Sölden-sensasjonen Braathen: – Vinner en vakker dag

Alle pratet om at VM-vinner Henrik Kristoffersen (25) endelig skulle vinne i Sölden. Men det er det nye norske stjerneskuddet Lucas Pinheiro Braathen (19) – med beste tid i finaleomgangen – det snakkes om etter verdenscupåpningen.

Kristoffersen bommet – kom på innerski og var en hårsbredd fra fall – og endte på 18. plass. Braathen derimot kjørte inn til en sensasjonell sjetteplass. Det var nesten ikke til å tro. Og det syntes han selv også.

SENSASJONEN: Braathen blir intervjuet i Sölden. Bakken i bakgrunnen. Foto: Tore Meek

– Jeg trodde ikke det var mulig. Her slår jeg kjørere som jeg har sittet og studerte på YouTube for bare noen dager siden. Det er helt vanvittig, sier Lucas Pinheiro Braathen til VG.

Han storkoste seg på «leaderboard» som leder av rennet. Der satt han lenge og vel. Helt til forbildet Ted Ligety slo ham med 0,01 sekund.

– Helt siden barndommen har det vært en drøm å slå Ligety. Det var ikke mye om å gjøre her i Sölden, sier 19-åringen, som journalistene flokket seg rundt etter rennet.

Han sitter i bilen ned fra den østerrikske breen – sammen med faren Bjørn Braathen – etter sin utrolige dag. Humøret er på topp. Naturlig nok. Og han ler godt når vi VG spør om bakgrunnen for hans fulle navn.

– Altså, det har seg slik at jeg har norsk far og brasiliansk mor. Sånt blir det også gode alpinister av, sier Braathen.

Han kom som ei kule på startnummer 40. Kjørte inn til 23. plass i 1. omgang – 1,70 sekunder bak Alexis Pinturault. I finaleomgangen var Braathen best av alle. Ingen kjørte raskere enn ham. Med beste omgangstid endte han på sjetteplass slått av den franske vinneren med 1,10 sekund.

– Nøkkelen i Sölden var å dra meg seg farten fra de siste portene, og ut i det flate partiet, sier Braathen.

Han kjører for Bærum SK, er første års «økonomisk fulldekket» landslagsalpinist, og har flyttet inn til Oslo forteller han til VG. Fortsettelsen blir spennende medgir han.

– Nå handler det om å få bedre og bedre startnummer i verdenscupen i storslalåm, og hamle opp med de beste i verden. En vakker dag, så vinner jeg, sier Braathen.

Pinturault vant rennet. Landsmannen Mathieu Faivre kom på annenplass. Og Zan Kranjec fra Slovenia tok tredjeplassen. Leif Kristian Nestvold-Haugen endte på tiendeplass, Rasmus Windingstad kom på 14. plass og Aleksander Aamodt Kilde ble nummer 21.

Sölden er åpenbart ingen lykkebakke for Norge. Det er 12 år siden Aksel Lund Svindal vant som siste norske. Og Kristoffersen har aldri vært bedre enn sjettemann her. Men Braathen taklet den utfordrende østerrikske traseen helt utmerket.

YES!!!: Lucas Braathen jubler etter finaleomgangen i Sölden. Foto: JOE KLAMAR / AFP

I sesongåpningen i Østerrike søndag var det strålende forhold (har vært avlyst to år på rad) på Rettenbachbreen – drøyt 3000 meter over havet – med sol fra blå himmel. Kristoffersen var en av forhåndsfavorittene i storslalåmrennet. Ikke så rart etter som han vant øvelsen i Åre-VM, og fulgte opp med seier i Bansko (Bulgaria) og Kranjska Gora (Slovenia) i verdenscupen.

FULL FRES: Henrik Kristoffersen i aksjon i Sölden. Her fra 1. omgang. Foto: Tore Meek

les også

Henrik Kristoffersen tok VM-gull etter drama: – Jeg ble rørt

Men han fikk det ikke til å svinge som ønskelig. På langt nær. Og han var oppgitt etter rennet. Men det er overhodet ingen krisestemning understreker pappa og trener Lars Kristoffersen, og forteller at det nå handler om å komme seg raskest mulig på snø i normalhøyde – ikke på bre – som ekstremhøyde i Sölden.

– Jeg er skuffet, selvfølgelig er jeg det. Men sånt kan skje. Det er spesielle forhold i Sölden, men det er ikke noen unnskyldning, sier Henrik Kristoffersen til VG.

Han påpeker at det ikke er noen krise med en 18. plass i sesongåpningen.

– Nå handler det om å bruke hodet. Det er fire uker til neste renn, som er slalåm i Levi, og på veien dit skal jeg trene på snø i Mellom-Europa, Nord-Finland og Nord-Sverige, sier Henrik Kristoffersen.

Lørdag klinte de norske jentene til med strålende innsats. Mina Fürst Holtmann leverte karrierebeste med fjerdeplass. Og Maria Tviberg sjokkerte med best tid i finaleomgangen – kjørte seg opp fra 26. plass – til sjetteplass.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder