Agdestein håper VM-kampen står på agendaen, og at man vet mer etter møtene i hovedstaden Baku.

- Hvor mye energi bruker Carlsen på dette spørsmålet?

- Ikke stort. Han har sagt at han håper på en åpen budrunde, og at prosessen blir transparent. Det er bedre for alle parter dersom man kan velge blant ulike alternativer. Da vil det også være lettere å svelge Chennai, dersom man lander på den byen.

Norges sjakkforbund sendte tidligere i dag, fredag, et offisielt klagebrev om prosessen som foreløpig har brakt Magnus Carlsens VM-kamp til India.

Norges sjakkforbund mener at reglene ikke gir FIDE rett til å gi Chennai arrangementet, uten at det har vært noen åpen prosess.

- Norge gjorde et stort arbeide for å få retten til å arrangere sjakk-OL. Jeg ser ikke at en VM-kamp skal være unntatt fra den samme prosessen, sier Jøran Aulin-Jansson.

- Hva håper dere å oppnå?

- Dette brevet blir nok ganske raskt kjent over hele sjakkverden, og vi håper at det vil påvirke FIDE til å innse at prosessen ikke har vært formålstjenlig.

Lokker med sjakkhistorie

Borgermester i Paris, Bertrand Delanoë, skriver følgende i brevet til internasjonal sjakkpresident Kirsan Ilymzhinov:

- Paris er byen der FIDE ble stiftet, og helt siden den gang har sjakk vært en del av kulturarven vår. Hovedstaden vår ser frem til å organisere kampen, og vil bidra med best mulig forhold.

PS! VM-kampen i sjakk er spilles best av 12 partier. Kampen foregår mellom 6. og 26. november. Carlsen kvalifiserte seg til å møte regjerende mester Anand gjennom å vinne kandidatturneringen i London.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Sport

Se neste 5 fra Sport