Hovedinnhold

Carlsen opphever VM-boikotten

Sjakkstjernen til VG: - Fornuften har fått gjennomslag

VM-KLAR! Magnus Carlsen, er under et parti med indiske Viswanathan Anand i fjor, opphever boikotten sin. Foto: Jørgen Braastad, VG
VM-KLAR! Magnus Carlsen, er under et parti med indiske Viswanathan Anand i fjor, opphever boikotten sin. Foto: Jørgen Braastad, VG
Her er meldingen sjakkverdenen har ventet på: Magnus Carlsen (20) gjør helomvending og varsler at han vil jakte neste VM-tittel.

Denne saken handler om:

- Hvis endringene som er forespeilet skjer, så er jeg klar for å kjempe om VM-tittelen, sier Carlsen til VG.

20-åringen vant tirsdag kveld den prestisjetunge Grand Slam-turneringen, som startet i brasilianske São Paulo og ble avsluttet i spanske Bilbao, og befestet sin posisjon som verdens beste sjakkspiller.

VG Nett 05.11.2010:  Carlsen boikotter VM

Som boksing

Det internasjonale sjakkforbundet FIDE slo tidligere i høst fast at den neste VM-utfordreren skal kåres gjennom én turnering.

Selv om den regjerende verdensmesteren fortsatt skal beholde sitt privilegium, på samme måte som boksemestere, å gå rett til en tittelkamp, er dette likevel et langt skritt i den retningen som Carlsen ønsker.

- Føler du at du har fått gjennomslag for din protest?

- Jeg føler at fornuften har fått gjennomslag. Mange har innsett det samme som meg, og ved å legge om slipper man alle remisene, sier Carlsen - som på Facebook sammenlignet et parti i kandidatturneringen med å se på maling tørke tidligere i år.

I kvalifiseringen til neste års VM-kamp, som Carlsen boikottet, ble det spilt utslagskamper mellom åtte kandidater. 27 av 30 kamper endte med remis, og måtte dermed avgjøres på ekstraomganger i form av lynsjakk. Den 14. rangerte i verden, Boris Gelfand, vant plass i neste års tittelkamp.

Magnus Carlsens eneste krav for å stille i VM nå, bortsett fra at de varslede endringene blir gjeldende, er vanntette kontrakter.

Les også:  Carlsen-rival tapte etter juice-tabbe

Da Vishy Anand fra India forsvarte verdensmestertittelen i fjor, sopte han med seg ti millioner kroner, mens taperen Veselin Topalov fikk i overkant av seks millioner kroner.

For favoritten Carlsen vil det dreie seg om summer i minst samme størrelsesorden.

Les også:  Kongespill av Carlsen

VG får opplyst av kilder i sjakkmiljøet at en VM-kamp med Carlsen som utfordrer sannsynligvis ville økt premiepengene.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Sport

Se neste 5 fra Sport