MÅ FJERNES: Aksel Lund Svindal kan ikke lenger bruke Red Bull-logoen på hjelmen. Fra nå blir det skiforbundets hovedsponsor Telenor som gjelder. Foto: HANS KLAUS TECHT / APA

Svindal må fjerne sponsorlogoen

Reglene til Norges Skiforbund har nå satt en stopper for at Aksel Lund Svindal (35) får kjøre med Red Bull på hjelmen.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– Jeg har fremdeles et flott forhold til Red Bull, og jeg vil fortsette å jobbe med de herlige folkene jeg kjenner der. Men på grunn av politikk i Norges Skiforbund er det ikke lenger mulig å ha logoen på hjelmen min, men jeg er fremdeles et stolt medlem av Red Bull-teamet, skriver Svindal på Instagram.

Han har hatt Red Bull som sponsor siden 2010. I mars 2017 forlenget skiforbundet avtalen med hovedsponsoren Telenor fram til 2022. Ett av kravene i avtalen er utøverne har Telenor-logoen på hjelmen.

les også

Alpinistenes Ironman: Kilde bedre enn Aamodt

Sak i EFTA-domstolen

Debatten om private sponsorer har vært et hett tema i Alpin-Norge. Henrik Kristoffersen har ønsket å inngå en tilsvarende avtale som Svindal med Red Bull, men har blitt nektet av skiforbundet. Svindal inngikk sin avtale i 2010 da andre regler gjaldt og har fått følgelig lov til å bruke logoen inntil nå.

Kristoffersen har saksøkt Norges Skiforbund. For øyeblikket er striden til behandling i EFTA-domstolen som skal avgi en rådgivende uttalelse om tolkningen av EØS-avtalen. Deretter kommer saken opp i det norske rettssystemet.

Les også: EU-kommisjonen avviser Kristoffersens «Svindal-argument»

Får stor betydning

EFTA-domstolen er øverste autoritet i saker om omhandler tolkning av EØS-avtalen. Domstolens rådgivende uttalelser er ikke rettslig bindende, men de tillegges vesentlig vekt i norsk rettspraksis. Uttalelsen vil dermed ha stor generell betydning for idrettsutøvere og deres mulighet til å fremme private sponsorer i konkurranse for landslaget.

I 2016 ba Kristoffersen om å kjøre med Red Bulls logo på hjelmen i påvente av en rettskraftig dom, men fikk ikke medhold av Oslo tingrett.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder