Hovedinnhold

Norge sender klage om Carlsen-kamp

Sjakkpresidenten til VG: - Vil ha budrunde om VM-by

VM-MOTSTANDERE: Magnus Carlsen skal etter planen møte Viswanathan Anand (nærmest) til tittelkamp i november. Dette bildet er fra Wijk aan Zee-turneringen tidligere i år.
VM-MOTSTANDERE: Magnus Carlsen skal etter planen møte Viswanathan Anand (nærmest) til tittelkamp i november. Dette bildet er fra Wijk aan Zee-turneringen tidligere i år.
(VG Nett) Norges sjakkforbund har sendt et klagebrev om prosessen som foreløpig har brakt Magnus Carlsens VM-kamp til India.

Denne saken handler om:

Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) har skrevet kontrakt med indierne om at tittelmatchen skal gå i Visnawathan Anands hjemby Chennai. Det liker ikke Magnus Carlsen, som mener at den går på nøytral grunn.

- Vi har ikke noe imot Chennai, men det bør være en fri budrunde, sier Jøran Aulin-Jansson, president i Norges sjakkforbund.

Det er han som har undertegnet brevet, som er titulert til president Kirsan Ilyumzhinov og resten av styret i FIDE.
«Vi oppfordrer FIDE til sette i gang en prosess som gjør det mulig for andre interesserte å by på arrangementet. Videre må FIDE vurdere alle bud før de tar en endelig avgjørelse», heter det i brevet.

PRESIDENT: Jøran Aulin-Jansson. Foto:
PRESIDENT: Jøran Aulin-Jansson. Foto:

Norges sjakkforbund mener at reglene ikke gir FIDE rett til å gi Chennai arrangementet, uten at det har vært noen åpen prosess.

- Norge gjorde et stort arbeide for å få retten til å arrangere sjakk-OL. Jeg ser ikke at en VM-kamp skal være unntatt fra den samme prosessen, sier Jøran Aulin-Jansson.

- Hva håper dere å oppnå?

- Dette brevet blir nok ganske raskt kjent over hele sjakkverden, og vi håper at det vil påvirke FIDE til å innse at prosessen ikke har vært formålstjenelig.

Magnus Carlsen selv og hans manager Espen Agdestein uttalt at han ikke gir opp å få flyttet VM-kampen til et annet sted.

- Bør en VM-kamp være på nøytral grunn?

- Det kan være en fordel for begge parter, men det er samtidig ikke det viktigste. Det viktige er at flere får anledning til å legge inn bud, sier sjakkpresidenten.

- Hvor aktuelt er en VM-kamp i Norge?

- Ikke veldig realistisk. Vi er positive hvis noen i Norge ønsker å arrangere matchen, men det er ikke noe sjakkforbundet kommer til å «koste på» for. I første omgang er vi opptatt av at FIDE åpner for bud.

- Tror du det er noe skittent spill bak kontrakten med Chennai?

- Nei! Og det er det prinsipielle vi er opptatt av.

Magnus Carlsen ble klar for tittelkampen takket være sin seier i kandidatturneringen i London.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Sport

Se neste 5 fra Sport