Hovedinnhold

Kjus sliter med angst - 13 år etter skandaleintervju

BOK-AKTUELLE: Lasse Kjus og Kjetil André Aamodt på vei til innspillingen av «Senkveld». Innfelt er Dagbladets førsteside fra onsdag 9. februar 2000. Foto: Frode Hansen, VG
BOK-AKTUELLE: Lasse Kjus og Kjetil André Aamodt på vei til innspillingen av «Senkveld». Innfelt er Dagbladets førsteside fra onsdag 9. februar 2000. Foto: Frode Hansen, VG
(VG) For snart 13 år siden ble Lasse Kjus (41) deprimert etter «Jeg hater Norge»-intervjuet. Han sliter fortsatt med angst på grunn av det.

Lasse Kjus og Kjetil Andre Amodt var «Dream Team» i alpinbakkene med til sammen fem OL-gull og åtte VM-gull i karrieren. I 1999 ble Kjus VM-konge med to gull og tre sølv. Ingen har vunnet medalje i alle disiplinene hverken før eller siden i samme alpinmesterskap.

Nå kommer en ny bok om duoen: «Aamodt & Kjus. 35 år som konkurrenter og brødre». Boken kaster litt nytt lys over idrettsheltene. Blant annet forteller Kjus at han fortsatt sliter med angst etter et oppslag i Dagbladet 9. februar 2000 med tittelen «Jeg hater Norge».

«Folk han kjente, glemte plutselig at de kjente ham. De som trodde de kjente ham, begynte å tvile på hele fyren. Han merket det. Han klarte ikke å stå oppreist. Marianne (samboeren) forsøkte å trøste. (. . .) Kjetil ringte ikke. Lasse ringte ikke Kjetil. Etter hvert et åpent brev til mediene», står det i boken.

«Intervjuet forandre ham»

Han ble svært deprimert og mener for alvor at skjegget ble grått i løpet av 14 dager, akkurat mens dette sto på.

Scanorama-skandalen, kom etter et intervju med Torgrim Eggen for SAS-magasinet Scanorama. Intervjuet ble gitt på norsk, oversatt til engelsk og tilbake til norsk av Dagbladet.

Intervjuet skapte et vanvittig rabalder og forandret Kjus. Han sier selv han aldri har sagt at han hater Norge og at han bare husker bruddstykker av disse dagene.

Artikkelen fortsetter under bildet.

TV-GJESTER: Kjetil André Aamodt lener seg tilbake, mens Lasse Kjus av en eller annen grunn ligger på golvet i «Senkveld». Foto: Frode Hansen, VG
TV-GJESTER: Kjetil André Aamodt lener seg tilbake, mens Lasse Kjus av en eller annen grunn ligger på golvet i «Senkveld». Foto: Frode Hansen, VG

«Han vet at saken vekket til live en underliggende redsel som han aldri ble kvitt. En angstfremkallende følelse som fortsatt ligger og lurer i underbevisstheten, og som forandret ham som person. Redselen som oppsto den gangen, kommer av og til tilbake i situasjoner knyttet til medier og offentlighet», står det i boken som er skrevet av Svein Tore Bergestuen, som er kommunikasjonsdirektør i TVNorge, forfatter og tidligere journalist.

Vil ikke utdype mer

- Jeg hadde ikke tenkt å snakke om dette, men synes hele bokprosjektet ble en trygg og fin ramme. Det føltes riktig å være ærlig. Jeg synes det som står i boka beskriver det best og har ikke så veldig lyst til å si noe mer om det, sier Kjus til VG Nett.

Intervjuet som fortsatt gir Kjus angst kom blant annet på grunn av dette:

- Jeg har sagt at jeg ikke er en glad skatteyter fordi jeg ikke føler at skattebetalerne i Norge får nok tilbake. Og da ser jeg spesielt på Helse-Norge, utdanningssituasjonen og eldreomsorgen. Jeg mener ikke at jeg personlig betaler for mye skatt, men at alle skattebetalere i Norge får for lite igjen i forhold til hva vi betaler. Jeg synes at noe av argumentasjonen for å betale skatt forsvinner når tilbudene som skatten skal finansiere, ikke er der, sa Kjus den gang.

Ikke bestevenner

I Eggen-intervjuet ble han også tillagt å ha stemplet hele Norges Skiforbund som en klikk bestående av for mange parasitter. Den delen av kritikken som rammet Kjus hardest var knyttet til at han beskrev Skiforbundet som en klikk bestående av for mange parasitter.

Boken handler om oppvekst, trening, gjennombrudd, karrierer, livet etterpå og Norges gullår i alpint på 1990-tallet.
Kjus la opp i 2006, mens Aamodt annonserte på direkten under Idrettsgallaen i januar 2007 at han la opp.

INTERVJUET: Les intervjuet fra Scanorama her! 

I boken forteller duoen som delte tannbørste og mange år i samme seng at de aldri har vært bestevenner, hverken da eller nå. Men de spiller ishockey sammen en gang i uken og samarbeider om ulike jobbprosjekter.

- Kjetil og jeg er veldig gode venner og jobber godt sammen. Men vi har bestevenner på hver vår kant, sier Kjus til VG.

PS: Les mer om forholdet mellom Kjus og Aamodt i dagens papirutgave av VG.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Alpint

Se neste 5 fra Alpint