Stian Saugestad fløyet bort i helikopter etter stygt fall: – Han husket ikke så mye

Trønderen Stian Saugestad (26) falt stygt i super-G-løypa i Bormio, deiset inn i sikkerhetsnettingen og måtte fraktes bort i helikopter.

 • Marius Guttormsen

Artikkelen er over ett år gammel

– Han husket ikke så mye, men han smilte, sier fysisk trener i alpinlandslaget Lars Mæland til VG.

Han var en av de første som kom bort til Saugestad etter det stygge fallet i Italia. Han sier at trønderen hele tiden var ved bevissthet, men at han naturlig nok var noe omtåket etter fallet.

– Foreløpig vet vi ikke så mye. Per nå er det vanskelig å si noe konkret om skaden, men det er i hvert fall ingenting alvorlig, konstaterer Mæland.

Han ble fløyet rett til sykehus der det nå skal tas røntgenbilder av både hode og nakke. Mæland sier at spesielt hode- og nakkeskader blir tatt på alvor. Derfor ble det bestemt at han skulle hentes med helikopter.

– Han er i trygge hender på sykehus ikke langt unna Bormio.

26-åringen var ikke kommet langt ned i løypa før han mistet kontrollen på de svært vanskelige og isete forholdene i Italia.

Han snurret rundt i stor hastighet, slo bakhodet i bakken før han deiset inn i den oransje sikkerhetsnettingen.

Hjelpepersonell kom raskt til unnsetning og fikk satt på en nakkekrage. Etter drøye ti minutter var derimot nakkekragen tatt av 26-åringen, som var oppe på egne ben, men han fikk raskt beskjed om å legge seg på båre før han ble fraktet bort med helikopter.

STYGT FALL: Stian Saugestad falt i høy fart i Bormio og måtte fraktes bort i helikopter. Her fra Kvitfjell tidligere i vår. Foto: Olsen, Geir / NTB scanpix

Aamodt Kilde reddet pall-statistikk

En som taklet de vanskelige forholdene var Aleksander Aamodt Kilde. For da Kjetil Jansrud kjørte ut for andre dag på rad, og Aksel Lund Svindal aldri fikk opp farten på skiene, kjørte Bærums-gutten i mål 46 hundredeler bak seiersherren Dominik Paris.

Det holdt til en tredjeplass i mål, kun slått av Paris og Matthias Mayer (ett hundredel bak Paris) fra Østerrike. Dermed reddet han en imponerende rekke med norske resultater i super-G.

For man må faktisk helt tilbake til 15. desember i fjor, OL-inkludert, for å finne sist gang en nordmann ikke var på pallen i verdenscupen i disiplinen. Da ble Aamodt Kilde beste nordmann på fjerdeplass.

Dagen etter ble det dobbeltseier i utfor.

I FULL FART: Aleksander Aamodt Kilde kjørte inn til en solid pallplass, men var ikke i nærheten av dagens to beste kjørere: Dominik Paris og Matthias Mayer. Foto: MIGUEL MEDINA / AFP

Lund Svindal var frustrert etter at han kom i mål 1,79 sekunder bak vinnertiden til Paris.

– I dag er jeg ordentlig skuffa. Jeg har for mye respekt, tror jeg. Dette er forhold jeg ikke er så vant til, og jeg konsentrerer meg for mye om å få grep, og for lite om å få fart på skiene, sa Svindal til NTB.

Heller ikke Jansrud var spesielt fornøyd etter å ha kjørt ut to ganger på to dager på isføret i Italia.

– Jeg klarer ikke å håndtere is. Det har alltid vært min svake side, men her er det ekstremt urolig og isete samtidig, og den kombinasjonen sliter jeg åpenbart veldig med å håndtere. Jeg klarer ikke å være den «smoothe», myke skikjøreren jeg pleier å være. Det er frustrerende, sa Jansrud til NTB.

Adrian Smiseth Sejersted (24) kjørte inn til sitt nest beste verdenscupresultat i karrieren med en syvendeplass. Fra før har han en fjerdeplass i super-G fra Kvitfjell fra mars.

Mer om

 1. Vintersport
 2. Alpint
 3. Aksel Lund Svindal
 4. Kjetil Jansrud
 5. Aleksander Aamodt Kilde

Flere artikler

 1. Svindal plages fortsatt av tommelen tross tredjeplasser: – Ikke ideelt

 2. Norge detronisert fra super-G-pallen

 3. Kjetil Jansrud endelig på pallen i utforcupen: - Jeg er veldig fornøyd

 4. Aksel Lund Svindal og Norge mislyktes i VM-åpningen

 5. Svindal står over nytt renn – Kilde skuffet i Kitzbühel-utforen

Fra andre aviser

 1. Norsk alpinist til sykehus - husker ingenting av det stygge fallet

  Bergens Tidende
 2. Nedtur for nordmennene i svært isete utfor

  Bergens Tidende
 3. Jansrud var fly forbannet etter «sjelden feil»

  Bergens Tidende
 4. Jansrud var fly forbannet etter «sjelden feil»

  Aftenposten
 5. Ny nedtur for Jansrud - pallplassen glapp for Kilde

  Bergens Tidende
 6. Nedtur for nordmennene i svært isete utfor

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder