Hovedinnhold

Carlsen kaprer treneren til verdensmesteren

* Dansk superhjerne bytter fra Anand til Carlsen

RIVALER: Magnus Carlsen har sikret seg treneren til verdensmester Vishy Anand (i striper). Her er det to fotografert i nederlandske Wijk aan Zee sist uke. Foto: Ole Kristian Strøm, VG
RIVALER: Magnus Carlsen har sikret seg treneren til verdensmester Vishy Anand (i striper). Her er det to fotografert i nederlandske Wijk aan Zee sist uke. Foto: Ole Kristian Strøm, VG
(VG Nett) Magnus Carlsen (22) styrker teamet rundt seg kraftig foran VM-kvaliken: Treneren til verdensmester Vishy Anand (43) bytter nå til nordmannen.

Denne saken handler om:

Danske Peter Heine Nielsen (39) har jobbet med Anand i mer eller mindre ti år og er meget anerkjent.

Fra 1. februar er han en del av Team Carlsen, og de to skal snart reise på treningsleir for å forberede seg til den såkalte kandidatturneringen i mars - en turnering som avgjør hvem som får tittelkamp mot Anand i slutten av året.

- Vi er meget fornøyd med å ha fått Peter på laget, sier manager Espen Agdestein.

Alle de beste sjakkspillerne i verden har såkalte «sekundanter», kall det gjerne trenere eller hjelpere, rundt seg, særlig foran en viktig turnering som VM-kvalifiseringen i London.

Droppet Kasparov-hjelpen

Carlsen har tidligere hatt hjelp av sjakklegenden Garry Kasparov, men han valgte å kutte samarbeidet med russeren etter omtrent et år.

Både dansken og Carlsen ønsker at dette skal bli et langvarig samarbeid.

Samtidig er Agdestein klar på at de ikke skal endre for mye på Carlsens opplegg rundt turneringene:

- Magnus spiller aller best når han har masse energi og spillelyst. Derfor ønsker vi ikke å forandre for mye på de rutinene han har.

- Samtidig ønsker Magnus klart å bli bedre på åpninger til kandidatturneringen. Det skal Peter hjelpe ham med.

Artikkelen fortsetter under bildet.

HJELPEMANNSKAPET: Peter Heine Nielsen (t.v.) går nå inn i Team Carlsen sammen med manager Espen Agdestein. Foto: Ole Kristian Strøm, VG
HJELPEMANNSKAPET: Peter Heine Nielsen (t.v.) går nå inn i Team Carlsen sammen med manager Espen Agdestein. Foto: Ole Kristian Strøm, VG


Drar til Spania

Agdestein forteller at de to skal tilbringe et par uker på Kanariøyene for å forberede Carlsen på sin kanskje viktigste turnering til nå i karrieren.

Han er derimot hemmelighetsfull på hvilke andre hjelpere Carlsen skal ha. VG antar at det er et par til.

Alle de åtte spillerne i turneringen har hentet inn hjelpere. Carlsen er blant de siste til å få teamet sitt i boks, men han har ikke vært så opptatt av å stresse med det.

Resultatene de siste månedene tyder dessuten på at Magnus Carlsen klarer seg utmerket uten så hjelp.

- Vi er glade for å ha fått Peter i teamet. Han kjenner det skandinaviske lynnet, sier Agdestein, som er forsiktig med å forsøke å få russere med på Team Carlsen.

- Vi ønsker folk som er 100 prosent motiverte, og det er neppe hensiktsmessig å konkurrere med de russiske spillerne om de beste russiske ressursene.

Russisk «invasjon»

Tre av de åtte spillerne er russere, og alle de fire øvrige er født i det tidligere Sovjetunionen. Det betyr at Carlsen er den eneste ikke-russisk talende i hele turneringen.

Garry Kasparov skrev på Facebook denne uken at Magnus Carlsen nå skal vise hva han er god for når det gjelder.

- Men jeg støtter selvfølgelig de russiske spillerne. Det er for ille at VM-tittelen skal gå fra India til kalde Norge, uten å gå via tradisjonsrike Russland, skrev Kasparov spøkefullt.

Hvis Magnus Carlsen skulle vinne kandidatturneringen og møte Vishy Anand til tittelkamp, oppstår imidlertid et problem:

- Da kan vi ikke bruke Peter. Etter som han har jobbet så lenge med Anand, ville ikke det være bra moralsk sett, selv om det ikke noe problem juridisk sett. Peter kommer derfor ikke til å være med oss på forberedelsene hvis det skulle bli VM-kamp, sier Agdestein.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Sport

Se neste 5 fra Sport