NORGES BESTE: Henrik Kristoffersen, her fra førsteomgangen i søndagens storslalåmrenn i Beaver Creek.
NORGES BESTE: Henrik Kristoffersen, her fra førsteomgangen i søndagens storslalåmrenn i Beaver Creek. Foto:Erich Schlegel,Reuters

Kristoffersen på pallen: – Veldig happy

Henrik Kristoffersen vant svensk-norsk pall-duell

ALPINT

Marcel Hirscher overlegen i storslalåmrennet i Beaver Creek

Henrik Kristoffersen (21)  kapret tredjeplassen i søndagens  verdenscuprenn i storslalåm i Beaver Creek. Med ett hundredels margin ned til en svensk konkurrent.

Publisert: Oppdatert: 15.01.16 11:41

Eksterne lenker

– I førsteomgangen hadde jeg en del å gå på, men i andreomgangen følte jeg at jeg pushet hele veien. Jeg kunne nok kjørt litt fortere, men alt i alt er jeg veldig happy, sier Kristoffersen til VG.

– Hvordan er forskjellen på å bli nummer tre og havne utenfor pallen på fjerdeplass?

– Det er en stor forskjell. Pall er pall, smiler han.

21-åringen fra Rælingen sto på verdenscup-pallen for fjerde gang i storslalåm søndag.

Totalt har han nå 12 pallplasseringer, inkludert 8 i slalåm. Ikke verst for yngstemann i startfeltet i amerikanske Beaver Creek søndag.

Mens Kjetil Jansrud og Aksel Lund Svindal herjer i fartsdisiplinene om dagen, er Kristoffersen et enormt talent i slalåm og storslalåm.

Hundredels-strid

Han lå på delt fjerdeplass foran finaleomgangen søndag kveld.

Da han satte utfor, hadde han 19 hundredeler til gode på tyske Felix Neureuther, som ledet på det tidspunktet. Og etter å ha levert en god andreøkt, tok nordmannen ledelsen med 18 små hundredeler.

Les også:Karrierebeste for Sejersted

En utmattet 21-åringen falt om i snøen i utmattelse – og kanskje lettelse – etter å ha sett opp på resultattavla. Han visste da at han ikke ikke bli dårligere enn nummer fire.

– Da var jeg så sliten at jeg ikke orket å stå på bena mer. I morges var det kaldt og da brukte jeg mye energi på å holde meg varm. Utover dagen ble det veldig varmt, og da ble jeg slapp. Det tar på å på å kjøre i denne bakken: Starten ligger 3100 meter over havet, og da er luften veldig tynn.

– Tyskerne, og andre, får oksygen før starten her, men det kan ikke vi gjøre (på grunn av forbud i norsk idrett, journ. anm.), legger Kristoffersen til.

– Ville du benyttet deg av dette, dersom det var lov?

– Det er det umulig å si, for det er ingen aktuell problemstilling.

– Brukte Hirscher dette i dag?

– Nei, han gjorde ikke det. Jeg spurte ham. Så det er fint mulig å vinne her uten også, sier nordmannen.

Overrasket seg selv

Han var altså sikret enn bedre plassering enn sist, da det ble sjetteplass i Sölden. Han forrige besteplassering i Beaver Creek var en 14. plass.

– I lys av det: Overrasket du deg selv i dag?

– Ja, jeg gjorde egentlig det. Det er det ingen tvil om. Denne bakken er sammen med Sölden de jeg pleier å synes er verst. Men det har jo gått greit, sier nordmannen til VG.

– Sjette- og tredjeplass i de to bakkene du pleier å slite mest med: Sier det noe om hva som venter oss av deg i fortsettelsen i vinter?

– Det er vanskelig å si, men jeg føler at jeg kjører ok på ski. Man kan aldri garantere noe i denne idretten, for marginene er så små. Jeg var ett hundredel foran fjerdeplassen. Det er så lite. Jeg tror ikke folk forstår hvor lite et hundredels margin er, sier Kristoffersen.

Så du denne?Kristoffersen kaller OL-nei «helt latterlig»

Like etter tok imidlertid Victor Muffat-Jeandet over ledelsen fra Kristoffersen. Så bommet svenske André Myhrer, og kom i mål ett lite hundredel bak nordmannen.

Dermed gjensto to bare mann: Stefan Luitz og Marcel Hirscher. Én av dem måtte bomme for at Kristoffersen skulle kapre en pallplass.

Det gjorde Luitz. Han ledet med over sekundet med få porter igjen til mål – men gjorde så en gedigen blemme. Den kostet ham kanskje en seier. I stedet endte han langt ned på resultatlisten.

Marcel Hirscer derimot, gjorde som alle forventet av ham: Han knuste alle dagen etter at han vant Super G-rennet i går.

Fire nordmenn i finaleomgangen

Kjetil Jansrud lå på 16. plass (1,58 sek. bak) etter den første omgangen, mens Leif Kristian Haugen kjørte ned til en foreløpig niendeplass, drøyt sekundet bak leder Marcel Hirscher.

Haugen ble til slutt nummer 12, mens Jansrud endte på 15. plass.

Profiler som Alexis Pinturault, Ted Ligety og Thomas Fanara kjørte ut allerede i førstomgangen søndag kveld, norsk tid.

VG LIVE:Referat fra rennet her

Selv oppsumerte Kristoffersen førsteomgangen sin på følgende måte overfor NRK:

– Det er OK avstand, men det kunne vært litt nærmere for jeg vet hvor jeg la det igjen (i løypa). Muligheten er absolutt der når jeg ligger fem tideler bak etter én omgang.

Noen timer senere var han i praksis sjanseløs på Hirscher, som vant nesten sekundet foran Muffat-Jeandet.

Men nordmannen jublet på pallen i USA likevel. Viktige verdenscuppoeng var sikret. Og en ny god alpingdag for Norge var over.

Tidligere søndag hadde Lotte Sejersted notert karrierebeste i super G. Fra før har Aksel Lund Svindal og Kjetil Jansrud sørget for enorme prestasjoner i herrenes fartsdisipliner.

Les også: Ny Svindal-seier: - Supermann-takter.

Lund Svindal slet med en mild feber og sto over søndagens storslalåmrenn.

PS! Rasmus Windingstad kom seg med til finaleomgangen i søndagens renn, og var dermed sikret karrierebeste. I finaleomgangen gjorde han én stor feil, og nordmannen maktet dermed ikke å klatre veldig mye på resultatlisten. Han ble til slutt nummer 29.

Her kan du lese mer om