MÅ FJERNES: Aksel Lund Svindal kan ikke lenger bruke Red Bull-logoen på hjelmen. Fra nå blir det skiforbundets hovedsponsor Telenor som gjelder. Foto: HANS KLAUS TECHT / APA

Svindal må fjerne sponsorlogoen

Reglene til Norges Skiforbund har nå satt en stopper for at Aksel Lund Svindal (35) får kjøre med Red Bull på hjelmen.

– Jeg har fremdeles et flott forhold til Red Bull, og jeg vil fortsette å jobbe med de herlige folkene jeg kjenner der. Men på grunn av politikk i Norges Skiforbund er det ikke lenger mulig å ha logoen på hjelmen min, men jeg er fremdeles et stolt medlem av Red Bull-teamet, skriver Svindal på Instagram.

Han har hatt Red Bull som sponsor siden 2010. I mars 2017 forlenget skiforbundet avtalen med hovedsponsoren Telenor fram til 2022. Ett av kravene i avtalen er utøverne har Telenor-logoen på hjelmen.

les også

Alpinistenes Ironman: Kilde bedre enn Aamodt

Sak i EFTA-domstolen

Debatten om private sponsorer har vært et hett tema i Alpin-Norge. Henrik Kristoffersen har ønsket å inngå en tilsvarende avtale som Svindal med Red Bull, men har blitt nektet av skiforbundet. Svindal inngikk sin avtale i 2010 da andre regler gjaldt og har fått følgelig lov til å bruke logoen inntil nå.

Kristoffersen har saksøkt Norges Skiforbund. For øyeblikket er striden til behandling i EFTA-domstolen som skal avgi en rådgivende uttalelse om tolkningen av EØS-avtalen. Deretter kommer saken opp i det norske rettssystemet.

Les også: EU-kommisjonen avviser Kristoffersens «Svindal-argument»

Får stor betydning

EFTA-domstolen er øverste autoritet i saker om omhandler tolkning av EØS-avtalen. Domstolens rådgivende uttalelser er ikke rettslig bindende, men de tillegges vesentlig vekt i norsk rettspraksis. Uttalelsen vil dermed ha stor generell betydning for idrettsutøvere og deres mulighet til å fremme private sponsorer i konkurranse for landslaget.

I 2016 ba Kristoffersen om å kjøre med Red Bulls logo på hjelmen i påvente av en rettskraftig dom, men fikk ikke medhold av Oslo tingrett.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder