Kjetil Andre Aamodt: – Aksel er tidenes beste norske utøver

ALPINT

PYEONGCHANG/OSLO (VG) Alpintlegenden Kjetil André Aamodt (46) hyller Aksel Lund Svindal (35) etter den historiske bragden.

Publisert: Oppdatert: 15.02.18 06:30

– Jeg vil kalle Aksel tidenes beste norske idrettsutøver, sier Aamodt til VG.

– Når det kommer fra han har det kanskje litt tyngde, men det er fort å bli litt revet med i øyeblikket når det er sånn som det er nå. Den tar jeg med knusende ro. Men når noen først skal si det så er det jo hyggelig at det er han som sier det, for det er vel eventuelt han jeg konkurrer med sikkert, sammen med noen andre selvfølgelig, men han er der oppe, svarer Svindal.

Svindal sikret Norges første utforgull i Pyeongchang foran 12 hundredeler foran lagkamerat Kjetil Jansrud og 18 hundredeler foran sveitsiske Beat Feuz.

– Men du er historisk nå?

– Det er mye snakk om det, men historiebøkene har lite å si når du får de følelsene du får når du lykkes. Det er rart med det, men jeg har ikke ofret det en tanke hverken før eller etter. Om Kjetil hadde tatt OL-gull på Lillehammer eller om jeg hadde gjort det i Vancouver i utfor, det hadde ikke vært noe dårligere å stå på pallen med to norske i dag, sier gullvinneren.

Jansrud mener Svindal er en kandidat til «tidenes beste norske utøver».

– Det er ikke hårreisende å mene det. Jeg er ikke tilhenger av å sammenligne utøvere eller resultater. Det er mange som har gjort ville ting i Norge, men Aksel er kanskje en av de mest komplette utøverne. Både hodet, respekt for andre mennesker, hvordan han ter seg er jo også en viktig del av hvordan man er som idrettsutøver, mener jeg, sier Jansrud.

– Det finnes verre ting enn å tape for de to nordmennene. De har vært på topp år etter år. De er på toppen av min liste, sier bronsevinner Feuz - som mente at han tapte gullet da han kom på innerski i midtseksjonen.

– Dominert

Fra før har Norge fire OL-sølv og en OL-bronse i utfor.

– Jeg synes han fortjener gullet nå etter alt det han har gjort. Utfor er formel 1. Nå har han det gjeveste gullet. Han har dominert alpintsporten på fartssiden i så mange år, jubler Aamodt som dekker OL som TV Norge-ekspert.

– Både Aksel og Kjetil leverer vanvittig løp, og endelig tar vi utforgullet. Det er så fortjent. Aksel Lund Svindal har vært verdens beste utforløper og er kanskje tidenes utforløper nå med to VM-gull og et OL-gull. Pluss alle seirene i verdenscupen. Det er veldig fortjent at det er han som står på toppen der, fortsetter Aamodt.

– Tøffe år

Selv har Aamodt fire OL-gull og fem VM-gull fra sin karriere. Totalt står Svindal med fem VM-gull og to OL-gull nå. I OL 2010 ble det med sølv for Svindal bak Didier Défago.

Lund Svindal har hatt tre alvorlige skader, men kommet tilbake hver gang.

– Han har kommet tilbake fra alle disse skadene også. Jeg synes det er mange gode idrettsfolk fra Norge. I mine øyne er han kanskje den største den nå.

PS! OL i Pyeongchang ser du på TVNorge, Eurosport Norge og Eurosport Playerfra 9. februar. Rettighetshaver Discovery og VG har et redaksjonelt samarbeid.

Få OL-nyheter rett i innboksen din på Messenger

Her kan du lese mer om