Hovedinnhold

Avviser at Oen følte seg dårlig før han døde

** Fysioterapeuten var med på å gi svømmeren førstehjelp: - Vi gjorde alt vi kunne
** Den norske svømmetroppen kom hjem til Norge i dag

GARDERMOEN (VG Nett) Fysioterapeut Christer Kjølholdt behandlet Alexander Dale Oen kort tid før han døde, og forteller at svømmeesset var i fin form.

Denne saken handler om:

Alexander Dale Oen

  • Alexander Dale Oen var en norsk svømmer i verdenstoppen i brystsvømming.
  • Han ble født 21.05.1985 i Øygarden og døde 30. april i Flagstaff i Arizona i USA.
  • Begynte å svømme for Øygarden Symjeklubb da han var fire år gammel. Fra 1995 representerte han Vestkantsvømmerne, før han meldte overgang til Bærumssvømmerne i 2011.
  • Meritter: Blant annet VM-gull på 100 meter bryst i Shanghai 2011. Vant OL-sølv på 100 meter bryst i Beijing 2008 og ble med det første norske OL-medaljør i svømming. Europamester på 100 meter bryst langbane i 2008, sølv på 50 og 200 meter bryst. EM-sølv på 100 meter bryst i 2006. Dale Oen fikk i tillegg åtte kongepokaler.
  • Dale Oen ble i 2011 kåret av Det europeiske svømmeforbundet til Europas beste herresvømmer. Han ble i 2008 tildelt utøvernes pris på Idrettsgallaen. I 2011 fikk han prisen for beste mannlige utøver på samme arrangement.
  • Tildelt Aftenpostens gullmedalje og Sportsjournalistenes statuett i 2011.

- Han var som han pleide, sier Kjølholdt i dag.

Den norske svømmetroppen vendte i dag tilbake til Norge etter treningsoppholdet i Flagstaff. Leiren endte på det mest tragiske vis da spydspissen og verdensmesteren Alexander Dale Oen gikk bort mandag kveld.

VGTV: Fysioterapeut Kjølholdt: - Vi gjorde alt vi kunne 

Oen ble funnet livløs på badet etter at romkameratene han reagerte på hvor lang tid han brukte i dusjen, og brøt seg inn. Kjølholdt var en av dem som forsøkte gjenoppliving av 26-åringen.

- Vi gjorde alt vi kunne for å redde livet til Alex, alt ble gjort. Men dessverre var det ikke mulig, sier fysioterapeuten.

Oens treningskamerat: Han betydde utrolig mye for meg 

- Kaotisk inni meg

Sammen med landslagstrener Petter Løvberg og Oens treningskamerat Alexander Hetland kom Kjølholdt ut og møtte pressen etter at flyet fra New York hadde landet i dag.

Alle de tre var fremdeles sterkt preget av det som hadde skjedd, og Kjølholdt svarte på alle spørsmål med blikket rettet ut i lufta foran seg.

- Det er kaotisk inni meg nå. Det blir noen tunge dager framover. Men aller mest tenker vi på familien og hans nærmeste. De må ha det helt forferdelig nå, sier han.

PROTOKOLL: Send en siste hilsen til Dale Oen her 

Den dagen Oen omkom, hadde han vært på golfbanen sammen med blant andre kompisen Hetland. Der hadde de hatt en fin dag, og hygget seg.

MISTET TRENINGSKAMERATEN: Aleksander Hetland forteller om to utrolig tøffe døgn etter Oens bortgang. Foto: NTB Scanpix
MISTET TRENINGSKAMERATEN: Aleksander Hetland forteller om to utrolig tøffe døgn etter Oens bortgang. Foto: NTB Scanpix

- Det siste vi gjorde var å kjøre hjem etter en runde med golf. Vi var enige om at det hadde vært en kanon dag. Det var siste gang jeg så ham, sa Hetland i dag.

VGTV: Hetland: - Oen betydde utrolig mye for meg 

- Var som han pleide

Etter golfturen skulle Oen ha en økt med fysioterapeut Kjølholdt, og han forteller i dag at han ikke merket noe unormalt med svømmeren.

I en politirapport som ble lagt fram i dag , ble det fortalt at Oen skal ha følt seg uvel og frossen før han gikk inn på badet og etter hvert falt om.

- Helt feil, sier Kjølholdt i dag.

Han forteller at Oen var kald etter golfrunden.

- Han hadde vært på banen, og de hadde kjørt bil rundt der. Deretter ble han stående litt i skyggen på slutten, og fikk frost i seg. Det er den naturlige forklaringen, sier fysioterapeuten.

BILDESPESIAL: Dale Oens liv i bilder 

Kjølholdt var sammen med Oen mellom klokken sju og halv åtte på mandag kveld. Svømmeren ble erklært død klokken 21.00.

- Han var i vanlig humør, vi fleipet og hadde de vanlige diskusjonene som vi pleide å ha. Han var som han pleide, sier han.

Fysioterapeuten vil huske Oen som en kjernekar.

- Alltid med tid til andre. Alltid med en spøk på gang, sier han.

Siste saker fra Sport

Se neste 5 fra Sport